La Comunitat Valenciana "comença a doblegar la quarta ona"

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut davant la Diputació Permanent de Les Corts per a informar sobre l'evolució de la pandèmia

Guardar

ana barcelo corts
ana barcelo corts
La Comunitat Valenciana està començant a doblegar la quarta ona del coronavirus – cinquena per a la resta d'Espanya – que ha obligat el Consell a prolongar les restriccions fins al pròxim 16 d'agost. Així ho ha comunicat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant la seua compareixença voluntària davant la Diputació Permanent de Les Corts.Barceló ha atribuït aquest fre en el ritme de creixement de la transmissió del virus al compliment majoritari de les últimes restriccions, en vigor des de fa més de dues setmanes, però també a l'avanç de la vacunació. De fet, tal com ha confirmat, el pròxim 9 d'Octubre, "el 70% de la població major de 12 anys haurà rebut la pauta completa". En aquest sentit, ha apuntat que si aquesta setmana es començarà amb la vacunació del grup d'edat comprés entre els 20 i 29 anys; l'última setmana d'agost arrancarà la vacunació de les persones d'entre 16 i 19 anys.Així mateix, la consellera ha defensat la seguretat de les vacunes, ja que des que es va completar la immunització entre les persones majors – fa quatre mesos – "no s'ha produït ni una sola defunció per Covid-19 en centres de majors, i s'ha reduït dràsticament els quadres greus de la malaltia". D'aquesta manera, Barceló ha fet una crida a la ciutadania perquè continuen responent com fins ara a la vacuna, ja que "només un 1,3% rebutja la vacuna, bé perquè no volen o perquè tenen alguna contraindicació".En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha recordat que, actualment, en la Comunitat Valenciana ja s'ha inoculat una dosi a més de 3 milions de persones, mentre que més de 2,5 milions de valencians i valencianes compten amb la pauta completa d'immunització. Però, a més, el territori valencià avançarà en el procés de vacunació gràcies a les dosis extra – 243.970 – que rebrà durant els mesos d'agost i setembre per a compensar "el menor nombre de dosi que la nostra comunitat ha rebut en comparació amb altres autonomies".Aquest augment de les vacunes, juntament amb el compromís de la ciutadania a la crida de Sanitat perquè es notificaren les vacances – més de 211.000 persones l'han notificat – "ens permetrà ser més eficients, ajustar la immunització de la població i, d'aquesta manera, avançar amb major rapidesa cap a l'objectiu d'aconseguir la immunitat de grup a principis del mes d'octubre".

La pressió hospitalària, controlada

La consellera de Sanitat també ha fet un balanç de la situació actual de la Comunitat Valenciana quant a la pressió hospitalària. En aquest sentit, Barceló ha explicat que "pese a l'augment de la incidència acumulada – encara continua estant per sota de la mitjana espanyola – no s'ha traduït en una major pressió hospitalària si es compara amb ones anteriors".Així, en l'actualitat, 586 persones es troben ingressades per coronavirus enfront de les 4.777 del passat mes de gener; i 78 persones romanen en l'UCI enfront de les 670 de gener. No obstant això, Barceló ha assenyalat que "les dades segueixen sense ser positives. Ens queden dos mesos per a arribar a la meta i, de cap manera, podem relaxar-nos".Així mateix, el nombre d'atencions en Atenció Primària ha augmentat significativament passant d'un 20% a la fi de juny, a un 56% en aquests moments. Per aquest motiu, Barceló ha informat del pla de reforç de vacances d'estiu i de l'esforç que s'està realitzant per a aconseguir l'estabilitat de la plantilla de professionals de la xarxa sanitària pública a través d'una inversió de 59,5 milions d'euros – un milió més respecte a 2020 –.Finalment, Ana Barceló ha agraït l'esforç dels i les joves perquè, "gràcies al seu sacrifici estem doblegant aquesta ona", que està marcada per la variant delta – ja suposa el 70% dels nous casos –. En aquest sentit, ha demanat no només continuar extremant les precaucions per l'alta transmissió d'aquesta variant, sinó també el compliment de les restriccions, ja que el 82% dels nous brots es produeixen en reunions socials.

Més de 13.800 reforços en la xarxa sanitària pública

Durant la seua compareixença, Barceló ha elogiat la tasca que han realitzat i que estan realitzant els professionals de la sanitat i ha volgut agrair l'immens esforç "ja que han demostrat una enorme capacitat de resposta als hospitals, centres de salut, urgències, etc. i ara també en el procés de vacunació".En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha destacat que "des de Sanitat continuarem enfortint el sistema sanitari i el continuarem adaptant". De fet, en aquests moments la xarxa pública sanitària compta amb un reforç de 13.803 professionals, gràcies als contractes que s'han renovat del pla de vacances i els nous rastrejadors.En concret, per a reforçar el sistema sanitari durant la pandèmia s'ha reforçat la plantilla habitual de 2020 en 9.045 professionals, a més s'han renovat 6.053 contractes i s'ha renovat al personal d'infermeria, 900 professionals.D'altra banda, per a cobrir el Pla de Vacances i de reforç d'estiu s'han realitzat 7.300 nous contractes i s'han contractat 450 rastrejadors per a reforçar el seguiment de casos Covid-109.

Adaptació i digitalització del sistema sanitari

Un altre dels aspectes que ha destacat la consellera durant la seua compareixença ha sigut l'adaptació del sistema sanitari a la nova realitat de la pandèmia. En aquest sentit, ha destacat la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.Així, la pandèmia ha accelerat i ampliat l'atenció telefònica en Atenció primària, passant de 42.000 telefonades a més d'1 milió mensuals. A més, s'ha creat un Call Center per a l'atenció Covid-19. A més, la majoria de pacients que sol·liciten cita per la web o en l'APP selecciona l'atenció telefònica, el 57% dels casos enfront del 43%.Segons ha explicat Barceló, "durant la pandèmia s'ha hagut de dur a terme un desplegament tecnològic i una digitalització sense precedents". En aquest sentit, ha destacat les facilitats que s'ha oferit als ciutadans perquè accedisquen a dades clíniques sense necessitat de desplaçar-se.A més, s'ha ampliat la tramitació electrònica de la targeta sanitària SIP. En concret, 300.000 ciutadans de la Comunitat han accedit als tràmits habilitats.Segons ha manifestat la consellera, "continuem avançant en la implantació de nombrosos projectes relacionats amb l'atenció al pacient i la seua relació amb el sistema sanitari". De fet, ha destacat que s'està implantant la teleconsulta de manera progressiva permetent per a comunicar-se per veu i per xat amb els professionals".En definitiva, des de la Conselleria de Sanitat s'ha anat adaptant el sistema sanitari a la realitat de la pandèmia amb la finalitat de prestar la millor atenció sanitària a la ciutadania.
Destacats