La Generalitat reforça els serveis bàsics contra la despoblació i augmenta a 150 els municipis del programa Itinerant

Guardar

Veterinaria del programa Itinerant a l'Alt Palància
Veterinaria del programa Itinerant a l'Alt Palància

La Generalitat Valenciana ha reforçat la prestació de serveis bàsics contra la despoblació i ha augmentat el nombre de municipis atesos mitjançant el programa 'Itinerant', en aconseguir els 150 municipis adherits, pertanyents a 12 comarques diferents.

En aquest sentit, en el primer semestre de 2022, s'han duplicat les poblacions que formen part d'aquest projecte, en passar de 71 municipis el desembre de 2021 a 150 en el que va d'any, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que, amb aquestes xifres, "s'ha aconseguit pràcticament la totalitat dels municipis que es troben en risc de despoblació", al mateix temps que ha assenyalat que 'Itinerant' és "una xarxa de professionals autònoms que permet atendre serveis i necessitats bàsiques en aquestes poblacions".

En aquesta línia, ha subratllat que el programa "impulsa l'economia i millora la qualitat de vida de les persones". "El seu èxit ens ha portat a exposar-lo al Senat, davant la comissió per a repte demogràfic, i, de la mateixa manera, ho hem explicat al govern d'Aragó, que està estudiant implantar-lo en la seua comunitat", ha agregat.

'Itinerant' es va iniciar en 2021 com un programa pilot a la comarca de l'Alt Palància de Castelló, i aquesta primavera s'ha posat en marxa a les comarques de la Plana Baixa, l'Alt Mijars, L'Alt Maestrat-Penyagolosa i Els Ports. En aquest sentit, la província de Castelló compta amb un major nombre de municipis adherits, amb un total de 76.

Per part seua, a la província de València, 'Itinerant' ha arribat a les comarques de la Vall d'Albaida, Els Serrans, el Racó d'Ademús i la Canal de Navarrés, on s'han sumat 47 poblacions. A Alacant, a més de la comarca de l'Alcoià-Comtat, el programa s'ha començat a desenvolupar a la Marina Baixa i La Marina Alta, amb 27 els municipis adherits.

"COMPROMÍS AMB EL TERRITORI"

Els alcaldes d'aquests municipis han manifestat la seua "satisfacció" per aquest projecte, que es realitza mitjançant una col·laboració entre AVANT, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), mancomunitats i Ajuntaments.

La iniciativa està acostant a aquestes xicotetes poblacions serveis de fisioteràpia, podologia, veterinària, perruqueria, òptica o jardineria amb els quals no comptaven i requerien llargs desplaçaments per a accedir a ells.

Segarra ha apuntat que el "pròxim pas" és "treballar per a ampliar la xarxa de professionals, ja que cada vegada hi ha més demanda", i ha agraït el treball que desenvolupen aquests professionals en ruta. "Es tracta d'una iniciativa no sols econòmica, sinó també de compromís amb el territori".

Arxivat a:

Destacats