La Generalitat incrementa en un 50% les ajudes del Pla Renhata per a la reforma interior dels habitatges fins als 6 milions d'euros

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el Pla de Reforma Interior d'Habitatge Renhata que comptarà amb 6 milions d'euros per a la millora de la qualitat, la sostenibilitat, l'accessibilitat i l'habitabilitat de l'habitatge, la qual cosa suposa un augment del 50% respecte a l'anterior convocatòria.

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que el pla té com a objectiu proporcionar un "entorn el més favorable possible" i d'aquesta manera "millorar la qualitat de vida de les persones". Així mateix, ha assegurat que el pla fomenta l'activitat en sectors econòmics com la construcció i, en particular, s'ha referit a la ceràmica i altres sectors gasointensius que s'han vist afectats durant la pandèmia i amb la crisi energètica.

Ximo Puig ha mostrat el compromís del Govern valencià per garantir el compliment del principi constitucional del dret a un habitatge digne i adequat, la qual cosa ha qualificat de "principi vector de l'acció del Consell".

Les ajudes podran sol·licitar-se de manera telemàtica des d'aquest dimecres, 1 de febrer, i fins al pròxim 2 de maig, i permetran finançar la reforma d'habitacions humides, cuines i banys, així com l'adequació de l'habitatge per a adaptar-la a l'ús de persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda, i la instal·lació de sistemes integrats de domòtica que milloren l'accessibilitat i autonomia en l'ús de l'habitatge.

Prioritat per a la qualitat constructiva i la discapacitat

En la presentació del Pla Renhata, Ximo Puig ha estat acompanyat pel vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, qui ha incidit en la importància d'aquest pla per a ajudar a les famílies que no poden assumir les obres de millora de les seues llars.

Illueca ha explicat que l'any passat es van rebre 2.255 sol·licituds d'ajuda, la qual cosa suposa un increment del 42% respecte del 2021. Per això, ha assegurat que amb una dotació inicial de 6 milions d'euros, "podrem ajudar a moltes més famílies que durant la pandèmia es van adonar de les mancances de les seues llars i podran millorar les condicions dels seus banys o cuines".

Així mateix, Héctor Illueca ha explicat que en aquesta edició es donarà prioritat a les sol·licituds que presenten un projecte amb qualitat constructiva, així com al grau de discapacitat dels residents. També es tindran en compte criteris de sostenibilitat com la col·locació de portes i mobiliari de cuina realitzades emprant fusta de gestió forestal sostenible.

Ajudes per a la millora de la qualitat, sostenibilitat i accessibilitat

Les ajudes, posades en marxa en 2017, han beneficiat a més de 7.000 persones, especialment persones majors, amb diversitat funcional o amb problemes de mobilitat, que han pogut realitzar obres en els seus habitatges per a millorar la seua accessibilitat i eficiència, per al que la Generalitat ha concedit 24 milions d'euros.

La quantia total màxima de la nova convocatòria és de 6 milions d'euros, no obstant això l'import podria augmentar amb una quantia addicional de fins a cinc milions d'euros, si es compleixen algun dels supòsits previstos en l'article 58 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com en l'article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat.

El procediment de concessió d'aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva, i podrà beneficiar-se qualsevol persona que siga propietària, usufructuària o arrendatària d'un habitatge situat en la Comunitat Valenciana. A més, les obres hauran d'estar en curs, apunte de començar o es pot sol·licitar per a reformes ja acabades.

Destacats