Trini Montañana: "Volem que Meliana passe de ser 'el poble del fem' a un referent comarcal"

L'alcaldessa de Meliana detalla els projectes que durà a terme en aquesta legislatura per a crear un poble atractiu per a viure i visitar

Guardar

Trini Montañana, alcaldessa de Meliana
Trini Montañana, alcaldessa de Meliana

El foment de l'esport amb unes instal·lacions del segle XXI; dotar de més recursos als veïns, com el Centre de Dia o l'autobús urbà entre Roca i Meliana; o facilitar l'accés a l'habitatge a través de la construcció de 40 habitatges de lloguer assequible són, només, algunes de les iniciatives que Trini Montañana, alcaldessa de Meliana, vol posar en marxa en aquesta legislatura.

"Volem rellançar el nom de Meliana i que es convertisca en un referent turístic, gastronòmic i patrimonial perquè compta amb tots els ingredients necessaris". Un treball de fons que té com a objectiu que "els veïns se senten orgullosos de viure i pertànyer a Meliana".

Hui, parlem amb l'alcaldessa Trini Montañana sobre tots aquests projectes de futur.

Han passat ja uns mesos des que et vas posar al capdavant de l'Alcaldia de Meliana, quin balanç fas?

Un balanç molt positiu, perquè en dos mesos i mig que estem al capdavant de l'Alcaldia, tenint en compte que el mes d'agost es paralitza un poc l'activitat, hem organitzat la Fira de la Tomaca; les Festes de Roca; el Tir i Arrossegament; hem recuperat la Fira d'Oportunitats; hem posat en marxa un autobús que connecta el nucli urbà amb el barri de Roca i la platja per a facilitar el desplaçament, especialment de les persones majors; hem recuperat el 'chupinazo'; i a tot això cal sumar-li la instal·lació de contenidors per a facilitar el reciclatge, que va ser una de les primeres mesures que vam posar en marxa i que més demandaven els veïns de Meliana. Així que, en general, estem molt satisfets del treball fet en aquest temps.

A nivell organitzatiu, com et vas trobar l'Ajuntament de Meliana i quines han sigut les primeres accions?

El primer que vam fer va ser reunir-nos amb la Policia Local, perquè era un departament que havia estat molt aïllat durant les dues legislatures passades, però que considerem que és essencial per a garantir la seguretat del poble. I la situació que ens trobàrem va ser desastrosa, perquè no disposaven dels recursos necessaris per a exercir el seu treball. Per això, volem dur a terme una reestructuració, a més de dotar de més personal a altres departaments d'aquest consistori perquè estaven sota mínims. He de reconéixer que ens ha sorprés que amb els pocs recursos amb els quals comptaven, hagen pogut tirar avant tot el treball que han fet. Per descomptat, això es deu a la gran implicació dels treballadors de la casa, però, treballarem per a ampliar els departaments amb més personal.

Sens dubte, un dels temes més polèmics ha sigut la implantació del sistema de recollida porta a porta que va posar en marxa l'anterior equip de govern i que ha desencadenat en manifestacions veïnals. Una de les vostres primeres mesures ha sigut la creació d'un sistema de recollida de residus mixt, en què consisteix i com està funcionant?

Pensem que la recollida porta a porta pot funcionar – de fet funciona en altres localitats – però no pot ser l'únic sistema disponible i, per això, a Meliana, els veïns reclamaven que hi haguera també contenidors, i així ho hem fet. D'aquesta manera, la població pot decidir, de manera individual, si vol continuar amb el porta a porta, perquè eixe servei continua en marxa, no l'hem prohibit; o per contra, prefereixen reciclar fent ús dels contenidors perquè per motius laborals o personals no es poden acoblar als horaris de recollida del porta a porta. Pensem que és un sistema que beneficia a tots i les dades de reciclatge demostren que està funcionant a la perfecció.

El Centre de Dia ha de tindre places reservades per als veïns de Meliana

En col·laboració amb la Generalitat Valenciana, teniu pendent projectes que seran rellevants per a Meliana, com la inauguració del Centre de Dia, en quin punt es troba?

Semblava que ja estava tot preparat per a la inauguració del Centre de Dia – de fet, està tot moblat – però, sorprenentment, ningú s'havia adonat que no comptava amb detectors d'incendi. Llavors, tot aquest procés s'ha retardat perquè fins que no es dispose d'aquest sistema no es pot concedir la llicència d'obertura. A més, per part d'aquest ajuntament, hem aprovat tant la canalització per cable d'Internet, com la creació d'un punt accessible en l'entrada del centre, que tampoc estava. Són coses òbvies que no entenem per què no s'havien contemplat. Quan tot això estiga finalitzat, podrem obrir el Centre de Dia de Meliana.

I de manera paral·lela, estem en converses amb la Generalitat perquè es reserven unes places del Centre de Dia per als veïns de Meliana, perquè encara que siga un centre a nivell comarcal, al final ha sigut aquest ajuntament qui ha cedit el terreny per a la seua construcció. I per això mateix, considerem fonamental que hi haja places reservades exclusivament per als veïns de Meliana que ho sol·liciten, perquè ja tenim 34 sol·licituds.

Un altre dels projectes és la construcció d'un total de 40 vivendes de lloguer assequible a Meliana, com afecta el problema de l'habitatge en el municipi i de quina manera beneficiarà aquestes noves vivendes?

