Jorge Rodríguez: “Volem seguir amb la gran transformació d'Ontinyent”

Parlem amb Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent i candidat a la reelecció en els comicis del 28 de maig

Guardar

Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent
Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent

Jorge Rodríguez busca aquest 28 de maig iniciar la quarta legislatura al capdavant de l'Ajuntament d'Ontinyent. L'objectiu és revalidar l'aclaparadora majoria absoluta de 2019 que li ha permés continuar la transformació de la ciutat i fer de la capital de la Vall d'Albaida un municipi referent a les comarques centrals valencianes. El líder d'Ens Uneix fa balanç i mira cap al futur pocs dies abans de la revàlida electoral.

Culminem una legislatura excepcional a Ontinyent a causa de circumstàncies com la DANA que va arrasar la ciutat en 2019 o la crisi sanitària Quin és el balanç?

Malgrat tot, és un balanç molt positiu. Tant la DANA com la COVID-19 es van convertir en oportunitats per a la ciutat. En el cas de la DANA, ha acabat per suposar una inversió de 9 milions d'euros en el canvi del col·lector d'aigües residuals i ens permetrà solucionar, de manera definitiva, els problemes a les zones d'Enric Valor i Benarrai, creant un espai inundable, o al barri de la Cantereria, creant una zona nova verda.

D'altra banda, amb l'arribada de la crisi sanitària vam veure una oportunitat conjuntament amb els empresaris de la zona i vam crear el Clúster Tèxtil Sanitari, sent un dels municipis que més ocupació va generar gràcies a la fabricació de mascaretes i Equips de Protecció Individual (EPI).

Tant el temporal de gota freda com la pandèmia ha deixat sobre la taula dues qüestions que, en el cas d'Ontinyent, s'han impulsat aquests anys: la transició ecològica i la salut mental.

El poc positiu que podem extraure d'aquestes desgràcies són els ensenyaments. En la DANA de 2019 vam ser tots conscients que allò del canvi climàtic que es parlava com una cosa abstracta tenia una realitat palpable que podia ser brutal en determinats moments. D'ací vam aprendre que la sostenibilitat, en tots els àmbits, havia de ser una línia de treball: des de tractar de millorar tot allò lligat a la qualitat ambiental a evitar les cremes agrícoles amb un sistema de triturat de poda, passant per treballar la prevenció per a mitigar els perills de la massa forestal, rebaixar les emissions amb la gratuïtat del bus o la creació del sistema de bicicletes elèctriques.

El mateix ha passat amb la pandèmia i la salut mental. Durant eixos mesos vam telefonar a tots els majors de 65 anys empadronats sols i vam posar al seu abast a tots els psicòlegs que treballen des de l'Ajuntament. Arran d'aquest fet vam veure un problema de soledat no desitjada que no podia quedar-se en una atenció puntual. Per això, hem impulsat propostes que van més enllà de la pròpia atenció, fomentant l'envelliment actiu, creant un centre intergeneracional i un nou centre cívic en el barri de Sant Josep al costat de Caixa Ontinyent. Així mateix, hem impulsat la lluita contra la conducta suïcida amb un protocol pioner a escala municipal.

El 70% del cost de tots els projectes de la legislatura ha estat sufragat per altres administracions

A més de fer aquest gran esforç des de l'Ajuntament per a atendre l'emergència d'atenció a persones majors i joves, al costat de tots els agents socials vam impulsar un programa amb una inversió superior als dos milions d'euros per a aconseguir reactivar l'economia local.

Per a Ontinyent, ha sigut la legislatura de les grans inversions?

Sens dubte. En aquesta legislatura hem assolit la gran transformació de la ciutat gràcies a l'arribada de més de 100 milions d'euros en inversions. Exemple d'això és el nou Hospital, una llarga reivindicació que ara veu la llum i que ha suposat una inversió superior als 40 milions d'euros; la licitació de l'IES l'Estació amb l'arribada 17 milions d'euros; ajudes a la rehabilitació d'habitatges i inversions per als nostres els polígons; inversió en la Muralla i el Pont Vell per a cuidar el nostre patrimoni...

