L'Ivace finança amb prop de mig milió d'euros el primer laboratori de bateries de la Comunitat Valenciana

Battery Lab compta amb la tecnologia més avançada per a l'anàlisi, testatge i fabricació de bateries

Guardar

Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en la inauguració de BatteryLab
Rafa Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en la inauguració de BatteryLab

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assistit a la inauguració de BatteryLab, l'únic laboratori de bateries de la Comunitat Valenciana, desenvolupat per l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) amb una ajuda de prop de mig milió d'euros de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

Aquest laboratori, situat en les instal·lacions de la ITE, aconsegueix tota la cadena de valor de les bateries i ho diferencia altres laboratoris similars d'Espanya que compta amb la més avançada tecnologia, la qual cosa li permet treballar amb tot tipus de bateries: des de les xicotetes per a dispositius electrònics (cel·les) fins a les de vehicle elèctric o estacionàries (packs complets de vehicle elèctric, fins i tot les de més alta tensió).

BatteryLab està centrat a recolzar a l'ecosistema industrial valencià en l'abordatge dels diferents reptes existents per a l'evolució tecnològica i industrial de les bateries, en concret a àmbits com les enginyeries, els fabricants de bateries i emmagatzematge estacionari, l'automoció, la mobilitat lleugera, el sector ferroviari, els sectors químics, del metall o productors ceràmics, entre molts altres.

Per al màxim responsable d'Economia, Rafa Climent, aquest laboratori " es converteix en peça clau per a consolidar a la Comunitat Valenciana com un pol d'innovació i d'emmagatzematge energètic i bateries aplicades punt en la mobilitat sostenible com en solucions estacionàries del sud d'Europa el que ajudarà a accelerar el desenvolupament de les bateries del futur".

Durant la seua intervenció Climent ha insistit que "és necessari continuar invertint en intel·ligència, coneixement i innovació al mateix temps que ha demanat a les empreses "que aporten el seu coneixement i experiència per a, entre tots, continuar avançant en l'objectiu comú de millorar el benestar de totes i tots els valencians".

Climent ha assenyalat que des de l´Ivace l'estratègia de suport a les empreses tenen com a fil conductor la col·laboració "i BatterlyLab és, sens dubte, un espai per a crear sinergies amb importants projectes multinacionals de l'àmbit de les bateries que ja s'estan desenvolupant a la Comunitat Valenciana, i també, per què no, com a imant per a atraure noves inversions".

El President de l'ITE, Miguel Rivas, ha agraït el suport tant de la Consellería d'Economia com de la Ivace per a fer realitat el projecte "reafirmant alsí compromís amb els centres tecnològics i amb l'activitat que desenvolupem diàriament a favor de les empreses i sectors productius de la nostra Comunitat".

En 2023, la unitat d'innovació de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial ha destinat 3,3 milions d'euros del seu pressupost, un 115 % d'increment sobre el pressupost destinat en 2022, a recolzar a l'activitat investigadora de l´ITE, "un increment- ha afegit Climent- motivat pels bons resultats del centre tecnològic en la seua activitat amb les empreses".

Unitat d'investigació única

Des d'ITE assenyalen que, per a assegurar la durada, autonomia i seguretat de les bateries de liti, és necessària una gran quantitat d'assajos, equipación i coneixement "i aquest laboratori és l'únic que disposa de la infraestructura i expertise a la Comunitat Valenciana per a assegurar la qualitat i seguretat de les bateries de liti".

El Battery Lab està dividit en tres àrees d'especialització per a l'abordatge de diferents reptes tecnològics de les bateries, relacionats amb la fabricació i testatge de cel·les, mòduls i pack de bateries i segona vida, así, d'aquesta manera, complementar les capacitats ja existents en ITE en l'àmbit de les bateries abordant tota la cadena de valor.

En concret, les àrees en les quals es divideix el Battery Lab són: Battery Testing, Battery Engineering i Battery Cell Manufacturing Lab. Cadascuna d'elles permet fer investigacions i assajos al més alt nivell en combinar capacitats de testatge amb les de modelitzat de bateries, accelerant les etapes de disseny i desenvolupament del producte, amb possibilitat de predir el seu comportament i validar solucions tecnològiques.

Es tracta, en definitiva, d'una unitat d'investigació única a la Comunitat Valenciana "que dota en el nostre territori d'unes noves capacitats entorn de les bateries que fins ara no tenia" al mateix temps que converteix en l'Institut Tecnològic de l'Energia en un centre especialitzat en el desenvolupament de solucions tecnològiques per a bateries i la seua transferència a la indústria, posicionant-ho com una referència per a cobrir les necessitats de fabricants i usuaris de bateries de liti des de nivell de cel·la, mòdul i finalitats en l'àmbit de pack.

Arxivat a:

Destacats