El Govern crearà un nou impost que gravarà els beneficis de les grans empreses energètiques

Es preveu que entre en vigor l'1 de gener de 2023, però afectaria ja a aquest exercici 2022

Guardar

Torre de llum
Torre de llum

El Govern presentarà en "les pròximes setmanes" una proposició de Llei per a dissenyar un nou tribut que gravarà "els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques", amb l'objectiu que entre en vigor l'1 de gener de 2023, segons ha anunciat aquest dissabte el president del Govern, Pedro Sánchez.

Fonts de la Moncloa han precisat que la idea és posar la meritació del nou impost a les energètiques el 31 de desembre d'enguany, "per la qual cosa seria exigible a partir de l'1 de gener de 2023, però sí que afectaria l'exercici de 2022".

En roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari, Sánchez ha assenyalat que aquest tribut, no inclòs així en el reial decret de mesures anticrisi aprovat aquest dissabte, cerca "garantir un repartiment just de recàrregues" i "sintonitza amb l'opinió pública del país, amb les mesures adoptades per altres països de l'entorn i atén recomanacions de l'OCDE, la Unió Europea i l'FMI".

Així, el president del Govern ha insistit que les càrregues ocasionades per la invasió d'Ucraïna han de "distribuir-se amb justícia, aportant més qui estan en millors condicions". "Els qui obtinguen rèdits indirectes d'aquesta pujada han d'aportar de manera addicional a l'esforç col·lectiu i contribuir més al sacrifici col·lectiu", ha dit.

Respecte al disseny d'aquest nou impost, ha afirmat que s'estan "estudiant" els dissenys d'altres governs que han adoptat una mesura en aquesta línia, encara que ha afegit que Itàlia, on s'ha aprovat un impost extraordinari i puntual de 25% als beneficis, "és un exemple al qual estem mirant de manera molt particular".

DEFENSA L''EXCEPCIÓ IBÈRICA'

D'altra banda, el president del Govern ha defensat l''excepció ibèrica' per a limitar el preu del gas natural per a la generació d'electricitat, en vigor des del passat 15 de juny, i ha assenyalat que ha aconseguit que el preu majorista de l'electricitat a Espanya i Portugal siga entre "un 40% i 50% més barat" que en els principals països d'Europa.

El nou paquet d'ajudes per a combatre la crisi econòmica per la invasió d'Ucraïna, que estarà vigent fins al 31 de desembre, inclou entre les seues mesures la baixada de l'IVA en la factura de la llum de l'actual 10% al 5%, així com la prolongació de l'ajuda de 20 cèntims per litre per als carburants.

A més, Sánchez ha anunciat que es limitarà el preu màxim de la bombona de butà, mesura que estarà en vigor fins al pròxim 31 de desembre. Igualment, es manté l'ampliació de descomptes del bo social elèctric.

Destacats