La Comunitat Valenciana liderarà l'estratègia d'abolició de la prostitució a Espanya

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha presentat 10 accions per a fer front a un problema "que des de fa temps està ací"

Guardar

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo

La regió valenciana pretén convertir-se en l'encarregada de liderar el procés de l'abolició de la prostitució a Espanya. Tot, a través d'un total de 10 accions que han sigut consensuades pel Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució en territori espanyol. Així, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat hui aquesta iniciativa amb l'objectiu de fer front a un problema "que des de fa temps és ací i que ens vergonya com a societat democràtica".

El 25 de febrer de 2021 es va constituir el Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució, amb l'objectiu d'analitzar, diagnosticar i proposar accions tendents a acabar amb la prostitució. La mateixa consellera ha fet referència a aquesta qüestió i a l'avanç que s'ha aconseguit des de llavors, per la qual cosa ha agraït la col·laboració de les més de trenta persones expertes procedents de l'àmbit jurídic, Administracions Públiques, societat civil i universitats, així com associacions com el Front Abolicionista.

Amb tot el treball fet, hui s'han presentat una selecció de les propostes en el Fòrum que pretenen contribuir a l'abolició de la prostitució a través de reformes normatives que sancionen la demanda de prostitució i oferisquen assistència a les dones prostituïdes, a més de la formació i sensibilització dels professionals que estan en contacte amb aquestes dones i de la ciutadania en general.

Bravo ha remarcat que "és hora ja d'acabar amb tant d'eufemisme per a acabar amb una vergonya, la prostitució, que a més és una forma de violència extrema cap a les dones". Així, ha destacat que les mesures inclouen reformes normatives en l'àmbit estatal, autonòmic i local, per la qual cosa serà necessària la coordinació entre les diferents administracions públiques.

A més, s'elaborarà un Model Únic d'Ordenança Abolicionista "que s'oferirà a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana i que tractarà la prostitució com una mena de violència de gènere i no com un problema d'ordre públic, sancionant al puter i protegint la víctima tal com va ocórrer la setmana passada en la localitat valenciana d'Albal".

Inici de la reforma de la Llei d'Espectacles

Gabriela Bravo ha anunciat que aquest dimecres ha signat la resolució d'inici per a la reforma de la Llei d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics de la Generalitat, de manera que es puga sancionar amb multa i clausura del local aquells establiments que, "camuflats amb llicències per a hostaleria o oci, permeten o afavorisquen l'exercici de la prostitució". Aquesta mesura correspon a una de les 10 accions impulsades pel Fòrum.

Per a això, en la reforma es contempla la sanció amb multa i clausura del local d'aquells establiments que permeten o afavorisquen l'exercici de la prostitució.

El tancament s'estendrà, fins i tot, en el cas que el responsable haja cessat en l'activitat i siga un altre qui sol·licite l'obertura. També es prohibiran els espectacles i activitats públiques que inciten o fomenten la prostitució o qualsevol forma d'explotació sexual i s'estableix com a sanció administrativa la demanda de sexe pagat tant en locals i establiments públics com en les carreteres que són competència de la Generalitat.

Una altra proposta destacada del decàleg és la modificació de la llei autonòmica contra la violència sobre la dona perquè reconega a les dones prostituïdes com a víctimes de la violència de gènere, "la qual cosa garantirà l'accés d'aquestes dones a tots els drets i recursos assistencials que protegeixen les víctimes del terrorisme masclista", segons la consellera.

D'altra banda, en el decàleg es proposa augmentar el parc públic d'habitatges "i que es considere a les dones prostituïdes com un col·lectiu prioritari" per a accedir a aquests recursos residencials.

També s'advoca pel reforç dels recursos formatius per a oferir eixides sociolaborals a aquestes dones mitjançant itineraris específics per la seua condició de víctimes de prostitució i, finalment, potenciar el programa ALBA de la Generalitat per a l'eixida de l'explotació sexual i estendre la seua acció perquè siga accessible a qualsevol víctima de la prostitució en la Comunitat Valenciana.

La necessitat d'una llei integral i reformes estatals

Bravo ha assegurat que "és conscient" que "donada la complexitat del problema" no es podia "solucionar-lo en solitari". Per això ha explicat que el decàleg inclou "instar el Govern i a les Corts Generals" a l'aprovació d'una Llei Integral per a l'Abolició de la Prostitució "ja que és la resposta més contundent per a erradicar aquest tipus de violència de gènere".

Per a la consellera, amb la seua aprovació, "donarem compliment al qual estableix el Conveni d'Istanbul que va ser ratificat per Espanya i que reconeix a les dones prostituïdes com a víctimes de la violència de gènere".

Per eixe motiu, "la llei ha d'actuar en tres direccions", segons la consellera. En primer lloc," la persecució del proxenetisme en totes les seues formes", la qual cosa comportarà la introducció de nous tipus delictius en el Codi Penal com la Terceria Locativa (el lloguer d'espais per a la compra de sexe) o el rufianisme (la inducció a la prostitució per part de la parella sentimental de la víctima).

En segon lloc, la sanció penal de la demanda i compra de sexe "perquè és evident que si existeix la prostitució no és perquè hi ha dones que embenen el seu cos, sinó milions d'homes disposats a comprar".

Finalment, "la protecció i consideració de totes les dones en situació de prostitució com a víctimes de violència de gènere, amb tot el que això implica", la qual cosa suposarà la modificació de la Llei orgànica de Violència de Gènere de 2004; la Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta de 1996 i la Llei de l'Estatut de la Víctima del Delicte de 2015.

Per a la consellera, l'aprovació d'aquesta llei integral, a més, ha d'incorporar modificacions normatives com la reforma de la llei d'Estrangeria per a incloure una via extraordinària de regularització de les dones víctimes de prostitució; l'eliminació del requisit de col·laboració de la víctima en la investigació per a accedir al retorn assistit o a la regularització; la creació d'itineraris de regularització d'estrangeres per a l'obtenció de permisos de residència i treball i l'eliminació de la sanció administrativa que es recull en la Llei de Seguretat Ciutadana per a les dones que es veuen obligades a exercir la prostitució.

"Estem ja en el camí perquè la Comunitat Valenciana siga la primera autonomia a obrir el procés per a abolir la prostitució a Espanya. Un procés en el qual aportem mesures concretes, reformes legals i propostes viables per a acabar amb aquesta mena de terrorisme masclista", ha conclòs Gabriela Bravo.

Destacats