L'Advocacia de la Generalitat demana processar l'assessora de Camps per la construcció del circuit de F1

Guardar

imatge del circuit urbà de Fórmula 1 al seu pas pel Pont de les Arts de València.
imatge del circuit urbà de Fórmula 1 al seu pas pel Pont de les Arts de València.

L'Advocacia de la Generalitat ha presentat un recurs contra l'acte de la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 17 de València pel qual processa l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i altres ex-alts càrrecs per la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 per a sol·licitar que també acorde el processament i òbriga judici oral a la qual fora assessora de l'excap del Consell, Belén Reyero, en considerar que existeixen "seriosos indicis de criminalitat" contra ella i no era "convidada de pedra".

Belén Reyero va ser responsable del departament d'Esdeveniments de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) i considerada persona de màxima confiança de l''expresident' Camps en la negociació de l'esdeveniment automobilístic.

En el seu escrit, el contingut del qual han avançat aquest dimecres València Plaza i Levante-EMV, l'Advocacia recorre en reforma l'acte pel qual la titular del Jutjat d'Instrucció número 17 de València va processar l'excap del Consell i donava termini a les parts per a presentar escrit de qualificacions, demanar sobreseïment o sol·licitar diligències complementàries.

L'Advocacia de la Generalitat signa aquest escrit el 9 de maig, quatre dies abans que Fiscalia Anticorrupció sol·licitara el sobreseïment per prescripció d'aquesta causa en la qual es troben processaments Camps, el que fora el seu vicepresident Vicente Rambla; l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores; càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP) i empresaris.

En l'ordre de processament, la magistrada no considerava "de rellevància i transcendència penal" en els fets la participació de Reyero i d'altres 16 fins llavors investigats "al no aportar ni amb la seua acció, ni amb la seua omissió, elements consistents i sòlids integrants dels tipus penals imputats en aquest procediment, ni de l'entitat i suficiència que permeta qualificar el seu comportament com a reprotxable penalment".

El lletrat de la Generalitat assegura en el seu recurs que existeixen "seriosos indicis de criminalitat" contra l'exassessora de Camps perquè, argumenta, Reyero figura en els actes intervinguts de Typsa --una de les adjudicatàries dels treballs en el circuit-- i va acudir i va participar en les reunions "per la Presidència" sent la seua funció "segons missió assignada pel president Camps, com admet en les seues declaracions judicials, la de coordinar el projecte".

REYERO NO ERA "CONVIDADA DE PEDRA" EN LES REUNIONS

Reyero, continua l'escrit, va intervindre en fins a cinc reunions documentades en els actes de Typsa "i no precisament com 'convidada de pedra', sinó per compte de Presidència, en representació de Francisco Camps i amb declaracions --reconegudes per ella mateixa-- que evidencien la rellevància de la condició i posició en la qual intervenia". De fet, afig, un dels actes "evidencia el paper nuclear de Reyero en el procediment i el ple coneixement que la mateixa va tindre de les irregularitats que s'estaven cometent".

En una de les reunions, el 14 de febrer de 2007, el director general del FTP Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP), en presència de Reyero i dels qui van resultar adjudicataris d'un contracte, va indicar que la primera part d'aquest treball, el Pla Director, podria ser adjudicació directa per un import pròxim als 180.000 euros amb tres ofertes i baixes al voltant del 3 o 4 per cent.

Destaca igualment una altra trobada, el 23 de febrer del mateix any, en el qual "ressalta la preocupació de Reyero per l'ocultació dels treballs que realment s'estaven fent i amb la possibilitat que aquests pogueren relacionar-se amb el circuit de F1". En el document, apareix que Reyero advertia "que no havia d'aparéixer el nom del projecte de Fórmula 1".

PRESENTACIÓ DEL CIRCUIT ABANS DE L'ADJUDICACIÓ

Fins i tot, ressalta l'Advocacia, l'assessora de Camps anava a concertar una reunió amb el magnat de la F1, Bernie Ecclestone, "per a presentar-li el circuit dissenyat".

"Doncs bé, donya Belém Reyero, que participava en les reunions, era plenament conscient que en la setmana del 5 al 9 de març de 2007, era impossible que estiguera dissenyat el circuit quan el contracte per al seu disseny es va adjudicar el 12 de març de 2007", posa en relleu l'Advocacia.

Destacats