José Cabanes: "Es continua negociant i és possible que Compromís entre al govern de Sedaví"

Entrevista a l'alcalde de Sedaví del PSPV-PSOE després d'aconseguir ser la força més votada amb el 43 % dels vots en els comicis del 28M

Guardar

José Cabanes: "Encara es continua negociant i és possible que Compromís entre al govern municipal de Sedaví"
José Cabanes: "Encara es continua negociant i és possible que Compromís entre al govern municipal de Sedaví"

Fa sis anys que José Cabanes arribà a l'alcaldia de Sedaví (l'Horta Sud) i ara inicia la seua tercera legislatura al capdavant del govern municipal després que el PSPV-PSOE haja sigut la força més votada en les eleccions municipals del 28 de maig. La reivindicació per aconseguir el soterrament de les vies, la construcció d'un nou auditori i que "Sedaví siga un poble per a viure" —tal com ell mateix descriu—marcaran les línies de treball del seu equip (en el qual podria donar-se la presència de Compromís) per als pròxims quatre anys.

La reducció a zero deute municipal o la millora en Serveis Socials són algunes de les fites més destacades dels seus últims anys al capdavant del consistori. Un càrrec de primer edil que Cabanes compagina amb la presidència de la Mancomunitat de l'Horta Sud i la direcció de la qual vol continuar ostentant pel que es presentarà a la reelecció en aquesta entitat supramunicipal.

El PSPV va millorar els resultats respecte a 2019 i va fregar la majoria absoluta. Com valora els resultats electorals?

Teníem el pressentiment que els resultats millorarien perquè tot el que vam dir que faríem en la passada campanya electoral ho hem complit. El principal objectiu era deixar l'ajuntament amb zero deute i així va ser. A més, sabíem que s'enfrontaven a pagar una sentència de quan en l'època del PP van tancar el gimnàs i la piscina municipal i l'empresa concessionària ens demanava 5 milions d'euros que finalment van ser 2,5 milions i s'han pagat al comptat perquè era un dels compromisos.

Un altre compromís era la reducció de l'atur i hem fet tres tallers d'ocupació gràcies als quals la gent està treballant, estudiant o cobrant un sou per les ajudes de la Generalitat, de Labora i del Ministeri d'Igualtat que han finançat aquests programes. A més, també s'han firmat molts convenis amb empreses per aconseguir llocs de treball.

Per això podem dir que sí esperàvem un bon resultat encara que ens haguera agradat la majoria absoluta com és normal. Però, tinguérem un 43 % dels vots i huit regidors, i són quasi 500 vots per damunt de la segona força més votada que ha sigut el PP.

Hi ha negociacions amb Compromís perquè entren al govern municipal?

Durant aquesta legislatura, s'ha treballat en tots els grups polítics, però l'únic partit que ha portat mocions per als pressupostos i que treballava en mesures era Compromís. De fet, un any totes les aportacions que feren s'acceptaren. És l'únic que ha aportat i ha treballat pel poble, els altres partits no ha aportat res. En la passada legislatura, Compromís no entrà en el govern però sí que recolzava moltes de les coses que nosaltres dúiem endavant i tot el que ha servit per a millorar i progressar al poble ho han recolzat.

Per a aquesta legislatura vam tindre una reunió uns dies abans de la investidura i Compromís ens va dir que segurament la recolzarien. L'oferiment va ser el mateix perquè nosaltres entenem que el poble ha demanat que continue governant el progrés, créixer, que siga un poble obert i que continue evolucionant, per això vam oferir un pacte.

Acto de investidura de José Cabanes como alcalde de Sedaví después del 28M
Acte d'investidura de José Cabanes com a alcalde de Sedaví desprès del 28M

Encara es continua parlant i és possible que Compromís entre al govern, però si decideixen no entrar també s'entendrà perfectament. La porta està oberta perquè el poble continue avançant i com més persones treballem per a aconseguir-ho millor.

Prefereix governar en solitari o en coalició amb Compromís?

Jo pense que tot el que siga treballar pel poble està bé i com més persones treballen per un objectiu millor. Jo ja he governat en ells en un pacte de coalició i vam compartir l'alcaldia i no puc dir res roí d'ells, perquè han treballat, han aportat i han ajudat.

Ha decidit ja qui dirigirà cada àrea?

Encara no s'ha decidit perquè volem reestructurar les àrees i també estem pendents de com es forma el nou govern autonòmic, ja que segons siga crearem o desapareixeran algunes àrees i no sabem si seguirem o no l'exemple del nou govern.

