Igualtat ha format a 84 professionals d'entitats locals en la valoració de dependència en infància i adolescència

Guardar

Sistema valencià de dependència
Sistema valencià de dependència

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha format a un total 84 professionals dels equips d'atenció primària dels serveis socials de les entitats locals, en la valoració de la dependència en xiquetes, xiquets i adolescents, segons ha informat la directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercè Martínez Llopis.

Aquesta formació ha consistit en la realització de tres edicions del curs 'Dependència: Valoració de xiquets, xiquetes i adolescents de 3 a 17 anys' en què s'han format a aquests professionals, que se sumen als més de 800 professionals que han fet el curs genèric de valoradores de dependència, on es dedica un mòdul a l'escala de valoració especifica (EVE) per a xiquetes i xiquets menors de tres anys, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Martínez Llopis ha assenyalat que aquesta formació "va en la línia de prioritzar les valoracions en les persones menors d'edat", ja que l'atenció primerenca, la promoció de l'autonomia i la teràpia cognitiva "són necessàries i molt importants perquè la població infantil que presenta dificultats físiques, psíquiques, mentals o sensorials puguen continuar avançant en el seu procés de desenvolupament".

La directora general ha assenyalat també que en "nombroses" ocasions s'ha sol·licitat al Ministeri que l'escala de valoració específica que s'aplica a les xiquetes i xiquets entre els 0 i 3 anys s'amplie fins als 6 anys, ja que "és llavors quan poden demostrar si han adquirit totes les habilitats i capacitats necessàries per a les activitats de la vida diària o si requereixen ajuda a més llarg termini", i en aquest cas seran ja valorats amb el barem establit per a les persones adultes.

Aquest tipus de valoració resulta "fonamental", ha destacat la responsable, per a poder diferenciar les necessitats que la població infantil i adolescent presenta per patologia i les que són pròpies de l'edat. L'escala mesura, a través de l'observació, el funcionament esperat d'una persona menor d'edat en comparació amb uns altres que tinguen els mateixos anys. Per això s'utilitzen dos tipus d'activitats: motriu i adaptativa.

Respecte a les dades registrades des de gener i fins al 31 d'octubre d'aquest any de les valoracions realitzades, 25.593, un total de 1.031 es van realitzar a persones menors de 18 anys, la qual cosa suposa el 4% del total de les realitzades durant els 10 primers mesos d'enguany.

Martínez Llopis ha defensat l'aposta realitzada per la Conselleria en polítiques d'Infància, també en l'àmbit de la dependència, i ha afegit que "així ho evidencia actuacions com la posada en marxa de la figura de la persona d'assistència terapèutica infantil 'PATI' per a xiquets i xiquetes en situació de dependència".

L'objectiu específic d'aquesta nova tipologia d'assistent personal és impulsar totes les capacitats en la primera etapa de vida, millorar habilitats i fomentar la integració i rehabilitació per a aconseguir en un futur la plena autogestió, autodeterminació i aprenentatge en la capacitat de decidir, i la major autonomia possible.

Destacats