Tot això, amb un valor afegit: Hem rebut subvencions de la Unió Europea, del Govern d'Espanya, de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València. El 70% del cost de tots els projectes de la legislatura ha estat sufragat per altres administracions, fruit d'un govern municipal que té molta experiència, que treballa des de fa temps, que coneix la realitat del seu treball i és capaç de presentar projectes innovadors que són valorats quan els presentes a un procés de concurrència.

En clau electoral, està el llistó molt alt després de les eleccions de 2019, on va aconseguir més del 65% dels vots.

Soc conscient que el llistó està alt, però sempre partim amb l'objectiu de revalidar-lo. Hem treballat molt i aquesta experiència pot ser reconeguda per la gent. Per a aquesta nova etapa hem combinat un equip de gent nova i de gent de molta experiència. Podem portar diversos anys treballant pel nostre municipi, però el més important és que estem il·lusionats per continuar transformant Ontinyent i per ajudar a les nostres veïnes i veïns.

Jorge Rodríguez encapçala la candidatura d'Ens Uneix a Ontinyent
Jorge Rodríguez encapçala la candidatura d'Ens Uneix a Ontinyent

Després de la revolució i el creixement experimentat a Ontinyent aquests últims 12 anys, què queda per fer?

Queden moltes coses. Ens queda, d'una banda, continuar guanyant serveis per a Ontinyent com la construcció del nou Palau de Justícia que en breu s'iniciarà la licitació; ens queda continuar amb el Pla Edificant, que més enllà de la inversió en l'IES l'Estació, està previst que arriben altres 11 milions d'euros per al Conservatori i altres 6 que s'invertiran en els centres educatius Bonavista, Martínez Valls i Vicent Gironés.

En el pla mediambiental, cal culminar el parc de la Cantereria i el Ministeri de Transició Ecològica ha d'actuar en l'altra ribera del riu Clariano. Des del punt de vista social, en juny s'inicien les obres de la nova residència de la Beneficència amb 100 places... Nosaltres presentem realitats, projectes palpables.

Estem il·lusionats per continuar transformant Ontinyent i per ajudar a les nostres veïnes i veïns

A més, tenim un doble repte, ja que al costat de les inversions, hem d'omplir de contingut i vida i dinamitzar els nous continents, com el nou centre intergeneracional o el Museu del Tèxtil. Continuarem fent d'Ontinyent una ciutat amable i socialment activa. Volem seguir amb la gran transformació d'Ontinyent.

Es troba immers en un procés judicial que tot apunta al fet que finalitzarà en breu. Pot afectar la campanya?

Sembla que està en la part final, però no acaba mai. Pense que la gent d'Ontinyent té molt clara quina és la situació i així ho va demostrar en les anteriors eleccions. No crec que tinga molta afecció en la campanya. Confiem que prompte acabe tot i que ho faça bé.

Finalment, després de la seua eixida de les files socialistes, en 2019 va impulsar el partit comarcal La Vall Ens Uneix (actualment Ens Uneix) que va aconseguir grans resultats, obtenint fins i tot un representant en la Diputació de València. En aquestes eleccions la marca s'ha expandit més enllà de la comarca. Quin és el seu futur?

Volem seguir com fins ara, amb el model de la gota d'oli que va calant molt a poc a poc. No volem ser gegants amb peus de fang i no volíem presentar en cap poble candidatures de persones que no foren d'allí i estimaren la localitat. El nostre objectiu és posar en valor tot allò que ens uneix, que és la política municipal, on la gent de totes les idees, tendències i filosofies de vida es puguen sentir a gust perquè en l'àmbit local les prioritats són fàcils d'establir. Aquest 28 de maig esperem tindre un bon resultat que ens permeta mantenir la diputada provincial perquè la veu de La Vall d'Albaida es continue escoltant d'una forma molt nítida a València.

Destacats