Illueca critica el "desplegament" de macroplantes d'energia renovable que "unfla una nova bambolla especulativa"

Guardar

El candidat a la Generalitat de Unides Podem-Esquerra Unida, Héctor Illueca
El candidat a la Generalitat de Unides Podem-Esquerra Unida, Héctor Illueca

El candidat a la Generalitat d'Unides Podem - Esquerra Unida, Héctor Illueca, ha criticat el "desplegament" de macroplantes d'energies renovables que s'està registrant en la Comunitat Valenciana, "fet a major glòria de l'oligopoli i unflant una nova bambolla especulativa".

"Les presses dels agents econòmics no poden ser una guia per a l'acció política en el desplegament de les renovables perquè està alimentant processos especulatius que recorden a la bambolla immobiliària viscuda anys arrere", ha alertat.

En aquests termes s'ha pronunciat Illueca aquest diumenge durant la seua visita a la localitat alacantina de Monòver, on ha ressaltat la "preocupació" de la ciutadania pel "desplegament" que s'està fent de les renovables, segons ha indicat la formació en un comunicat.

El candidat d'Unides Podem - EUPV ha qualificat de "fonamental" que aquest desenvolupament "es faça amb planificació ecològica, escoltant la gent, als ajuntaments i sense posar en risc els nostres paisatges i les activitats econòmiques que poden veure's afectades per les macroplantes que ja estan projectades", al mateix temps que ha insistit en la necessitat de crear una empresa valenciana d'energia pública "que pilote aquesta qüestió i li done sentit".

Héctor Illueca ha afirmat que "s'ha de planificar i situar l'energia sota el control d'un potent sector públic que, a través de les seues pròpies empreses públiques d'energia, empente cap a una transformació estructural del mercat i contribuïsca a erradicar la pobresa energètica".

En aquest sentit, ha apostat per "un nou enfocament que impulse l'autoconsum, afavorisca el desenvolupament de comunitats energètiques locals i establisca amb rigor i transparència on poden situar-se les grans plantes que es necessiten, en coherència amb les maneres de vida de la Comunitat Valenciana oblidada, la forma de vida del món rural".

CÀNON A LES ENERGÈTIQUES

Així mateix, ha proposat "crear un cànon per a les grans energètiques que volen desenvolupar macroinstal·lacions d'energia renovable en el territori valencià, que permetria la recaptació necessària per a dotar un fons de sostenibilitat i recauria sobre les grans plantes de renovables que amb projectes en curs en les tres províncies de la Comunitat".

"Ho pagarien les empreses propietàries d'aquestes plantes i podria servir no solament per a dinamitzar l'economia de la zona, sinó també per a baixar la factura de la llum en els municipis més afectats per les plantes", ha subratllat.

Finalment, ha conclòs que "el desplegament d'energies renovables ha d'efectuar-se protegint el territori, amb criteris de planificació ecològica, trencant amb el domini de l'oligopoli elèctric democratitzant l'accés a l'energia, abaratint la factura de la llum a les famílies valencianes i evitant una nova bambolla especulativa que arrase els nostres territoris al servei de les grans multinacionals".

Destacats