L'organigrama del Botànic II s'organitza de cara al diumenge

Alguns noms del nou govern valencià semblen segurs entre repeticions i nous socis, encara que encara queden varis per confirmar

Guardar

Sesión investidura-2
Sesión investidura-2

El passat 28 d'abril l'esquerra valenciana va tornar a guanyar les eleccions i, de nou, es va donar per segur un segon "Pacte del Botànic". I així va ser, encara que amb alts i baixos pel camí. Els suficients perquè UP-EUPV, que aquesta vegada sí que entra en el govern, s'alçara de la taula un dia abans de la primera sessió del Ple d'Investidura de Ximo Puig. Finalment aqueix mateix dia, el dimecres al matí, es va arribar a un acord que es va signar hores després a Alacant: es confirma la continuïtat del govern progressista en la Comunitat. I a penes unes hores després, ja es comentava en els corredors de les Corts els qui podran ser els nous consellers.

12, dos més que fins ara. És el nombre de consellers i conselleres que tindrà el nou Govern Valencià, el President del qual torna a ser Ximo Puig. Dos són noves i 10 conegudes, encara que entre elles també es mouen alguns departaments.

En l'organigrama del nou Botànic, a dalt del tot, continuarà el que fins al diumenge en la jura de càrrec serà el President en funcions, el socialista Ximo Puig. També repeteix la número dos: Mònica Oltra, per Compromís, serà vicepesidenta i, també una altra vegada, Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Els 'nous' socis de govern, quant a què abans donaven suport de manera externa i ara estaran en primera línia, ocuparan dues conselleries, a més d'una 'vicepresidència verda'. Aquest últim punt era una de les principals demandes de la formació de Rubén Martínez Dalmau: una segona vicepresidència, a continuació d'Oltra, amb competències transversals sobre medi ambient i transició energètica. Aquesta, segons s'apunta, serà ocupada pel mateix Dalmau.

Les dues conselleries que corresponen a UP-EUPV són 'Qualitat Democràtica, Bon Govern', i 'Habitatge i Sostenibilitat Energètica Habitacional'. Encara no és clar qui estarà al capdavant de cadascuna d'elles, però sí entre els qui: de nou Dalmau o Rosa Pérez, d'EUPV, estaran al capdavant d'una de les dues.

Sis, quatre i dos

Quant a la Conselleria d'Hisenda i Finançament, s'apunta a la repetició del socialista Vicent Soler. També s'apunta per a repetir en les seues respectives carteres a gran part de l'antic executiu. Sobre Justícia i Interior s'apunta a una continuïtat de Gabriela Bravo; en Educació, Cultura i Esport, de nou Vicent Marzà; en Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, també Rafa Climent.

Obres Públiques i Vertebració del Territori és una de les conselleries la persona de les quals al capdavant encara es desconeix, més enllà que serà del PSPV. El mateix ocorre amb una altra de nova creació, Innovació, Investigació i Universitats. S'apunta a una persona independent, però de l'entorn socialista. Es tracta de dues conselleries que 'porten' elements d'unes altres: Vertebració del Territori abans anava amb Habitatge i Universitats amb Educació.

Una altra de les incògnites encara per assegurar és qui estarà al capdavant d'Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica. Segons s'apunta, és possible que ho dirigisca la diputada de Compromís Mireia Mollá.

Són 6 para PSPV, 4 per a Compromís i 2 per a UP-EUPV. Malgrat informacions i rumors, la configuració definitiva del nou govern no es podrà confirmar fins al diumenge a la nit o dilluns, després de la jura de càrrec prevista per a Ximo Puig al migdia. També els secretaris i "segons llocs" dins de les Conselleries, un element més de la negociació per al pes de cada formació en el govern.

Destacats