Una cosa que tenim molt clara és que hem de continuar amb la regidoria d'Igualtat. També ha d'estar la regidora de Polítiques lingüístiques i certes coses que pensem que no podem permetre que desapareguen.

Una cosa que tenim molt clara és que hem de continuar amb la regidoria d'Igualtat

Quins són els grans projectes per a aquesta nova legislatura?

No són projectes que comencen sinó que continuem. Sedaví en aquests moments té carència de certes coses com per exemple un auditori perquè sols tenim un saló d'actes en la biblioteca, però és molt xicotet i no té capacitat per a més de 100 persones. Fa falta eixe auditori per a les associacions del poble, les falles, els moros i cristians i és un projecte que ja s'ha començat i que continua endavant.

Abans d'acabar la legislatura anterior, arribarem a un acord amb l'associació El Progreso, que eren els propietaris d'El Casino, i que feren una donació al municipi perquè aquest fora un edifici per al poble. El projecte que hi ha ahí en marxa és fer la llar del jubilat que siga gran amb espai, en el centre de poble i que tinga activitats durant tot l'any.

També encara treballarem en la reposició d'arbratge perquè tenim el problema que en moltes zones els arbres danyen les canonades del gas i els conductes perquè les arrels passen molt a prop i ja hem tingut dos accidents. Per aquesta raó, es substituiran eixos arbres per uns amb menys arrels i així augmentar la seguretat en eixes zones.

Quines conclusions trau de la reunió amb Adif? Hi ha voluntat d'escometre el soterrament de les vies?

Ací realment el que s'ha de fer és mirar la seguretat de les persones, dels vehicles i la salut de les persones que viuen al voltant de les vies. Parlem d'una via per la qual passen cada dia milers de vehicles i la idea d'Adif era desviar tot aquest trànsit per l'Avinguda País Valencià. Si tots aquests vehicles han d'eixir per aquesta avinguda, ja que és el pont més proper, hauran de passar pel centre històric milers de cotxes: una catàstrofe ambiental i també en seguretat.

Amb Adif vam tindre una primera reunió i després ens enviaren un document als consistoris d'Alfafar i Sedaví. I en aquest document quan es va a estudiar pels departaments tècnics i jurídics, no estàvem d'acord. Per tant, es van fer diverses modificacions, tant per part de l'Ajuntament de Sedaví com per part de l'Ajuntament d'Alfafar, i ara estem esperant que Adif accepte eixe document amb les modificacions que nosaltres vam fer per a començar els estudis de reordenació del trànsit.

Aquest és un problema que no és de partits, sinó que des del primer dia els ajuntaments de Sedaví, Alfafar, Benetússer i Massanassa tenim molt clar que, independentment de qui governe, ho reclamarem i continuarem treballant en conjunt perquè no podem permetre ni una víctima més. Quasi 90 persones han perdut la vida en eixe pas a nivell i és un problema que es tracta d'humanitat, de persones i que pense que és de tots.

Los alcaldes de Sedaví i Alfafar se reúnen en Madrid con Adif
Els alcaldes de Sedaví i Alfafar es reuneixen a Madrid amb Adif

El que s'està treballant amb Adif ara és possar en marxa una mesura urgent, ràpida, provisional i que siga segura per a ciutadania. I després amb el Ministeri de Transports hem de treballar el soterrament de les vies perquè ells tenen les competències.

En què consisteix eixa solució provisional?

Volem un pas inferior per a les persones i altre per als vehicles perquè no hagen de creuar el pas a nivell. A més, això també evitaria que els trens hagen de tocar el clàxon i s'evite molestar al veïnat que viu als edificis del voltant de les vies, ja que alguns d'ells estan en tractament mèdic.

Independentment de qui governe, ho reclamarem i continuarem treballant en conjunt perquè no podem permetre ni una víctima més

Aquesta és una mesura urgent perquè no hi haja més víctimes, però el futur és el soterrament i que les obres que ja han començat en València continuen en les localitats properes.

El projecte de l'eliminació del pas a nivell pot ser una realitat en el curt o mitjà termini?

Pense que sí perquè, al cap i a la fi, tots els que vivim en aquesta zona coneguem a algú, directament o indirectament, que ha perdut la vida en eixe pas a nivell i això és molt lamentable. Aleshores, vull pensar en el bon criteri de les persones perquè entre tots puguem fer-ho i aconseguir-ho.

