La Comunitat Valenciana, la quarta autonomia que "més pressupost destina a Atenció Primària"

La Conselleria de Sanitat té previst destinar, en 2025, el 25% del pressupost sanitari a Atenció Primària

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

Les dades de percentatge de despesa sanitària que ha publicat el Ministeri de Sanitat el confirmen: la Comunitat Valenciana se situa com la quarta comunitat autònoma que major percentatge de la despesa en Sanitat destina a Atenció Primària (AP), concretament el 15,09%. Així, tal com valorava la portaveu de Sanitat del grup socialista en Les Corts, Carmen Martínez, "cap govern havia destinat tant de percentatge del pressupost de Sanitat a aquest sistema, arribant a màxims històrics en la Comunitat Valenciana".

No obstant això, el compromís de la Conselleria és continuar avançant i incrementar la dotació pressupostària fins a aconseguir, en 2025, que el 25% del pressupost sanitari es destine a Atenció Primària. "La pandèmia ha posat de manifest les mancances del sistema i, per aquest motiu, el nostre objectiu és revertir la situació, ja que l'atenció primària té un paper clau en la generació de la salut i en la prevenció de la malaltia", assenyalava la consellera Ana Barceló durant la presentació de la nova estratègia per a AP.

Fins a assolir eixe percentatge d'inversió, i gràcies a aquest nou Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, Sanitat invertirà durant aquests dos anys més de 326 milions d'euros, a més d'incloure línies d'acció, dividides en 23 objectius i cent accions, amb l'objectiu d'aconseguir que eixe 25% es destine al sistema primari en quatre anys. Sens dubte, un projecte integral basat en un nou model assistencial i organitzatiu, més personal, recursos, tecnologia i infraestructures que suposarà un important reforç per a l'AP.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en roda de premsa
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en roda de premsa

De fet, quant al personal, Sanitat preveu ampliar la plantilla estructural de Primària en 1.600 noves places, la qual cosa suposa incrementar en un 13% la dotació actual, amb un finançament previst de 130,7 milions d'euros. "Aquest augment ens conduirà a unes ràtios d'infermeria, medicina i pediatria per sota de les recomanacions existents. D'aquesta manera, es podran garantir unes consultes amb temps suficient per a atendre adequadament els pacients", ha apuntat Barceló. Les places, que es crearan el mes d'abril, representen el 26% de les 6.000 places estructurals que es crearan en el sistema sanitari.

Així mateix, respecte als recursos materials, la inversió en tecnologia i infraestructures de 2022 i 2023 arribarà als 188 milions d'euros. D'ells, més de 76 es destinaran a la construcció de nous centres de salut; i 8 milions aniran destinats a millores en els sistemes d'informació.

Aquesta nova estratègia per a l'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana es basa en cinc línies estratègiques: l'Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut; una atenció centrada en les persones; l'enfortiment de l'Atenció Primària; la potenciació de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació; i un apartat relacionat amb la docència, investigació i innovació.

El document, que s'ha desenvolupat en coordinació amb el Sistema Nacional de Salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, té com a objectiu situar l'AP com a eix vertebrador del sistema de salut. Ara s'obri un procés participatiu perquè les diferents entitats mèdiques realitzen les seues aportacions abans d'enviar aquest document al Ministeri, la data límit del qual és el 31 de març.

Arxivat a:

Destacats