Fernando Giner (Ciutadans): "Estic disposat a suprimir l'ORA a València"

El candidat a l'alcaldia de València per Ciutadans analitza les principals claus del seu programa electoral.

Guardar

Converses amb Fernando Giner

Són les seues terceres eleccions liderant Ciutadans en la ciutat de València. Aquesta última legislatura Ciutadans ha contribuït des de l'oposició precisament des d'una postura constructiva i dialogant. En els últims mesos el partit ha viscut la fugida d'alguns dels seus representants institucionals cap al Partit Popular. Est ha sigut el cas de Rocio Gil que en 24 hores ja estava en la llista de Maria José Catalá (PP). No obstant això, Fernando s'ha mostrat lleial i convençut del projecte del seu partit polític i es presenta amb una llista renovada i amb la mateixa il·lusió.

Fernando Giner encapçala per tercera ocasió la llista de Ciutadans a l'ajuntament de València Per què Fernando Giner fa un pas al capdavant i es presenta com a cap de llista per a liderar la Generalitat València per ciutadans?

Perquè cree en el projecte, cree en la ciutat i crec que València necessita moderació i aquest projecte representa això. Per què vaig entrar en política? Vaig entrar en política amb 50 anys després de conéixer molt bé el món empresarial, les escoles de negoci. Vaig decidir entrar en política quan vaig veure les cues de la Casa de la Caritat, en aqueix moment era vicepresident. Era un treball altruista i vaig veure les cues en 2014 amb la crisi de les hipoteques que les cues van passar de 200 persones a 700. Vaig parlar amb la meua dona i vaig decidir entrar en política i vaig entrar en Ciutadans. Convençut que hem fet un gran treball i gran part del treball és històric. L'ajuntament mereix un govern moderat.

Com ha viscut Ciutadans les dues legislatures que ha estat en l'ajuntament de València?

El tema de la pandèmia és brutal. Ací es demostra el que ha de fer un partit moderat com a Ciutadans. És un projecte de centre, moderat i de seguida em vaig posar a la disposició de l'alcalde per a eixir tots junts d'aquesta situació. Hi havia dues possibilitats. Aprofitar la situació per a fer política i ficar canya o dir això és una situació d'extrema necessitat i ací hem d'eixir tots junts. Crec que aqueix va ser un moment clau per a demostrar per què estem en l'ajuntament i al principi no se'm va entendre perquè tothom pensava que jo havia de fer oposició. Però l'oposició pot ser també constructiva.

Quan va arribar el moment de fer els pressupostos, em vaig asseure a parlar amb el Partit socialista i amb l'alcalde i els vaig dir que si reunien certs requisits, m'abstindria que una abstenció de l'oposició és molt. Arribem a un decàleg de decisions, ens vam comprometre, ens vam fer una foto de Fernando Giner amb un govern municipal de Compromís i PSPV i el missatge que vaig voler llançar a la ciutadania és que si és necessari per a salvar a València i els ciutadans d'una situació tan extrema, jo estaré ací.

El govern municipal moltes vegades ha reconegut en els plens el seu tarannà dialogant. Com ha contribuït Ciutadans des de l'oposició en aquests anys?

Encara estem pensant en aquella classe mitjana, en aquelles famílies en les quals un estudiava, es casava, es posava a treballar als 20 anys. Hui cada família és un món i cada persona ni t'explique. Aqueixa diversitat requereix de convivència i aquesta requereix de diàleg. Sense diàleg, no es pot entendre la societat d'aqueix segle XXI. El que he descobert en el municipalisme és que abans de res és gestió. Al final que un carrer estiga net, que els fanals il·luminen bé, això no és ni d'esquerres ni de dretes. Sempre que hi ha hagut diàleg i gestió, Fernando Giner ha estat ací i ho seguirà estant per descomptat si els valencians volen.

Com és la llista amb la qual es presenta Ciutadans per a aquestes eleccions?

És una llista històrica i disruptiva. És la primera vegada que en 40 anys de democràcia que un grup municipal presenta a nivell municipal o autonòmic a 6 persones amb discapacitat en la seua llista. És un 20 per cent. Ahir em va felicitar el President del CERMI de València perquè ho havien estat repassant i mai un grup havia presentat un 20 % amb persones amb discapacitat i després hi ha un altre 20 % que són d'origen migratori que és el que hi ha en el carrer.

