El Consell incentivarà a metges i docents que treballen en zones d'interior per a garantir els serveis

La Llei contra la Despoblació que prepara el Consell incorporarà la perspectiva rural en tots els projectes normatius de la Generalitat

Guardar

Segart, municipi del Camp de Morvedre en risc de despoblació
Segart, municipi del Camp de Morvedre en risc de despoblació

El Consell continua treballant en la Llei contra la Despoblació amb l'objectiu d'incorporar la perspectiva rural en totes les polítiques i projectes normatius de la Generalitat. L'objectiu és assegurar el seu benefici en els territoris de l'interior i crear, així, noves oportunitats.

Una mesura pionera en la gestió pública que incorporarà propostes com, per exemple, incentivar als sanitaris i docents que treballen en aquestes zones per a propiciar l'estabilitat de l'ocupació pública, garantint així la igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis públics.

Uns incentius que aniran des d'un augment de sou fins a la creació de borses de treball territorialitzades o el foment del teletreball, pretenent acabar amb la temporalitat especialment en l'àmbit docent, sanitari, social, de seguretat i resposta a emergències.

Amb això, es pretén donar una solució als llocs de difícil cobertura que ofereixen un problema cronificat per a ocupar determinades places en algunes zones del territori valencià.

Elena Cebrián i Jeannette Segarra
Elena Cebrián i Jeannette Segarra

Col·laboració amb administracions i entitats locals

Actualment es treballa a incorporar propostes per a elaborar un avantprojecte de llei consensuat que reforce la coordinació i la col·laboració amb les administracions i entitats locals de manera transversal i integral. La finalitat és consolidar les polítiques contra la despoblació desenvolupades pel Consell i donar estabilitat a mesures com el Fons de Cooperació per a la lluita contra la despoblació o la fiscalitat diferenciada.

Aquest text s'unirà a l'Estratègia Avant 20-30, un pla estratègic realitzat en col·laboració amb la Càtedra Avant, conformada per les cinc universitats públiques valencianes, en el qual es recullen més de 200 accions concretes de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental i de governança política antidespoblament.

Castielfabib, al Racó d'Ademús, és un dels municipis que pateix el problema del despoblament
Castielfabib, al Racó d'Ademús, és un dels municipis que pateix el problema del despoblament

Discriminació positiva

Des d'una visió integradora, multisectorial i multidisciplinària, la llei contra el despoblament adoptarà mesures de discriminació positiva en aquests territoris, i posarà en marxa accions per a fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere, així com per a evitar l'exclusió social i financera.

Igualment, reforçarà les capacitats administratives en els municipis més xicotets, crearà entorns que enfortisquen el teixit econòmic, l'economia social i la diversificació de sectors tradicionals i emergents, i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.

La intenció d'aquest període d'informació pública és recollir les reivindicacions, necessitats i propostes de totes aquelles entitats i administracions que han estat treballant i lluitant pel territori. D'aquesta manera, totes les entitats interessades podran participar i realitzar les seues aportacions a l'esborrany que es troba disponible a través del lloc web de Presidència de la Generalitat.

Arxivat a:

Destacats