Així són els Pressupostos "100% Botànics" de la Generalitat Valenciana

Es destinaran 430 milions d’euros més a Sanitat i Educació en 2018

Guardar

31_rp_pressupostos_2018_9
31_rp_pressupostos_2018_9

La Generalitat ha presentat el projecte dels Pressupostos per a 2018, que haurà d'aprovar-se pròximament en les Corts. La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, s'ha referit a ells com "els millors pressupostos que ha tingut la Generalitat des de l'autogovern". Aquests nous comptes augmenten un 6,7% i sobrepassen els 15.200 milions d'euros. D'aquesta forma, ha destacat Oltra, la Generalitat invertirà cada dia 34,9 milions d'euros gràcies a uns Pressupostos que són "cent per cent botànics". Per això, encara que encara no compta amb el suport de Podemos, es mostra confiada que tiraran endavant en les Corts.

Els Pressupostos per a 2018 ja concentren les mesures clau del Consell, com són la Renda d'Inclusió, el Pla Edificant, la lluita contra la pobresa farmacològica, l'absorció del deute real sanitari, la creació del Banc Públic, o l'impuls de les polítiques de lloguer. No arreplega altres propostes com la Taxa Turística.

El deute de la Generalitat creix. En 2018 ascendirà a 4.600 milions, un 38,2% més que l'exercici anterior. Per tant, es converteix en la segona partida pressupostària, solament superada per la de Sanitat. És, fins i tot, major que la d'Educació. Perquè es facen una idea, 1 de cada 4 euros que gestionarà la Generalitat estarà destinat a pagar deute. Aquest vertiginós increment del deute es deu a la "casualitat", en paraules del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, "que hi ha molts crèdits que vencen l'any que ve" i que es refinançaran per un valor de 1.285 milions.

El conseller Vicent Soler ha recordat que el finançament per part de l'Estat augmentarà en 84 milions, un 0,83%, la qual cosa considera una xifra "impresentable" a la vista de l'augment de quasi el 4% que experimentaran la mitjana de les comunitats autònomes. I aquesta situació difereix amb les previsions macroeconòmiques, perquè la Comunitat creixerà un 3,1% enfront del 2,6% de la mitjana espanyola. Per tant, la Generalitat ha tornat a reivindicar la necessitat d'un finançament just, i ha inclòs en aquests Pressupostos una partida reivindicativa de 1.325 milions per a mantenir la qualitat dels serveis públics.

Aquests Pressupostos inclouen un creixement de les partides de totes les conselleries. Les que més creixen són la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb 280 milions més; la d'Educació, Investigació Cultura i Esport, amb un creixement de 159 milions d'euros; i la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb un augment de 145 milions d'euros. Aquesta última és la que més veu augmentada la seua partida en termes relatius, concretament un 14%.

La despesa en personal creixerà un 4,9% i arribarà als 5.780 milions d'euros. En aquesta quantitat està inclòs l'augment del salari dels funcionaris que s'està negociant a Madrid. Segons ha assegurat Vicent Soler, el 90% de la despesa en personal li'l porta Sanitat i Educació, i ha recalcat que la valenciana és la Comunitat Autònoma amb menys treballadors públics per cada 1.000 habitants.

La despesa social queda recollida en esta taula.

Ací recollim sintèticament les principals novetats per conselleries:

Sanitat: 6.390.695 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

La Conselleria vol acostar-se a la despesa real, ja que continuen aflorant els 1.100 milions d'euros de despesa que el Consell del PP no va incloure en els seus Pressupostos.

S'engega una nova línia d'ajudes enfront dels copagaments. És l'estratègia que la Generalitat engegarà per a lluitar contra la pobresa farmacològica i està destinada a col·lectius vulnerables amb rendes anuals inferiors als 18.000 euros. Aquesta era una de les exigències de Podemos.

D'altra banda, el departament d'Alzira, gestionat per Ribera Salut, finalitzarà el seu contracte al març, i a partir de l'1 d'abril serà de gestió pública. Per això, la Generalitat ha dedicat una partida de 5,7 milions per a la seua gestió en 2018, a la qual preveu afegir 1,2 milions més en 2019.

Educació: 4.720.246 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

El projecte estrella en Educació és el Pla Edificant, que comptarà amb 200 milions d'euros. Aquest pla preveu construir 200 col·legis i rehabilitar altres 500 fins al final de la legislatura amb l'objectiu de posar fi als barracons en les escoles valencianes.