La meua llista representa tots els conceptes de diversitat. És una llista que recull el que hi ha en el carrer i em sent molt orgullós. Ja està ben que decidim per les persones d'origen migratori, etc.

Per què Ciutadans pot ser decisiu en les pròximes eleccions?

És evident. Hi ha un empat social però sobretot demoscòpicament un de cada dos no té clar el que va a ser. Jo et diria que la gent està cansada que em dónes a triar d'esquerra a dreta o dreta a esquerra, és a dir, del bipartidisme. El bipartidisme ja no recull aqueixa societat diversitat. Fa falta trenca el concepte dels blocs. Al meu si em dius que ara l'altre bàndol va a governar per als seus, estem en les mateixes. Aqueixa moderació i aqueix diàleg segueix existint igual que abans. Fa falta un partit moderat, de diàleg que sàpiga gestionar perquè així és la societat i així és València i vull que així siga València.

Com ha viscut l'entrada de Vox en el municipi?

Al meu m'ha sorprés que s'hagen oposat a tantes coses. Però també em sorprén Compromís que no signa cap declaració institucional amb Vox. Anem a ser adults. El dels cinturons sanitaris tenen sentit en línies generals però hi ha punts concrets en els quals han de tindre cintura i flexibilitat. Amb un nacionalista o amb un ultraconservador no em vaig a entendre, o em va a costar entendre'm però hi ha moments en els quals m'he d'entendre com va ser la pandèmia. Si la gent entén que unes eleccions municipals, s'han de valorar en clau nacional. Em sembla un error tremend i el bé seriosa que la gent diferencie a nivell municipal les persones i els projectes i en clau nacional, les generals.

Com va viure Fernando Giner l'eixida de Rocío Gil que en 24 hores passa a ser part de la llista del PP?

Jo opine que cadascun posa el seu nivell d'exigència moral on pugues i que cadascun al final actua com pot. Al meu em sembla incomprensible el que ha fet ella, Cantó, Merino, tenim 3 o 4 exemples. Tots som lliures d'anar-nos on vulguem però si algú ja no cree en un projecte, hi ha prou temps per a fer-ho sense donar una portada i sense criticar a qui t'ha facilitat ser qui has sigut durant quatre anys. Elegància, primer hem parlat de lleialtat i ara parlem d'elegància.

Fins que han eixit les llistes, molts situaven a Fernando Giner en la llista de Maria José Catalá, després ha confessat que li el van proposar i que ho va rebutjar. Quins motius els dóna a la candidata del PP?

Al meu m'és igual el PP o el PSOE. Si em proposen arribar a un acord general, jo em sent a dialogar. Però si al meu em proposen a 30 dies de les eleccions, agafa i deixa tirat als teus…Quan vaig entrar en política, vaig veure les cues de la Casa de la Caritat. jo no necessite això per a viure. I aqueixa és la meua gran sort i la meua gran llibertat. A 30 dies de les eleccions, no puc deixar tirat un projecte, a més en el qual cree, no m'entra en el cap. Això pansa en els equips de futbol, però si fem el mateix en la política, estem apanyats. Cree en la política com un exercici de proximitat i no hi ha labor més noble que aquesta i per tant, jo he triat ser lleial i és una qüestió que tinc claríssima.

Anem a parlar de propostes. Quines propostes té Ciutadans per a les pròximes eleccions?

Aposte per la gratuïtat del xec escolar de 0 a 3 anys. Em sembla fonamental per a fomentar la natalitat. Això ho vaig viure en la Casa de la Caritat quan era vicepresident. Creàvem escoles infantils per a xiquets de 0 a 3 anys de mames desestructurades. Quan deixaven al xiquet en les escoles, trobaven treball. Hi havia una correlació directa. Això ho porte a l'actual societat. L'escola infantil no et pot costar 200 o 300 euros. Em sembla una bogeria i així no hi ha qui puga tindre un fill.

