Francisco Camps, el 'no culpable' dels vestits que torna a sumar tres imputacions

L’expresident valencià acumula una tercera causa oberta en els jutjats, 5 mesos després d’aconseguir la suspensió provisional d’una altra

Guardar

camps_f1
camps_f1

L'expresident de la Comunitat Valenciana i exlíder del PP valencià, Francisco Camps, va sumar la seua quarta imputació en els jutjats el desembre passat. Poc després es va sobreseure una, però ara l'Audiència Nacional (AN) confirma el seu processament per la qual va sumar quarta, encara que s'ha quedat en tercera. De nou en relació amb la trama Gürtel; el mateix cas que va portar al mateix tribunal a condemnar al PP per lucrar-se il·legalment.

Els populars van parlar d'uns "casos aïllats" que van resultar ser, segons la sentència, una àmplia "xarxa de corrupció institucional". I l'expresident Camps, segons les causes que té obertes, podria ser un 'cas aïllat' més. Aquesta vegada l'AN processa el polític per presumpta prevaricació; després d'imputar-lo fa cinc mesos, ara el tribunal es reafirma en processar-lo i considera que Camps, des de 2005, donava "instruccions perquè el contracte per al disseny i construcció dels estands" de la Comunitat en Fitur foren "adjudicats a Orange Market", alguna cosa que es va repetir en anys posteriors.

El mateix jutge, José de la Mata, relaciona aquests suposats contractes il·legals amb el finançament il·legal del PP, que va utilitzar diferents formes per a "gestionar la situació" que va generar el deute amb Orange Market: pagaments en metàl·lic de diners obtinguts de donacions il·legals i factures falses.

Així, aquesta imputació se suma a una causa oberta relacionada amb la Fómula 1 -cas Valdor-, una sobreseguda provisionalment en el mateix camp i una altra sobre contractacions en la visita del Papa a València en 2006.

Sobrecostos en el circuit

A principis de maig la jutgessa d'Instrucció número 17 de València va imputar a l'expresident valencià, al costat dels exconsellers Vicente Rambla i Mario Flores, i a Jaime Mayor, germà de l'exministre popular José Mayor Oreja, per suposats sobrecostos en la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 a la ciutat.

Aquesta imputació es va produir després que l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, en una confessió com imputat, va assegurar que Mayor Oreja va ser l'encarregat de pagar una 'comissió' de 150.000 euros per a participar en les obres. Un entramat en el qual Camps hi hauria, presumptament, utilitzat "indegudament fons públics, alterant dades i dates de documents i expedients administratius, donant-se tracte de favor a determinades empreses que resultaven beneficiades de les adjudicacions".

Sobreseïment per falta d'indicis

Camps també estava investigat fins a desembre de 2018 per una altra qüestió relacionada amb la Fórmula 1. Es tracta d'una causa que investigava l'organització de grans premis entre 2008 i 2012 i la posterior absorció per part de la Generalitat de l'empresa Valmor. En aquest procés es va assumir, sense justificació, una empresa privada amb un deute de més de 30 milions d'euros que va passar a ser pública.

El jutjat d'Instrucció número 2, no obstant això, no veu "indicis suficients per a formular una acusació fundada en dret", per la qual cosa va procedir al "sobreseïment provisional". Una decisió que la Generalitat va anunciar que anava a recórrer perquè, entre altres coses, la pausa d'aquesta acusació pot portar a la prescripció dels delictes i una futura impunitat.

Corrupció amb el Papa

El jutjat d'Instrucció número 5 de València és l'encarregat d'investigar les possibles il·legalitats comeses durant la visita del Papa a la ciutat en 2006. Almenys, quant a contractacions públiques.

La magistrada manté imputat a Camps per presumptes contractes irregulars a través de la Fundació V Trobada de les Famílies, encarregada d'organitzar la visita del pontífex. La major part dels diners que va circular en aquesta fundació va provenir de la Generalitat; des de pantalles gegants fins a urinaris públics -pels quals està investigat Juan Cotino. Uns 20 milions d'euros.

Arxivat a:

Destacats