Feijóo veu "absolutament objectiva" la necessitat d'augmentar el finançament de la Comunitat Valenciana perquè "és la pitjor finançada"

El líder de l'oposició ha proposat "recompondre l'equilibri" del finançament autonòmic incrementant tant el finançament per càpita com per cost de servei ajustat

Guardar

Alberto Núñez Feijoo, president del Partit Popular, i Carlos Mazón, president del PPCV, en la junta directiva del PPCV
Alberto Núñez Feijoo, president del Partit Popular, i Carlos Mazón, president del PPCV, en la junta directiva del PPCV

El president del Partit Popular i líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha declarat que la necessitat d'augmentar el finançament de la Comunitat Valenciana és “absolutament objectiva” després de reconéixer que “és la pitjor finançada juntament amb Múrcia”. Feijóo ha acudit a València amb motiu del fòrum “Somos Futuro” organitzat pel diari Las Provincias i ha aprofitat la seua visita per a carregar contra l'actual model de finançament autonòmic que infrafinança a la Comunitat Valenciana. El president del PP ha admés que si fora valencià: “Portaria a la taula de negociació el deute generat arran de l'infrafinançament”.

Per al president popular, l'actual model de repartiment de fons autonòmics “és el que va aprovar el tripartit català en 2009”. Després d'aquesta declaració, Feijóo ha reconegut que durant les legislatures de Mariano Rajoy el sistema de repartiment no va patir cap modificació, però que en 2011 van ajudar al pagament de “les factures dels calaixos” que tenien les comunitats autònomes. Feijóo ha manifestat que el finançament ha de respondre al cost efectiu dels serveis públics (sanitat, educació i serveis socials) i que ha de ser calculat mitjançant els factors d'edat i dispersió territorial.

El líder de l'oposició ha aprofitat per a criticar el fet que el Govern Central, presidit per Pedro Sánchez, i el govern de la Generalitat Valenciana, presidit per Ximo Puig, estan governats pel Partit Socialista. Feijóo ha dit que la Moncloa creu que Catalunya “té la clau de la governabilitat a Espanya” i que, en cas d'obrir-se el debat, demanaria un concert amb l'Estat com el que té el País Basc. “Catalunya demanarà coses que no se li poden donar, per això (des de l'Executiu) no obrin el meló encara que supose perjudicar a València i Múrcia”, ha sentenciat.

Destacats