El segon tema que em preocupa és l'habitatge. És impossible emancipar-se a València. Ací ningú troba un pis de 90 metres per sota de 800 euros. Afecta a l'oferta i la demanda de l'habitatge de lloguer. Als joves cal considerar-los com un col·lectiu d'extrema necessitat, d'urgència.

Vull un gran pacte municipal per a un lloguer assequible a València. Vull ajuntar a tots els partits polítics, arquitectes, aparelladors, agents immobiliaris, és a dir, una gran col·laboració publique privada. perquè ens posem d'acord per a un lloguer assequible. El lloguer cal solucionar-ho. La qüestió de trobar un habitatge a València és d'extrema necessitat.

Aparcar. En aquesta ciutat s'ha de poder aparcar. Estic disposat a suprimir l'ORA a València i vull posar quatre pàrquings dissuasoris a les entrades de la ciutat. Quan entres als matins, pugues deixar el cotxe en un d'aquests pàrquings i coixes una llançadora i et porta al centre de la ciutat. València necessita una visió metropolitana. Necessita els seus 800.000 habitants i els seus 700.000 de la seua àrea metropolitana.

Vull que el jardí del Túria arriba fins al mar. Les vies de Serradora que ho tallen em sembla una llàstima. Tenim el jardí més democràtic i més bonic del món on ara mateix és impossible que arribe des del seu naixement fins al mar. Seriosa un trident des de l'horta d'Alboraia fins al Perellonet.

Ens falten arbres i estem molt per sota de l'índex desitjat. Però hi ha zones molt dures de la ciutat i em sembla que això cal compensar-ho. He demanat un pla de l'arbrat durant els huit anys i sembla que es va a fer al final.

Un altre aspecte important és el de la neteja i desratizar la ciutat. En Fuensanta s'escolta a les rates per les teulades. Això és un problema de dignitat. València té un problema de plagues derivat de la brutícia.

Estic disposat a tancar diversos quiosquets que no estan fent el seu paper i estic disposat a acabar amb les subvencions a entitats pancatalanistas.

Quin pla té Fernando Giner per al Nou Mestalla?

El Nou Mestalla ho acabe. Ens ha pres el pèl i uns altres li l'han deixat prendre. El Nou Mestalla és un insult per als valencians i per als valencianistes. És l'únic estadi d'Europa que no està acabat, bo amb el Coliseu romà. Jo no pense negociar amb Lim i li faré una proposta empresarial. Li vaig a proposar un "leaseback". Estime que poden faltar 160 o 170 milions. Primer es municipaliza, ho acabe i li el cedisc al València perquè a través d'una quota ho vaja usant. Aqueixa quota és lloguer i compra quan m'ho haja pagat, tornarà a ser seu per un valor residual.

Aquesta operació no és un rescat però aquest estadi ho acabe amb aquest sistema. Tot això ho pense fer baixant impostos. Cal felicitar com estan els comptes de l'Ajuntament. Estan sanejades però t'ho dic perquè ho diu l'interventor. És una dada comptable i es poden posar els conservadors i els ultraconservadors però és una dada comptable. L'Ajuntament és incapaç d'executar tots els diners que té. Tot allò que supose que jo no faig, li el retorne. Es poden fer les obres del Mestalla i el soterrament de les vies de Serreria i deixant a més 130 milions d'euros per a inversions en els barris.

Per què cal votar a Ciutadans en les pròximes eleccions municipals?

Em considere el millor candidat. Tinc 58 anys i 25 anys en el món empresarial. M'he equivocat molt i he guanyat molt. He sigut director d'una escola de negocis, he sigut conseller d'empreses i tinc aqueixa experiència professional i tinc 8 anys d'experiència en gestió municipal en aquest despatx. Si m'ajuntes l'experiència privada i 8 anys d'experiència públic, dis-me que un altre candidat suma i sóc l'únic.

Per a acabar, Com va a viure personalment aquesta campanya electoral Fernando Giner?

L'única diferència és que en aquesta etapa tinc més entrevistes en els mitjans perquè en el carrer he estat els quatre anys. He sigut usuari del transport públic, use la bicicleta, use el cotxe quan m'he d'anar a Sagunt.

Destacats