La Generalitat s'oferix a redactar el projecte constructiu del soterrament de les vies a Alfafar-Sedaví-Benetússer i acompanyarà la plataforma d'afectats en la UE

Salomé Pradas es reunix amb l'associació i rebutja la proposta del Govern d'eliminar el pas a nivell

Guardar

Salomé Pradas en la reunió amb l'associació d'afectats pel pas a nivell del tram Alfafar-Sedaví-Benetússer
Salomé Pradas en la reunió amb l'associació d'afectats pel pas a nivell del tram Alfafar-Sedaví-Benetússer

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat que la Generalitat farà costat a la proposta d'elevar la sol·licitud per al soterrament de les vies del tren a Alfafar-Sedaví-Benetússer a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu realitzada per la plataforma d'afectats i s'oferix a redactar el projecte constructiu de l'obra.

Així ho ha destacat la consellera després d'una reunió mantinguda amb representants de l'associació d'afectats per este pas a nivell, que ha suposat quasi 80 morts en les últimes quatre dècades. Tant Salomé Pradas com les representants de la plataforma han coincidit que la solució de limitar-se a eliminar el passe a nivell plantejat pel Govern “és insuficient i no solucionarà el problema”.

En esta línia, Pradas ha criticat “la falta de sensibilitat de la delegada del Govern i el desconeixement de la realitat dels municipis afectats en plantejar un pegat que no solucionarà els problemes acústics i d'inseguretat”. Per això, la titular del departament ha assenyalat que “l'associació s'ha vist obligada a fer este pas davant la inacció de l'Executiu, i el nostre deure és estar al costat dels afectats”, ha detallat la titular del departament.

La consellera ha indicat que “han passat ja dos mesos des que la Generalitat va remetre el seu estudi al Ministeri i davant la falta de resposta de l'Executiu, el Consell fa costat al full de ruta de la plataforma, que ha optat per a acudir a este organisme comunitari que s'encarrega de detectar infraccions en l'aplicació de la legislació europea”.

Salomé Pradas ha traslladat a la plataforma d'afectats el compromís de la Generalitat per a posar fi a “esta reivindicació històrica” i ha recordat que la Generalitat ha elaborat un informe per al soterrament de vies que marca una solució viable per a este punt negre, pel qual circulen 163 trens i creuen 1.400 vehicles cada dia. Este estudi es va remetre al febrer al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible amb el suport dels ajuntaments d'Alfafar, Benetússer i Sedaví, així com de la plataforma d'afectats pel pas a nivell.

L'estudi proposa soterrar la doble via existent, així com l'estació, a fi d'eliminar la barrera que suposa la via quan passa per Alfafar, Benetússer i Sedaví.

El document planteja una actuació de 2.800 metres de longitud i inclou la construcció d'una estació nova per a Benetússer-Alfafar per a facilitar la mobilitat d'esta zona amb més de 50.000 habitants. Per a la consellera és factible que l'estudi definitiu, que la Generalitat s'oferix a elaborar, estiga conclòs en 2026 perquè així, en el cas que el Govern accedisca, es puguen dur a terme les obres de soterrament.

D'altra banda, s'instarà el Ministeri de Transports perquè en el termini més breu possible es pose en servici el by-pass ferroviari per a mercaderies i servicis, i així es culminarà una obra que durant lustres no s'ha posat en marxa i que és, a més, essencial per a la logística de la Comunitat Valenciana. Cal recordar que l'execució de l'obra de soterrament s'ha d'executar després de la posada en servici d'esta infraestructura del Corredor Mediterrani que, a més, alliberaria els habitants de la zona de moltes molèsties de manera immediata.

Destacats