La vivenda a Meliana està cara, perquè som un poble que està molt ben connectat, gràcies al metro, i a més comptem amb platja, patrimoni, cultura, gastronomia i al costat de l'horta. Al final, Meliana disposa de molts recursos que ho fan molt atractiu per a viure, i tot això està dificultant l'accés a l'habitatge, especialment a la gent jove que, moltes vegades, es veuen obligats a anar-se'n a altres municipis del voltant. Per aquest motiu, i com volem que la gent es quede a viure ací, hem cedit uns terrenys per a la construcció d'aquests 40 habitatges que es destinaran a lloguer assequible.

Cal recordar que el Partit Popular va ser el primer partit que va construir a Meliana habitatges protegits, i ara volem tornar a posar en marxa aquest tipus d'iniciatives que facilitaran a la població de Meliana l'accés a l'habitatge.

Reprenent la iniciativa de l'autobús urbà entre Meliana, Roca i la platja, s'està estudiant la possibilitat de mantindre-ho durant tot l'any?

Sí. La veritat és que aquest autobús ha tingut molt bon acolliment per part dels veïns aquest estiu, perquè ha facilitat molt els desplaçaments entre el nucli urbà de Meliana, el barri de Roca i la platja. De moment, tenim clar que mantindrem aquest servei durant els mesos d'estiu, encara que perfilarem els horaris per a ampliar aquest recurs; però, a més, estem valorant la possibilitat de mantindre durant tot l'any aquest autobús entre Roca i Meliana.

Transformarem el poliesportiu municipal en un complex esportiu del segle XXI

Quins projectes, ja a llarg termini, vols dur a terme durant aquesta legislatura?

Un dels principals objectius és donar un impuls a l'esport, i ja no sols perquè fomenta valors saludables que considere primordials, com la cultura de l'esforç, el treball en equip o l'empatia; sinó perquè comptem amb molts clubs esportius a Meliana que necessiten espais de qualitat per a la pràctica de les diferents disciplines.

Per això, realitzarem una actuació integral en el poliesportiu municipal per a, d'una banda, integrar tots els espais a través de zones verdes; però també ampliarem les zones de gespa i ombra en la piscina municipal, i construirem unes instal·lacions adequades per als vestuaris i la zona administrativa que, en aquests moments, es troben en contenidors. En definitiva, volem transformar el poliesportiu en un complex esportiu del segle XXI.

A més, volem dotar de més pressupost als clubs, així com becar als xiquets i xiquetes perquè practiquen un esport a Meliana.

D'altra banda, treballarem per a retornar l'atenció mèdica al barri de Roca per a evitar que els veïns s'hagen de desplaçar fins al nucli urbà de Meliana.

I després de 20 anys sense celebrar-se, heu recuperat el 'chupinazo', com ho ha viscut la gent?

Respectem a les persones que no estan a favor dels bous al carrer, però a Meliana comptem amb moltes penyes taurines i la veritat que el 'chupinazo' es va viure com una gran festa perquè, al final, era una tradició que s'havia perdut i que hem volgut recuperar.

I com a novetat, vull avançar-te que estem estudiant la possibilitat d'obrir el balcó de l'Ajuntament a aquelles persones majors o amb mobilitat reduïda que volen gaudir dels bous, però que no poden accedir a un cadafal per a fer-los partícips també de la festa. De fet, en aquestes festes, ho vàrem obrir perquè una persona major, que li feia il·lusió, poguera veure-ho des del balcó i arran d'ací, pensàrem que seria una molt bona iniciativa per als pròxims anys.

Com estan econòmicament les arques municipals?

Estan sanejades perquè així les va deixar ja en el seu moment el Partit Popular que va reduir quasi a zero el deute que heretàrem dels equips de govern anteriors. Però és veritat que sí que ens hem trobat factures pendents, que ja haurien d'haver estat liquidades, o despeses excessives del pressupost municipal que nosaltres no haguérem invertit en eixes partides perquè no va en la nostra línia. Per exemple, ens hem desvinculat de la Mancomunitat del Carraixet – com ja ho va fer en el seu moment Alboraia – perquè, al final, suposava una despesa de quasi 60.000 euros anuals quan considerem que Meliana compta amb l'atractiu suficient per a promocionar-se de manera individual i destinar eixos recursos a la millora del nostre poble.

Volem obrir el balcó de l'Ajuntament a les persones majors o amb mobilitat reduïda perquè gaudisquen de les festes

Finalment, com t'agradaria que haguera canviat la imatge de Meliana en quatre anys?

M'agradaria que s'haguera convertit en un referent comarcal i que els veïns se senten orgullosos de viure i pertànyer a Meliana. Deixar arrere eixa referència del "poble del fem" i promocionar tot el que té el nostre poble: la platja; l'horta amb els productes de quilòmetre zero; posar en valor la nostra gastronomia, com la paella de fetge de bou, i promocionar els restaurants de qualitat que tenim a Meliana; i per descomptat, tot el nostre patrimoni, com el Palauet de Nolla.

Al final, volem posar en valor el lema 'Meliana, bonica i neta'. Per això, comptem amb un pla en el qual no sols millorarem les entrades al poble, sinó que donarem bonificacions per a les persones que vulga pintar les seues façanes. Així mateix, volem recuperar la tradició de pintar els carrers per part dels veïns. En definitiva, crear un poble atractiu per a viure i visitar amb un estil de vida saludable.

Destacats