Finançament: Sánchez promet canvis a curt termini, Puig queda satisfet, Oltra decebuda i Bonig demana més

El president d'Espanya va recordar que no es pot canviar el model de finançament autonòmic aquesta legislatura però sí xicotets canvis

Guardar

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez

El finançament torna a ser tema de portada a compte de la sessió de control d'ahir al president del Govern, Pedro Sánchez. La pregunta protagonista pel que fa a la Comunitat Valenciana va ser la que li va fer Joan Baldoví (Compromís), qui va demanar a Sánchez que "no faça un Montoro als valencians" perquè la formació valencianista no li va recolzar en la moció de censura contra Mariano Rajoy "perquè fera el mateix que el PP".

El president de l'Executiu va respondre a Baldoví recordant-li que, com ja va anunciar durant aquesta moció de censura i també en el Senat, la reforma "a fons" del sistema de finançament autonòmic no es pot dur a terme durant aquesta legislatura -abans de 2020- però el que sí es pot fer per a pal·liar la situació és "millorar a curt termini el finançament de totes i cadascuna de les comunitats", especialment les que estan infrafinançades, en el grup de les quals se situa la valenciana.

D'aquesta forma, s'esvaeixen les poques esperances que existien perquè el Govern prenguera cartes en l'assumpte sobre la reforma profunda del sistema de finançament, convertit en principal punta de llança del Consell des que va prendre possessió en 2015. I açò ha sigut rebut amb diferents ànims pel president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra.

Puig creu que sí que existeixen mesures a curt termini, entre les quals va destacar la "mutualització del deute" i noves "consideracions" per al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Respecte a la negativa de Sánchez, va manifestar que entén i comprèn "les dificultats" a les quals s'enfronta l'Executiu. Oltra, per la seua banda, va ser molt més dura i va recordar que "el que valia per a Montoro, val per a Montero" i que res ha canviat en les reivindicacions del Govern valencià "perquè no ha canviat res, solament el Govern d'Espanya".

Bonig demana convocar la comissió per a la reforma del finançament

La síndica del Grup Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, va manifestar el seu "absolut desacord amb Sánchez" de no canviar el model de finançament i va demanar a Puig que convoque ja la comissió autonòmica per al canvi de model. "Davant la seua falta de reacció volem saber què va a fer ara perquè puga dur-se a terme el canvi de model de finançament". Bonig va indicar que "no podem tirar per la borda tot el treball fet fins ara" en el Consell de Política Fiscal i Financera, en el qual va recordar que l'actual ministra d'Hisenda "estava asseguda amb el senyor Soler".

Arxivat a:

Destacats