El futur de la Diputació de València es decideix a Ontinyent

Ens Uneix emplaça a PSPV i PP a una reunió clau per a decidir el govern de la Diputació de València el pròxim dimecres 28 de juny

Guardar

Reunió entre l'equip negociador d'Ens Uneix i el del PSPV
Reunió entre l'equip negociador d'Ens Uneix i el del PSPV

El futur govern de la Diputació de València continua pendent de la decisió d'Ens Uneix. Després d'una primera presa de contacte "positiva", en la vesprada de dimarts, amb Partit Popular i PSPV-PSOE, el pròxim dimecres 28 de juny es preveu com una data clau en la qual es començarà a dilucidar cap a quin bloc cau l'acord de govern.

I és que els dos partits majoritaris de l'esquerra i la dreta estan citats per a una segona trobada amb Ens Uneix a Ontinyent, ciutat en la qual s'estan duent a terme aquestes trobades a petició expressa de la formació que encapçala Jorge Rodríguez. "València està a la mateixa distància d'Ontinyent que Ontinyent de València", expressava l'expresident de la Diputació.

Tota una declaració d'intencions del paper que vol jugar Ens Uneix en la futura corporació supramunicipal: formarà part del govern i, com tot apunta, la diputada Natàlia Enguix podria tindre la vicepresidència.

Precisament Enguix reconeix que "eixim amb la posició clara de ser un partit de govern" i destaca que la intenció és la de "crear estabilitat i continuar amb el projecte que va iniciar Jorge Rodríguez en 2015".

Reunió entre l'equip negociador de Ens Uneix i el del Partit Popular
Reunió entre l'equip negociador de Ens Uneix i el del Partit Popular

Vox, línia roja

Una de les principals línies roges de la formació de la Vall d'Albaida és Vox, ja que no volen formar part d'un govern amb la ultradreta. La nova Diputació estarà formada per 13 diputats del PP, 12 del PSPV, 3 de Compromís, 2 de Vox i 1 d'Ens Uneix. És a dir, el bloc de l'esquerra i de la dreta sumen 15 diputats, a costa del decisiu de la formació comarcal.

No obstant això, com ocorre amb els Ajuntaments, es podria governar amb una majoria simple, una possibilitat real tal com considera Vicent Mompó, president provincial del PP i integrant de l'equip negociador: "som el partit més votat, som el canvi real i no estem lligats a res".

Restituir la imatge de Jorge Rodríguez

Una altra de les peticions més importants que fa Ens Uneix en aquest inici de les reunions és que es faça justícia amb Jorge Rodríguez i el seu equip després de quedar absolts de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat documental dins del cas Alqueria. Una situació que va minvar les relacions amb el PSPV, partit que va apartar a Rodríguez després de conéixer la seua acusació, i amb PP, que va exercir d'acusació particular en la causa.

"Ha d'haver-hi disculpes públiques per a recuperar la dignitat que un dia van llevar tant a Jorge com a la resta d'acusats. Necessitem que els partits majoritaris comencen a respectar-nos i, com demana el poble d'Ontinyent, Jorge Rodríguez i el seu equip s'han de veure com una opció de governar una institució en la qual en el seu moment es van deixar la pell per recuperar el seu nom", ha matisat Enguix.

Respecte a la decisió de la fiscalia de recórrer l'absolució, la diputada afirma "no entendre aquesta persecució política". Un fet que comparteix el socialista Carlos F. Bielsa, figura que està en totes les travesses per a presidir la Diputació: "Ja ha sigut suficient i s'ha produït molt de dolor. Per a algunes persones fins i tot s'ha produït un mal irreparable. Crec que aquestes coses cal reflexionar-les abans de prendre decisions", manifestava ahir, en una clara referència a Rodríguez.

Dimecres que ve continuaran les negociacions amb 'populars' i socialistes amb l'objectiu de "concretar més decisions i acords". Una jornada que es preveu clau per a dilucidar cap a quin costat s'inclina la balança.

Destacats