España: "La mateixa setmana que les Corts voten la baixada d'impostos a les rendes més altes el PP veta el debat de la proposta del PSPV que impediria que el rebut de l'aigua puge a 2 milions de valencians"

Guardar

El portaveu adjunt del PSPV-PSOE en Les Corts, Arcadi España
El portaveu adjunt del PSPV-PSOE en Les Corts, Arcadi España

El portaveu adjunt del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, Arcadi España, ha denunciat hui el "veto" del Consell de Carlos Mazón al fet que les Corts puguen debatre la Proposició de Llei presentada pel Grup Socialista per a evitar la pujada del rebut de l'aigua que paguen dos milions de llars valencianes, una iniciativa destinada a ajudar a les famílies de la Comunitat Valenciana en un moment en què la inflació segueix en nivells elevats.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha criticat que "la mateixa setmana que les Corts votaran la iniciativa del Consell per a abaixar-li els impostos a les rendes més altes, Mazón no permet que el Parlament puga debatre la proposta del PSPV-PSOE que impediria que el rebut de l'aigua puge per a dos milions de llars valencianes" i ha lamentat la "falta de sensibilitat" de Mazón en rebutjar una mesura d'alleujament per a les famílies valencianes amb uns nivells d'inflació encara elevats i, a més, imposar el veto al debat d'aquesta proposta dels socialistes valencians referida al cànon de sanejament.

Segons ha explicat, el Consell ha comunicat a les Corts el seu "criteri desfavorable a la presa en consideració" de la proposta socialista sobre el cànon de sanejament, però també la seua oposició a la tramitació al·legant que suposa una disminució dels ingressos pressupostaris. D'aquesta manera, Mazón pretén vetar que les Corts puguen debatre la Proposició de Llei del PSPV-PSOE.

No obstant això, la Mesa de la Cambra pot impedir aquest veto si acorda sotmetre al ple la presa en consideració. El dimarts està previst que la Mesa es pronuncie sobre aquesta qüestió. Paral·lelament, el dimecres, el ple de les Corts celebrarà el debat de totalitat del projecte de llei del Consell que suposarà una rebaixa d'impostos a les rendes més altes amb un impacte en les arques públiques de més de 300 milions.

PUGEN EL REBUT DE L'AIGUA A 2 MILIONS DE FAMÍLIES

En aquesta mateixa línia, Arcadi España ha recordat que el Consell de Mazón va decidir pujar el rebut de l'aigua a dos milions de famílies, alguna cosa que podria no haver fet, ja que, per contra, sí que va acceptar prorrogar altres mesures impulsades pel Consell de Ximo Puig com la rebaixa del 10% de les taxes o la reducció del preu del transport, totes dues fins al 31 de desembre: "No ho va fer, malgrat que existia una clàusula que habilitava al Consell a avaluar les mesures i impulsar, i cite textualment, aquelles iniciatives encaminades a pal·liar els efectes de la inflació".

Davant aquesta palesa "falta de sensibilitat" del PP cap a les famílies treballadores i mitjanes, el grup socialista va presentar una Proposició de Llei en la qual proposa prorrogar l'ajornament del pagament del cànon de sanejament fins al 31 de desembre d'enguany i, en eixe moment, en cas de no continuar la pròrroga, elevar de 18 mesos a 5 anys la devolució d'aquestes quantitats en fraccions mensuals, a més de condonar aquesta devolució a les famílies amb ingressos inferiors a 30.000 euros anuals".

Com a resposta a la iniciativa del PSPV-PSOE, el Consell de Mazón va aprovar després un decret llei "chapuza" en el qual s'augmenta de 18 a 36 mesos la devolució en pagaments mensuals i s'accepta condonar el 30% de les quantitats a les famílies beneficiàries del bo social terme que tinguen la consideració de consumidor vulnerable i el 50%, per als consumidors vulnerables severs.

"Segons la memòria econòmica, això aconseguirà a 173.000 valencians, amb un cost de 7,6 milions, res en comparació amb el regal de Mazón de 300 milions als 20.000 contribuents amb major patrimoni", ha censurat. "Ja sabem qui pagarà aquest regal fiscal de Mazón als patrimonis més elevats: els dos milions de llars valencianes als quals els pujarà el rebut de l'aigua", ha afirmat.

Precisament, en el mateix ple del dimecres, es convalidarà també el decret llei amb les mesures "pegat" del Consell en el cànon de sanejament i la primera conseqüència del qual és que el rebut de l'aigua "pujarà per a tots els valencians en la Comunitat Valenciana per responsabilitat única i exclusiva de Mazón".

Destacats