La Generalitat posa en marxa la plataforma TEP per complir les obligacions de transparència de les entitats privades

Pérez Garijo ha destacat que la Comunitat Valenciana és "la primera comunitat autònoma que ofereix aquest servei d'assistència a les entitats privades"

Guardar

Presentació de la plataforma de Transparència per a Entitats Privades (TEP)
Presentació de la plataforma de Transparència per a Entitats Privades (TEP)

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha inaugurat la Jornada 'La transparència en entitats privades', trobada en què ha presentat la plataforma de Transparència per a Entitats Privades (TEP) de la Generalitat, destinada a facilitar el compliment de les obligacions de publicitat activa per part de les entitats privades.

La consellera Pérez Garijo ha destacat que "som la primera comunitat autònoma que ofereix aquest servei i estem convençuts que després de la nostra experiència en vindran d'altres, com ja ha passat en diferents iniciatives en què hem estat a l'avantguarda".

"Les entitats privades -ha explicat la consellera- estan obligades a complir determinades obligacions que estableix la llei de transparència, com per exemple quan es perceben ajudes o subvencions públiques".

En aquest sentit, la plataforma TEP està pensada especialment per a aquelles entitats que no disposen de mitjans propis o els que disposen són escassos; i també per a aquelles que ho vulguen fer amb més comoditat, ja que el seu ús és voluntari".

La consellera ha posat alguns exemples d'associacions a què aquesta nova eina "serà de gran utilitat" perquè ni tan sols disposen de pàgina web. És el cas d'una AMPA que pot tenir un ajut destinat íntegrament al manteniment d'activitats extraescolars que faciliten la conciliació de les famílies.

Pérez Garijo ha assenyalat que la plataforma també fa realitat l'objectiu de garantir el dret de la ciutadania a accedir a la informació pública "perquè ampliarà la informació que ja es publica al portal de transparència de la Generalitat".

Campanya de sensibilització sobre transparència

La nova plataforma TEP complirà una doble funció. D'una banda, contribuirà a la millora de la transparència al sector privat. D'altra banda, complirà amb la voluntat de servei públic, col·laborant amb aquelles organitzacions que, moltes vegades, no tenen recursos materials ni humans per a poder complir de manera adequada amb les obligacions que legalment li corresponen.

Per a Pérez Garijo "es tracta d´una iniciativa innovadora, testada amb algunes associacions, amb la qual estem contribuint al disseny de nous serveis" i destinada a impulsar accions de millora que "afavorisquen l´interès general".

En aquest sentit, la consellera de Transparència ha anunciat que properament "desenvoluparem una campanya de sensibilització sobre les polítiques de transparència" amb l'objectiu de "generar consciència dels beneficis que reporta, de manera que la transparència, a més de ser un acte voluntari, siga gairebé automàtic".

Alhora, Pérez Garijo ha parlat de la importància de continuar sumant esforços per generar confiança en la ciutadania, qüestió que requereix "un gir conceptual" respecte a les polítiques de transparència, treballant des del punt de vista quantitatiu però incidint també en la qualitat de la informació "per accedir-hi de manera fàcil i comprensible", ha subratllat.

Funcionament de la plataforma

A la sessió també hi ha intervingut el director general de Transparència i Bon Govern, Andrés Gomis, que ha ofert els detalls sobre el funcionament de la nova plataforma.

En aquest sentit, Andrés Gomis ha assenyalat que "TEP és un nou servei de GVA Oberta per ajudar les entitats privades a complir les obligacions de la llei de transparència que podran publicar la seua informació al seu portal web o bé al portal de transparència de la Generalitat, a través de TEP".

El director general de Transparència ha explicat el procediment que han de fer les entitats una vegada accedisquen a TEP amb el seu certificat digital. La nova eina permetrà donar d'alta l'entitat a la plataforma i completar en cada exercici cadascun dels apartats relatius a les diferents obligacions que recull la llei.

Entre aquests apartats, la informació corresponent a les subvencions rebudes se sincronitza automàticament des de la Base de Dades Nacional de Subvencions, facilitant així el procés a l'usuari. Un cop completa la informació, aquesta es publicarà directament al portal de transparència GVA Oberta.

La llei de transparència inclou obligacions per a les entitats privades que reben subvencions públiques per sobre de determinats llindars. Aquestes obligacions s'apliquen a entitats molt diverses, des de grans empreses fins a associacions sense ànim de lucre o de pimes.

Qualsevol entitat privada que estiga obligada per la llei de transparència a publicar la seua informació per haver rebut subvencions de les administracions públiques (siguen de la Generalitat o altres administracions), ho pot fer utilitzant aquest nou servei.

A la jornada també ha participat el coordinador de l'àrea de Transparència i Integritat al Sector Privat de Transparència Internacional - Espanya, David Martínez; i s'ha realitzat una taula de debat sobre experiències i bones pràctiques moderada pel secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, on han estat la directora de Relacions Institucionals de l'Associació Espanyola de Fundacions, Isabel Peñalosa; la presidenta de la Comissió de Responsabilitat Social Corporativa de la CEV, Amelia Navarro; el coordinador de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta; i la vocal de la junta directiva de la Coodinadora Valenciana d'ONGD, Esther Paulo.
 

Arxivat a:

Destacats