La jutgessa del cas Azud ofereix al diputat Bellver (PP) personar-se en el procediment en el qual se li investiga

Guardar

Jorge Bellver en una imatge d'arxiu
Jorge Bellver en una imatge d'arxiu

La titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de València ha oferit al diputat del PP en Les Corts Jorge Bellver personar-se en el cas Assut, procediment en el qual està investigat després d'aparéixer en una llista de regals que la trama suposadament va fer quan ocupava el càrrec de regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de València en l'època en la qual Rita Barberá era alcaldessa de la ciutat.

Així es desprén de la provisió, a la qual ha tingut accés Europa Press, dictada per la jutgessa del cas Assut, en el qual s'investiguen presumptes 'mossegades' a canvi d'adjudicacions d'obra pública de l'Ajuntament de la capital valenciana per part d'empreses adjudicatàries que haurien realitzat factures suposadament fictícies.

En la provisió, la jutgessa dona per rebut l'ofici de les Corts Valencianes en el qual se certifica que Bellver és diputat de la cambra valenciana per la circumscripció electoral de València i vicepresident segon de la Mesa de les Corts. Després d'això, uneix l'escrit al procediment i ordena traslladar a Bellver que té a la seua disposició la causa per si vol exercitar els seus drets com estime convenient.

En aquest procediment, el secret del qual es va alçar parcialment fa una mica més d'un mes, s'inclou una llista amb nombrosos regals presumptament realitzats per part de la trama a diferents persones i càrrecs públics, entre elles Bellver.

En concret, de la documentació es desprén que el diputat 'popular' hauria rebut un rellotge Omega Seamaster en el Nadal de 2003; un rellotge Brentley en 2005; i una trolley de Loewe l'any 2006 valorada en 970 euros.

La jutgessa està investigant si Jorge Bellver, a canvi d'aquests regals, va mediar per a afavorir a la trama en l'adjudicació de diferents contractes públics, en concret, a l'empresari Jaime Febrer.

En la llista de regals apareixen altres noms de polítics destacats com l'exvicealcalde de València amb el PP i mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, qui hauria rebut una ploma Montblanc en 2002 valorada en 510 euros; una trolley més un maletí Loewe en 2005; i una cartera i un portafolis marró en 2009.

Sobre aquest assumpte, Bellver va garantir, en declaracions als mitjans de comunicació, que "sempre" havia actuat correctament. "Mai he actuat en contra dels interessos i del bé públic al llarg de tota la meua vida política, que ja és extensa. Estic molt satisfet de quina ha sigut la meua actuació sempre i estic segur que així es demostrarà finalment", va assegurar en aqueix moment.

LA CAUSA

En aquesta causa, originada fa cinc anys, s'investiguen delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal i figuren com imputades unes 60 persones.

Entre els investigats es troben Alfonso Grau; el cunyat de l'ex-primera edil i advocat, José María Corbín, i la seua família; l'exregidor socialista i exsubdelegat del Govern, Rafael Rubio; el que fora cap dels serveis jurídics de Divalterra José Luis Vera; l'exalcaldessa de Xixona Rosa María Verdú i un exedil; l'exresponsable de les Finances del PSPV José María Catalunya i empresaris com Jaime Febrer.

El cas va arrancar en 2017, però no va ser fins dos anys més tard, l'abril de 2019, quan es van practicar les primeres detencions: les dels advocats José María Corbín i Diego Elum. En una segona fase, al maig del passat any, la jutgessa va ordenar la detenció de Grau, Rubio i Vera, tots ells ja en llibertat. A l'exsubdelegat del Govern i a l'exresponsable de Finances socialista el PSOE els va suspendre de militància i els va obrir expedient.

Actualment, s'ha alçat part del secret de les actuacions i romanen sota secret les peces 2, 3, 4, 5 i 6, així com tota la documentació intervinguda en suports i dispositius d'emmagatzematge massiu d'informació, en suports informàtics, telemàtics i de telefonia mòbil, és a dir, tota la documentació que no va ser confiscada en el registre en suport paper i que va ser objecte de registre al maig de fa un any. També, determinats folis de diferents toms de la peça principal.

Arxivat a:

Destacats