Igualtat canvia el Decret valencià d'Acolliment Familiar Especialitzat per a adaptar-ho a la Llei estatal d'Infància

A més de la modificació dels decrets sobre acolliment, la Comissió ha aprovat l'Estratègia sobre el joc patològic

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives modificarà els requisits de qualificació, formació específica i experiència necessària per a la realització d'acolliments familiars de caràcter especialitzat, a través d'un projecte de decret que modifica la normativa autonòmica i l'adapta a l'estatal.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, després de la reunió que ha tingut lloc aquest matí de la Comissió Delegada del Consell d'Inclusió i Drets Socials, en la qual s'han aprovat aquest i altres temes.

Aitana Mas ha assenyalat que des del seu Departament s'ha elaborat el projecte de decret del Consell que modifica els decrets anteriors de regulació de l'acolliment familiar i del de regulació i coordinació dels òrgans de l'Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i l'adolescència, d'acord amb la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI), aprovada per les Corts Generals.

Entre algunes d'aqueixes modificacions que inclouen els projectes de decrets, la vicepresidenta ha destacat que les famílies acollidores especialitzades, a més de la qualificació en l'àmbit sanitari, sociocomunitari i socioeducatiu i dels informes tècnics favorables, també hauran de tindre "un mínim de 100 hores de formació específica per a poder atendre a xiquetes i xiquets amb necessitats especials". Serà l'entitat pública l'encarregada de proporcionar formació continuada específica per a les famílies en aquestes modalitats d'acolliment.

Prevenció i Tractament del Joc Patològic

La vicepresidenta també ha informat que, durant la reunió de la Comissió, s'ha aprovat l'Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic, impulsada per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, sota la coordinació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

En aquest tema, la vicepresidenta ha destacat que, per primera vegada, es regula el joc "amb un enfocament centrat en la persona i no com una simple activitat econòmica com es feia fins ara".

Així, els principis en els quals es basa l'Estratègia són, d'una banda, la prevenció del joc patològic i dels perjudicis als usuaris i, especialment, als col·lectius socials més vulnerables i, d'altra banda, la protecció de les persones menors d'edat i d'aquelles que tinguen reduïdes les capacitats intel·lectuals i volitives, o es troben incapacitades legalment o judicialment o inscrites en el Registre de Persones Excloses d'Accés al Joc de la Comunitat Valenciana o en el Registre General d'Interdiccions d'Accés al Joc.

A més, altres punts clau que engloba són el respecte a les regles bàsiques d'una política de joc responsable i les mesures d'intervenció i control per part de l'Administració en els seus diferents àmbits d'actuació.

Respecte a les línies concretes d'actuació, l'Estratègia se centra en quatre: millorar la prevenció del trastorn de joc en la societat; potenciar la intervenció amb les persones afectades pel trastorn de joc; impulsar la gestió del coneixement, i regular l'activitat del joc amb criteris científics.

Model d'institut-escola

Un altre dels temes que ha aprovat la Comissió delegada del Consell d'Inclusió i Drets Socials ha sigut el projecte d'Ordre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per la qual es regula la implantació i reglamentació dels instituts-escola, que integren els ensenyaments d'educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d'un nou model, l'institut-escola, que es planteja com a centre que pot respondre a les necessitats de zones socioeconòmiques desfavorables, garantir l'oferta educativa en zones rurals i millorar l'equilibri i la redistribució d'aquesta oferta.
L'objectiu principal de l'ordre d'Educació és donar cobertura legal a experiències ja implementades i que es van originar com a mesura per a garantir l'èxit escolar.

Arxivat a:

Destacats