Comença la teua tercera legislatura com a alcalde de Sedaví. Com ha canviat el municipi en els últims anys?

Sedaví ha crescut molt en el nombre d'habitants i ha millorat molt en l'atenció a les persones, ja que sempre ha sigut una relació directa entre l'alcalde i la ciutadania. A més, hem millorat prou la qualitat de vida del municipi quant a serveis. Per exemple, en Serveis socials quan arribàrem hi havia cua i ara no tenim llista d'espera. Tenim uns Serveis socials reforçats i amb més personal.

En l'àmbit esportiu, s'ha remodelat quasi tot el poliesportiu i la resta d'instal·lacions estan en un manteniment constant durant tot l'any. Ja no sols ens centrem a fer coses noves sinó que també ens centrem molt a mantenir el que hi ha. S'han remodelat tots els col·legis del municipi gràcies al Pla Edificant i hem posat en marxa l'escoleta pública de dos anys que no hi havia per afavorir la conciliació.

També hem dut endavant la millora dels carrers i el desdoblament d'algunes canonades de col·lectors i hem aconseguit que en les últimes pluges intenses no s'haja inundat l'avinguda del País Valencià gràcies a un doble col·lector que es va fer.

Se continua treballant sobretot en les persones, amb el tu a tu i en la proximitat i sobretot continuem treballant en la nostra identitat i les nostres festes. Intentem que Sedaví siga un poble per a viure.

L'arribada de l'EMT també ha facilitat molt les connexions amb la ciutat i ara tenim un autobús cada cinc minuts que ens porta al centre de la ciutat o que et deixa en el teu hospital de referència. Ara també s'ha de destacar que tenim un ajuntament econòmicament sanejat.

Com es va reduir el deute?

La primera mesura fou en l'any 2015 i posarem tots els préstecs que tenia l'ajuntament a prudència financera, per tant baixà molt el tipus d'interés i tot eixe remanent d'interessos que no pagàvem es destinà a pagar el deute que era de sis milions en 2015. També hem fet inversions en el remanent, però la majoria d'aquests diners es destinaven a pagar el deute.

Una reducció que hem fet sense apujar els impostos municipals, perquè a Sedaví sols s'han congelat impostos i de fet alguns també els hem baixat i d'eixos remanents i d'eixe estalvi any a any hem aconseguit amortitzar el deute.

Tornarà a presentar-se per a ser el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud? Si ix reelegit quines són les línies de treball els pròxims anys?

Sí, em tornaré a presentar. La Mancomunitat de l'Horta Sud ha sigut una mancomunitat reivindicativa, lluitadora i que defensava els interessos dels seus vint pobles i seguirem en eixa línia.

Seu de la Mancomunitat de l'Horta Sud a Torrent
Seu de la Mancomunitat de l'Horta Sud a Torrent

Des que jo soc president he tingut la sort de comptar amb alcaldes i alcaldesses de diferents grups polítics i sempre ho hem aprovat tot per unanimitat amb diàleg i consens. M'agradaria que aquesta nova legislatura siga igual perquè la mancomunitat és una entitat supramunicipal que treballa per als 20 pobles independentment de qui governe en cada localitat.

Aparegué als mitjans la notícia sobre un policia local que va denunciar davant la Fiscalia que l'ajuntament no tramitava les denúncies contra locals d'oci com a discoteques o un saló de banquets.

Jo em vaig assabentar per la premsa que un policia m'havia denunciat. Però, a mi la Fiscalia encara no m'ha comunicat res i no sé si s'ha admés a tràmit aquesta denúncia. Sí que puc dir que les denuncies als locals d'oci i espectacles no es tramiten en l'ajuntament, sinó que van directament a la Delegació de Govern.

A més, vaig encarregar un informe al cap de la Policia Local quan va eixir la notícia i l'informe conclou que totes les denúncies han sigut registrades en Delegació de Govern per la plataforma electrònica i s'inclou el número d'expedient i la data de cadascuna d'elles.

Jo no he rebut cap notificació de la Fiscalia, però sí que emprendré accions legals contra la persona que m'ha denunciat perquè ha fet pública aquesta denúncia la setmana prèvia a les eleccions sabent que aquestes denúncies no passen per l'ajuntament i jo no puc dir res al respecte. Per tant, crec que açò s'està fent amb una intenció clara i difamant.

 

 

Destacats