Illueca :"Jo posaré tot el meu esforç que perquè no es repetisca el que ha passat a Madrid a la meua terra"

El vicepresident segon del Botànic fa balanç de la seua incorporació al govern de Ximo Puig i analitza les claus polítiques per als propers mesos.

Guardar

Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat
Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat
Quin balanç fa de la seua incorporació al Govern del Botànic?

És un balanç molt positiu. Jo tinc la sensació d'haver arribat a un govern de veritat, és a dir, a un govern on les prioritats polítiques, problemes estratègics, els dilemes són objecte d'una discussió col·lectiva i són objecte de debat i que al final són beneficioses per a la ciutadania. Hem tingut diferents episodis on les opinions són diferents però hi ha una voluntat clara d'arribar a consensos i acords de fer polítiques que beneficien a la ciutadania, de blindar drets socials i preservar el benestar dels valencians.

Jo vaig vindre ací amb l'objectiu i la voluntat de reforçar el Botànic, de reforçar el projecte amb idees pròpies. Ho vaig dir el primer dia, tindríem idees pròpies sobre tots els assumptes i així està sent i el que sí que ho fem és discutir-les lleialment i no s'enteren per la premsa, sinó per mi directament.

"Crec que el Botànic és més fort que mai i està centrat en les polítiques públiques i en el benestar de la ciutadania."

Ens trobem pràcticament a un any del final de la segona legislatura. Han eixit algunes enquestes que apunten a un canvi de cicle i el retorn del PP a la Generalitat. Com veu la fortalessa del Botànic i què pensa d'este possible canvi?

Crec que el Botànic és més fort que mai i està centrat en les polítiques públiques i en el benestar de la ciutadania. Crec que aprofundir en estes polítiques, explicar-les bé, serà la millor arma dels futurs processos electorals. Jo tinc la sensació que la ciutadania valora la tasca del govern del Botànic i tindrà un suport de les urnes i no es pot contemplar cap altre escenari. El govern del Botànic té de tot, l'únic que li falta és una oposició que estiga a l'altura de les circumstàncies i no es base la seua política en el cinisme i en la falta d'educació. Ells pesquen en eixe caldo de cultiu i eixa és la seua estratègia i al botànic li falta una oposició de veritat.

"El govern del Botànic té de tot, l'únic que li falta és una oposició que estiga a l'altura de les circumstàncies i no es base la seua política en el cinisme i en la falta d'educació."

Com viu des de dins la pressió cap a la figura del President Puig i de la vicepresidenta Oltra per l'oposició?

Crec que aquesta oposició té un objectiu fonamental que és estigmatitzar persones. Aquesta és la política de l'enemic que va ser teoritzada per Carl Smith. Posar-les en la picota, a base de mentides, campanyes i persecucions. La gestió del Consell està avalada. A mi em preocupa el que està fent l'oposició. Un pot arribar a preocupar-se en la degradació de la democràcia que està fent l'oposició.

Quines diferències veu entre el govern de coalició d'Espanya i el Botànic des de la seua pròpia experiència?

Són diferents però ha anat calant una cultura de les diferències de normalitzar les diferències, de pacte i de síntesi polítiques. La societat ho reconeix i sobretot en moments tants difícils com hem viscut com una pandèmia que ningú esperava. Ara quan estàvem eixint de la pandèmia, ha començat una guerra a Europa que va a tindre conseqüències no només de morts però sinó també des del punt de vista econòmic. Anuncien problemes de falta de recursos i que podria traduir-se en una recessió econòmica i una crisi financera i és segur que el banc central europeu actuarà i podria provocar riscos d'insolvència. Tot fa pensar que aquestes condicions van a continuar i ha afavorit una cultura de pacte. Tots estem convençuts que només junts i només des de l'acord i del consens entre les forces de l'esquerra és que les polítiques que s'han dut endavant siguen irreversibles.

El projecte de plataforma de Yolanda Díaz il·lusiona a molts electors. Quines sensacions té del futur projecte de Yolanda Díaz? Compromís i Unides Podem haurien d'anar junts en les properes eleccions municipals i autonòmiques?

Sobre el primer diré que el que més m'il·lusiona és la capacitat de Yolanda Díaz és de construir un projecte que siga transversal de veritat, que estiga al servei dels interessos de la majoria social i que tinga capacitat de govern. Hi ha una intuïció a la societat favorable a la unitat de les forces que defensen els drets socials i blindar el benestar de la ciutadania. Crec que ara estem en el que ella nomena escoltar a la ciutadania, obrir un debat d'idees, de programes de propostes sobre les grans qüestions, el mercat laboral, el futur de les pensions, el preu de la llum. Hi ha moments en que els partits polítics han d'escoltar a la societat i obrir un diàleg amb el moviment social, sindicats amb la joventut i perquè al final desemboque en un nou tipus de lideratge col·lectiu que no ha de ser personal. Sempre he cregut en els lideratges col·lectius i programàticament fonamentats. Jo li donaré suport fins al final.

"El que més m'il·lusiona és la capacitat de Yolanda Díaz és de construir un projecte que siga transversal de veritat, que estiga al servei dels interessos de la majoria social i que tinga capacitat de govern"


Crec que el que és bo per a l'estat és bo per a la Comunitat Valenciana. Estem en un moment polític crític i es va a complicar molt per les conseqüències de la guerra i anem a viure situacions d'inflacions i es desembocaran en pujades de tipus d'interès i podria produir riscos per a l'endutament o d'insolvències d'estat o d'actors privats molt importants. Estem entrant en un moment de molta responsabilitat i l'única manera de garantir la continuïtat de les polítiques passa perquè Compromís i Unides Podem estiguen fortes i treballen de manera conjunta. A mi m'han ensenyat en classe que 2 i 2 fan quatre, la de 2 i 2 fan 3 me la botí. Jo posaré tota la meua intel·ligència i esforç que la situació tràgica que hem viscut a Madrid tant a l'ajuntament com a la Comunitat no es repetisca a la meua terra.

Esperes un Botànic 3?

Sens dubte.

Arxivat a:

Destacats