La Generalitat gestiona la recuperació de 22 milions d'euros procedents de casos de corrupció anteriors a 2015

Guardar

La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez
La directora general de relacions amb Les Corts, Ana Belén Domínguez

La Generalitat està gestionant la recuperació de prop de 22 milions d'euros procedents de l'execució de sentències de cinc casos de corrupció anteriors a 2015.

Així ho ha manifestat la directora General de Relacions amb les Corts, Ana Domínguez, qui ha explicat que el Consell ha treballat des del primer dia per "recuperar els recursos públics furtats als valencians en casos de corrupció".

La directora general també ha avançat que la Generalitat sol·licitarà al Tribunal de Comptes que impulse l'execució de la sentència del cas Cooperació, sobre el frau en la construcció d'un hospital a Haití, per a la recuperació d'un total de 5.035.000 euros que hauran d'assumir els condemnats, entre els quals es troba l'exconseller Rafael Blasco i el seu col·laborador Cèsar Augusto Tauroni, ha precisat l'administració en un comunicat.

De la mateixa manera, demanarà la possibilitat de gestionar la venda de dos apartaments de luxe a Miami, comprats amb els diners que havia d'anar destinat a l'hospital, i que actualment es troben confiscats pel govern federal a conseqüència d'una cooperació judicial instada des dels tribunals valencians.

Cal recordar que les subvencions lliurades per a construir un hospital a Haití després del terratrémol que va assolar l'illa en 2010 van ascendir a més de set milions d'euros, i queda pendent que el Tribunal de Comptes quantifique la suma exacta a restituir a la Generalitat. En aquest sentit, la directora general ha assenyalat que es calcula que amb la venda dels dos apartaments i un iot de luxe podria atendre's la major part de les responsabilitats derivades d'aquesta peça judicial.

CASOS PENDENTS D'EXECUCIÓ

D'altra banda, Ana Domínguez ha explicat que també està pendent l'execució d'1,5 milions d'euros de la peça Nicaragua pertanyent al Cas Cooperació; així com una mica més de 3,2 milions del cas de la visita del Papa a València.

A més, per la qual cosa respecta al cas EMARSA, la sentència de l'Audiència Provincial de València va condemnar als responsables a abonar en concepte de responsabilitat civil un total de 23,5 milions d'euros, dels quals el 55% correspondrà a la Generalitat, és a dir, prop d'11,7 milions d'euros.

Finalment, un altre dels expedients oberts correspon a assumptes com el Campionat de Golf Castelló o contractes menors de cooperació, on la Generalitat estima en 500.000 euros la quantitat pendent de recuperar.

7,5 MILIONS D'EUROS RECUPERATS

La directora general ha destacat que el Consell ha reforçat l'àrea de recuperació de diners desviats amb la finalitat d'estudiar el patrimoni dels condemnats, localitzar els seus béns i demanar l'embargament judicial.

En aquest sentit, ha assenyalat que fins al moment la Generalitat ja ha recuperat 7,5 milions d'euros de diferents expedients de recuperació d'actius "procedents de casos de corrupció dels Governs del Partit Popular que es van desviar de les arques públiques, de tots els valencians, per a fins privats", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats