La Generalitat busca a 421 víctimes de la repressió franquista en 49 fosses a Paterna, Castelló i Alacant

L'administració autonòmica intervindrà en aquestes zones com a part del seu Pla d'Exhumacions per a 2023

Guardar

Treballs d'exhumació a la Fossa 114 de Paterna
Treballs d'exhumació a la Fossa 114 de Paterna

La Generalitat Valenciana ha anunciat que, com a part del seu Pla d'Exhumacions per a 2023, intervindrà en 49 fosses situades en els cementeris de Paterna, Castelló i Alacant, amb l'objectiu de trobar a 421 víctimes de la repressió franquista. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, va fer l'anunci després de visitar els treballs d'exhumació de la fossa 95 del cementeri de Paterna, en la qual s'espera trobar les restes de 47 persones assassinades el 17 de novembre de 1939. De les 421 víctimes que s'esperen trobar, 179 estan en les fosses del cementeri de Paterna.

La Generalitat ha destacat el seu compromís amb "un territori lliure de fosses", i ha assenyalat que ja s'han excavat sis de cada deu fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià. Pérez Garijo ha subratllat que la recuperació de les restes de les víctimes no és només una qüestió de retornar-los la seua dignitat, sinó que també és una manera de dignificar el país, que no pot construir la democràcia sobre les fosses comunes d'aquells que van morir defensant els drets i llibertats.

La consellera ha destacat que la Comunitat Valenciana s'ha convertit en un referent en la recuperació de restes franquistes, i ha assenyalat que el següent gran repte és continuar identificant les restes trobades per a retornar-los a les seues famílies al més prompte possible. Per a això, la Conselleria està col·laborant amb l'institut d'investigació Fisabio per a centralitzar les dades d'ADN i obrir un banc de dades que permeta creuar informació.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica està finançant els treballs d'exhumació i localització en la fossa 95 amb 84.634 euros. Fins ara, s'han localitzat les restes de 2.166 víctimes en territori valencià, tant de la repressió franquista com dels combatents, de les quals 225 s'han identificat i 373 estan pendents d'identificació, segons el mapa de fosses en xifres.

Destacats