EUPV i víctimes de les fosses de Paterna denuncien a Brussel·les la "impunitat judicial" del franquisme

Guardar

fosa_paterna
fosa_paterna

Representants d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) han participat aquest dimecres en una jornada a Brussel·les (Bèlgica) al costat d'associacions de víctimes del franquisme de les fosses comunes de Paterna (València), per a lliurar una queixa a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu contra "la impunitat judicial que encara gaudeixen en l'Estat espanyol els responsables d'aquells afusellaments".

La trobada, organitzat per la formació d'esquerres juntament amb les delegacions de Podemos i Compromís en el Parlament, s'emmarca en les activitats del Grup de Memòria del Parlament Europeu, detalla EUPV en un comunicat.

L'eurodiputada Marina Albiol ha explicat que han denunciat "una vegada més" davant les institucions europees que "en l'Estat espanyol no s'ha actuat contra els crims de lesa humanitat del franquisme, i es nega a les víctimes accés a la veritat, la justícia i la reparació".

La jornada ha seguit amb una reunió dels representants de les associacions amb diputats europeus de diversos grups parlamentaris que formen part del Grup de Memòria Democràtica, així com amb un responsable del programa de la Comissió Europea 'Europa dels ciutadans', que recolza les activitats que promouen la reflexió sobre les causes dels règims totalitaris.

Per la seua banda, la coordinadora general d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha recordat que van estar fa unes setmanes a Brussel·les per a denunciar "la impunitat que continuen tenint en l'Estat els responsables de la repressió franquista, tal com ha denunciat la mateixa ONU reiteradament".

"ANOMALIA" A ESPANYA

La també diputada de Memòria Històrica ha subratllat que la Diputació és l'única institució valenciana que té una àrea de gestió de Memòria Històrica, per la qual cosa ha reiterat el seu compromís per a "seguir treballant en tots els aspectes fins a aconseguir que es faça justícia; una aspiració que no pot seguir sent excepcional en una democràcia normal i que, desgraciadament, en l'Estat espanyol encara patim com una anomalia dels drets fonamentals de les persones, fets que no poden seguir permetent les autoritats europees".

La jornada ha conclòs amb un acte públic en el qual s'ha donat a conéixer la situació tècnica i històrica de les fosses de Paterna per part de l'equip d'arqueòlegs i forenses que actuen en el cementeri. També s'ha presentat el procés legal de la querella presentada a Argentina contra els responsables de la repressió franquista, mentre que els responsables de les associacions de víctimes han donat a conéixer el seu procés d'organització i lluita.

Destacats