Innovació anticipa una "imminent modificació del marc legal" per a millorar les energies renovables a la Comunitat Valenciana

Destaca que "ser una comunitat en la qual hi ha energia neta i barata ens converteix en un pol d'atracció perquè empreses industrials de tot tipus s'instal·len a la Comunitat Valenciana"

Guardar

Nuria Montes, en el III Congrés Nacional d'Energies Renovables
Nuria Montes, en el III Congrés Nacional d'Energies Renovables

Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, en la sessió inaugural de l'III Congrés Nacional d'Energies Renovables "Energy Revolution 2024", organitzat per l'Associació Valenciana d'empreses del Sector de l'Energia (Avaesen) en el Caixaforum de València, ha declarat que hi haurà "una imminent modificació del marc, de manera que s'agiliten els tràmits i permeta una major i millor implantació de renovables a la Comunitat".

Davant els professionals i representants de les empreses més importants del sector energètic, la representant del Govern valencià ha afirmat que "el repte més gran al qual ens enfrontem durant aquesta legislatura és posar ordre en el caos heretat pel Botànic". En aquest sentit, ha assenyalat que "l'herència que hem rebut és la d'una Comunitat a la cua d'Espanya en termes de parcs fotovoltaics connectats a la xarxa i centenars d'expedients embossats per diferents motius".

La consellera d'Innovació ha explicat que "el nostre primer propòsit és traure avant aqueixos projectes evitant el risc de fallida per a aquells que, havent fet les coses bé, s'han vist atrapats entre canvis normatius i traves administratives realitzades per a evitar la implantació de renovables".

"El nostre objectiu, ha afegit, és simplificar els processos administratius i generar un entorn amable a les empreses. D'aquesta forma aconseguirem atraure projectes de generació d'energia fotovoltaica, l'impacte econòmic de la qual es pot xifrar en milers de milions d'euros. A més, ser una comunitat en la qual hi ha energia neta i barata ens converteix en un pol d'atracció perquè empreses industrials de tota mena s'instal·len a la Comunitat Valenciana".

Nuria Montes ha puntualitzat que "des del Consell es recolzarà especialment a les energies basades en tecnologies madures i viables econòmicament com la fotovoltaica o l'eòlica. Ara bé, entenem que és necessari diversificar i ací cap altres fonts com els gasos renovables tipus el biogàs".

Respecte a l'hidrogen verd ha indicat que "des de la Generalitat impulsarem un Pacte Valencià de l'Hidrogen Verd amb els principals actors i sectors implicats en la generació i potencial ús d'aquesta font energètica. Una actuació que tindrà com a referent el clúster de la ceràmica de Castelló, que ha patit de forma molt dura els alts costos de l'energia".

Així, Nuria Montes ha ressaltat que "volem ser els exportadors d'hidrogen verd a la resta d'Europa, convertint-nos així en aliats geoestratègics de la Unió Europea en sobirania energètica".

La consellera ha conclòs que "és important subratllar que la Comunitat disposa d'empreses a l'avantguarda en emmagatzematge, en fabricació de panells i d'inversors fotovoltaics. Si les vam sumar a les generadores d'energia i ajunte els esforços que també anem a fer des de l'administració, podem aconseguir entre tots que la Comunitat Valenciana es convertisca en el líder energètic d'Espanya, dotant d'un alt nivell de competitivitat i protecció per a les nostres empreses, i per a les quals ací es vagen instal·lant, enfront d'esdeveniments geopolítics externs".

210 milions d'euros d'ajudes per a impulsar les renovables

Després de la consellera, en la sessió inaugural del congrés III Congrés Nacional d'Energies Renovables, ha intervingut el director general d'Energia i Mines, Manuel Argüelles, per a explicar que des d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme es destinaran 210 milions d'euros per a impulsar les energies renovables.

"Estem implementant tota una bateria de mesures i incentius a través de l'IVACE per a fomentar l'eficiència energètica en les empreses, la mobilitat elèctrica (amb ajudes per a establir punts de connexió i per a la compra de cotxes elèctrics), l'autoconsum, l'emmagatzematge darrere de comptador, la climatització renovable, la rehabilitació energètica d'habitatge i la regeneració urbana en municipis de menys de 5.000 habitants", ha conclòs el director general.

Destacats