El Constitucional tomba la sanitat universal valenciana

Considera el decret-llei del Consell inconstitucional per excedir-se en les seues competències

Guardar

Hospitallafevalencia
Hospitallafevalencia

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional i ha anul·lat per complet el decret-llei de la Generalitat de sanitat universal, en considerar que s'excedeix en les competències del govern autonòmic. D'aquesta forma, aquest quedarà sense efecte, dos anys després de la seua aprovació.

Va ser poc després d'entrar en la Generalitat, en 2015, quan el Consell dirigit per Ximo Puig va anunciar l'aprovació d'aquesta norma que implantava la universalitat de l'atenció sanitària. A l'octubre d'aqueix any l'Executiu de Mariano Rajoy la va recórrer davant el Constitucional i ara, aquest la deixa sense cap efecte. I és que en 2012, el Govern estatal havia aprovat un altre decret que retallava aquest accés universal a la sanitat.

La sentència del Constitucional assegura que el decret de la Generalitat "amplia la cobertura sanitària en l'àmbit subjectiu de les prestacions no contemplat per la normativa estatal", per la qual cosa "ha de declarar-se inconstitucional i nul per vulneració de l'art. 149.1.16" de la Carta Magna.

Dins del tribunal hi ha diverses discrepàncies. Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde Pumpido i María Luisa Balaguer no coincideixen amb les raons que es donen en la fallada, i Antonio Narváez no està d'acord amb la decisió. Set vots a favor enfront dels cinc vots en contra de l'anul·lació han decantat la balança.

Les reaccions en les Corts

La notícia ha saltat mentre els diputats i diputades de les Corts debatien sobre els Pressupostos de la Generalitat, i s'ha colat entre els discursos d'última hora. En finalitzar el debat, els partits s'han pronunciat sobre aquest tema.

Des de Compromís, Isaura Navarro ha recordat que l'anul·lació "no és pel contingut", sinó per "les competències". "Ens estan dient que no som competents per a atendre a tothom en la sanitat pública", ha recalcat. Per al grup, es necessita trobar una forma per a continuar aplicant la sanitat universal, malgrat l'anul·lació per un Tribunal Constitucional "polititzat i usat pel Partit Popular".

El diputat del PP, José Juan Zaplana, ha explicat que "qui anul·la el decret és el Tribunal Constitucional" perquè és "il·legal i anticonstitucional". "I açò no ho diu el Partit Popular", ha aclarit. A més, ha aprofitat per a demanar la dimissió de la consellera de Sanitat, Carmen Montón, per fracassar en el seu projecte estrella i per incomplir la seua promesa de realitzar auditories als departaments de salut concertats.

Destacats