Els Pressupostos de la discòrdia, hui en les Corts

S’inicia el debat dels Pressupostos amb la incògnita sobre el vot de Podem, clau per a l’aprovació dels comptes

Guardar

ximo_puig_corts
ximo_puig_corts

Les Corts Valencianes viuen una de les setmanes més rellevants de tot l'any. I és que hui comença el debat sobre els Pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici, que tants maldecaps han donat al Consell de PSPV i Compromís. En aquesta marató, que es preveu molt intens, es debatran la Llei de taxes, la Llei de Mesures Fiscals i de Gestió de la Generalitat i la Llei de Pressupostos. Precisament amb aquesta última, el procés culminarà aquest mateix dijous, en l'últim ple de l'any.

El panorama que afrontem és incert. Podem és el grup que té la clau d'aquests comptes, i el Consell necessita que, almenys, s'abstinga. Eixa és la gran incògnita. Les relacions entre la formació morada i el bipartit PSPV-Compromís –fins ara, socis del Botànic– són, si més no, intenses. O tibants, segons com es vulga veure. Els Pressupostos "més Botànics", en paraules de Mónica Oltra, han obert la bretxa en l'esquerra. Qui ho anava a dir.

Encara que els comptes inclouen moltes propostes promogudes per Podem, com mesures contra la pobresa farmacològica o la millora del parc social d'habitatges, algunes altres no s'han inclòs. Ni la taxa turística de fins a 2 euros que va proposar el grup ni el polèmic Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d'envasos de begudes (SDDR) s'han tingut en compte. L'últim desacord va succeir la setmana passada, quan Podem va rebutjar, amb el PP, augmentar els sous als alts càrrecs a proposta del Consell.

Des de les files de l'executiu es creu que Podem necessita adoptar aquesta posició per a diferenciar-se dels seus companys del Botànic. Però votar en contra aniria molt més allà de rebutjar els Pressupostos. Significaria, d'una banda, la ruptura amb la resta de l'esquerra, i d'una altra, un horitzó preocupant per a l'estabilitat del Consell i per als resultats dels pròxims comicis. En aquest context, és molt probable que, malgrat els desacords, els comptes isquen endavant, amb el previsible rebuig del Partit Popular i de Ciudadanos.

Destacats