La Comunitat Valenciana exporta la sanitat universal a la resta d'Espanya

Carmen Montón la va aprovar a la Comunitat Valenciana i ara intenta el mateix en el Ministeri de Sanitat

Guardar

corts puig oltra monton
corts puig oltra monton

Havia sigut una de les banderes dels socialistes valencians i la Conselleria de Sanitat fins fa poc dirigida per Carmen Montón havia remat en aqueixa direcció. I ara, amb la seua marxa al Ministeri de Sanitat, la guerra contra la política sanitària duta a terme des de l'Executiu de Mariano Rajoy se centrava primordialment en la restitució de la sanitat universal. No ha tardat molt l'exconsellera a posar-se a la feina a Madrid, ja que divendres passat el Govern de Pedro Sánchez va anunciar que en mes i mig aprovarà el decret llei per a fer-ho efectiu.

Així ho va assegurar la portaveu del Govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el segon des que es componguera aquest Executiu. La mesura s'aplica “per decència política” i deixarà sense validesa la decisió que el govern de Rajoy va prendre en 2012 i que deixava sense dret a rebre atenció sanitària a milers de persones indocumentades.

Després de l'aprovació del decret llei pel Govern, el Congrés haurà de ratificar-lo en 30 dies. I aquesta norma, a diferència de l'anterior, segons va asseverar Celaá, “no hi haurà cap comunitat autònoma que la incomplisca”. Respecte a l'anterior, impulsada per la que fóra titular del Ministeri, Ana Mato, va dir que hi havia moltes comunitats “incòmodes” i que el canvi serà ben acollit.

Precisament la Comunitat Valenciana va ser una de les més contestatàries. Va ser Carmen Montón la que va prendre la decisió de batallar en territori valencià contra el decret de 2012. La sanitat universal va ser una de les primeres mesures que va ficar en marxa en la Conselleria poc després que es constituïra el Govern valencià en 2015.

Si açò va ocórrer al juliol, a l'octubre d'aqueix any el Govern d'Espanya va recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional perquè considerava que el Consell s'extralimitava en les seues competències. I finalment, en 2017 el TC va fallar anul·lant la llei valenciana. Ara, amb l'entrada de Montón en el govern , ha donat el primer pas per a derogar la norma estatal del PP. L'exconsellera exporta així el model que va intentar aplicar a la Comunitat Valenciana.

Destacats