També es dedicaran més de 2.300 milions a la consolidació de les plantilles docents i a la millora de les condicions laborals del professorat, en relació principalment a la ràtio alumnes/professor. El Bo Infantil per al curs 2018-2019 comptarà amb un augment del 18,8%, fins als 39 milions d'euros. El seu objectiu és la matriculació de xiquets i xiquetes de fins a 3 anys en guarderies. Les beques universitàries també experimentaran un increment del 35,7% per al pròxim curs.

L'aposta per l'esport base és una altra de les línies de la Conselleria. Triplicarà la quantitat destinada a beques academicodeportives i duplicarà les ajudes a projectes esportius d'integració.

Vicepresidència, Igualtat i Polítiques Inclusives: 1.194.705 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

La bandera del Govern del Botànic és "treballar per a les persones". Per això, s'engegarà la ja aprovada Renda Valenciana d'Inclusió. Aquesta ambiciosa mesura centralitza totes les ajudes socials contra la pobresa i comptarà amb 88 milions d'euros durant el seu primer any d'implementació.

A més, en aquests Pressupostos també es reflecteix el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, gràcies al com es destinaran 12 milions més a les polítiques de lluita contra la violència masclista.

Economia i Treball: 391.810 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

Una de les principals bases d'aquesta Conselleria és el suport al sector industrial, injectant 17,5 milions més, amb un augment del 13,6%. També destaca l'increment del 22% en les polítiques actives d'ocupació del SERVEF, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació. Les ajudes als autònoms i als emprenedors creixen, per la seua banda, un 17% i un 6,6% respectivament.

Habitatge i Obres Públiques: 388.407 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

A petició de Podemos, s'ampliarà el parc públic d'habitatge amb 10 milions. I la Generalitat impulsarà el lloguer d'habitatges amb un increment en la dotació de 2,6 milions. D'aquesta forma, s'ampliarà el parc públic destinat a lloguer social. En aquest àmbit, a més, s'impulsarà el Pla RENHATA amb un augment del 50% del seu pressupost per a rehabilitar habitatges.

En l'àmbit de les obres públiques, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana doblegarà el seu pressupost, que arribarà als 44 milions en 2018. Aquests diners estaran destinats a desbloquejar projectes "paralitzats o abandonats per l'anterior govern", com són el Túnel de Serra Grossa a Alacant o la T2 a València. La inversió pública en infraestructures arribarà als 100 milions per a plans com el soterrament de la via de Burjassot o la Ronda Sud-oest de Vila-real.

Agricultura i Medi Ambient: 352.311 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

El principal pla de la Conselleria és millorar les infraestructures de prevenció i vigilància d'incendis forestals, així com impulsar polítiques de gestió sostenible dels boscos. A açò destinarà més de 60 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement d'11 milions respecte a l'exercici passat. Un dels riscos mediambientals més importants als quals la Comunitat ha de fer front són els incendis forestals.

Justícia: 313.474 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

La defensa de la justícia gratuïta per part de la Generalitat es tradueix en un augment del 17,4% de la dotació per als col·legis d'advocats i procuradors fins als 38,5 milions d'euros. També dedicarà 22 milions, un 14,6% més, a la millora de les infraestructures judicials. I el conseller Vicent Soler ha posat com a exemple l'incendi de la Ciutat de la Justícia de València, per a defensar que és necessari mantenir en bon estat les instal·lacions.

A més, es reflecteixen la nova Llei de Memòria Democràtica i la millora dels recursos del personal, que comptaran amb 1,2 milions i 4 milions respectivament.

Presidència: 309.545 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

En Presidència, destaca l'augment del pressupost per a l'Agència Valenciana del Turisme, un 13%; i la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació, amb un pressupost inicial de 28 milions, dedicats a I+D+I.

A més, s'incrementarà un 10% la dotació per a millorar les plantilles de bombers i de 112, i es consolidarà la política municipalista del Consell a través del Fons de Cooperació Local, dotat amb 40 milions, i la partida d'administració local, que s'incrementarà en 7 milions.

Hisenda i Model Econòmic: 299.151 milions

[spacer icon="Select a Icon" style="1"]

En Hisenda, destaca la creació del Banc Públic destinat a oferir suport a les Pimes i a les iniciatives emprenedores valencianes. A més, des d'aquesta Conselleria s'incrementarà la lluita contra el frau fiscal, amb un augment de quasi un 9% en el pressupost.

Destacats