Javier Mansilla: "Per a ampliar l'aeroport de Manises faria falta consens, estudis tècnics i mesures que compensen al municipi"

L'alcalde de Manises critica la que considera una proposta "sense sentit" de la Generalitat i reclama "estudis tècnics" que avalen una hipotètica ampliació

Guardar

El vuelo directo entre València y Nueva York podría ser una realidad en el verano de 2024
El vuelo directo entre València y Nueva York podría ser una realidad en el verano de 2024

Javier Mansilla, alcalde de Manises, ha expressat la seua desaprovació davant la possible ampliació de l'aeroport de Manises, qualificant-la com un "capritx polític" i una "estratègia de confrontació" del president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el govern central.

Mansilla argumenta que l'ampliació "no respon a cap necessitat i va en contra del pla director de l'aeroport", el qual establix una clara estratègia a seguir en els pròxims anys. A més, emfatitza la importància de prendre decisions "basades en anàlisis tècnics i no en consideracions polítiques".

En este sentit, el primer edil incidix en què "des de l'Ajuntament de Manises no estem en contra del turisme, ni que es genere riquesa o desenvolupament econòmic a través del turisme. Tot el contrari. Volem que es done, però d'una forma assenyada i que la decisió de si este aeroport necessita o no una ampliació siga a través dels tècnics".

L'alcalde assenyala que, si es contempla una hipotètica ampliació, s'han de tindre en compte als municipis afectats i buscar un consens adequat. Destaca que la majoria de l'espai de l'aeroport, "un 90%", es troba en terme municipal de Manises i critica que no s'haja consultat a l'ajuntament local "però sí que es cride a València".

De fet, un dels grans problemes que planteja esta hipotètica ampliació és la limitació de creixement de la infraestructura, tant per les carreteres confrontants com pel propi municipi.

Mansilla, a més, recorda la falta de beneficis que rep Manises per tindre l'aeroport en el seu terme municipal, enumerant els problemes de contaminació acústica i mediambiental, així com les limitacions i els perjuís per a les urbanitzacions locals. Per tant, l'alcalde reclama que "si el resultat dels estudis tècnics fora que s'ha d'ampliar l'aeroport de Manises en el nostre terme, lògicament s'ha de produir alguna cosa que mai s'ha produït: que se'ns compense d'una forma justa".

Finalment, el primer edil afirma que ningú de la Generalitat s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament. "Només a Madrid, durant la Fira de Turisme Internacional (Fitur), on el nostre president va decidir traure este tema d'una forma desencertada, vam tindre una breu conversa amb Carlos Mazón, on li vam dir que no estàvem a favor i sembla que no li va sentar bé".

Sí que hi ha hagut converses entre l'Ajuntament de Manises, el Ministeri de Transports i Delegació del Govern, els qui transmeten tranquil·litat i apunten que estes decisions han de prendre's "amb consens i temps, no per capritxos polítics".

Javier Mansilla i Pilar Bernabé durant la visita a les obres de l'N-220
Javier Mansilla i Pilar Bernabé durant la visita a les obres de l'N-220

Confiar en els tècnics

Precisament, la delegada del Govern, Pilar Bernabé, manté una postura similar a la de Mansilla. En diverses ocasions ha reiterat la posició del Govern central sobre l'ampliació de l'Aeroport de Manises, assenyalant que esta decisió es prendrà quan els tècnics d'Aena consideren que és necessària.

Bernabé critica al Partit Popular pel que considera "una estratègia de confrontació política", afirmant que "és el menys indicat per a parlar de fer aeroports" perquè "tota Espanya sap com va ser 'el aeropuerto del abuelito'", en referència al de Castelló, el qual, segons indica, "ara que estava reflotant i està començant a obrir línies resulta que se li reduïx el pressupost a la meitat".

La delegada considera que l'ampliació de l'aeroport es durà a terme conforme a la necessitat avaluada per Aena, destacant que l'empresa compta amb experts tècnics i pren decisions basades en informes elaborats per professionals. Per això, Bernabé insta a confiar en Aena i rebutja la idea de prendre decisions per motius polítics.

Hi haurà informe en unes setmanes

Des de la Generalitat Valenciana s'ha anunciat la intenció de presentar un estudi d'impacte i necessitat de la segona pista de l'Aeroport d'Alacant-Elx-Miguel Hernández i l'ampliació de l'Aeroport de Manises a la fi d'abril o principis de maig. Una iniciativa que es realitzarà "des del rigor i la professionalitat", tal com afirmava, la setmana passada, el president Carlos Mazón.

El cap del Consell defenia que "la capacitat turística de la Comunitat Valenciana està fora de tot dubte i no podem deixar de ser ambiciosos" pel que "anem a justificar, motivar i raonar esta necessitat". Així mateix, ressaltava que el turisme en la Comunitat Valenciana "està tornant a la Champions League i, per això, cal cuidar-lo amb la segona pista de l'aeroport i l'ampliació de l'altre".

L'ampliació de l'aeroport de Manises "no es tracta d'una reivindicació local sinó que és una necessitat de país i de competitivitat", insistia el president.

Barrera de 10 milions de viatgers

L'Aeroport de València tancavael 2023 com el millor any de la seua història amb un total de 9.948.141 passatgers registrats, la qual cosa va suposar un creixement del 22,6% respecte a l'any 2022. Un rècord de trànsit que es quedava molt prop dels 10 milions de viatgers i que supera l'anterior millor xifra de la terminal valenciana registrada en 2019 amb 8.539.579 passatgers.

Una barrera que es podria superar enguany, a causa de les bones xifres registrades este primer trimestre. Este mes de març també ha sigut històric per a la infraestructura, mantenint la seua evolució ascendent de trànsit amb 824.631 passatgers registrats i un augment del 16,8% respecte al mateix mes de l'any 2023.

De la xifra total de viatgers comptabilitzats al març, 823.420 van correspondre a passatgers comercials, dels quals 588.986 van viatjar en vols internacionals, la qual cosa suposa un increment del 20,6% respecte al mateix mes de l'any anterior. Ho van fer en vols nacionals 234.434, un 9,2% més.

Destacats