Ens Uneix impulsa el municipalisme a la Comunitat Valenciana: "La unió fa la força"

El partit de Jorge Rodríguez organitza el I Encontre de partits independents amb més d'un centenar de participants

Guardar

I Encontre de partits independents de la Comunitat Valenciana
I Encontre de partits independents de la Comunitat Valenciana

"És un tren que parteix hui i que arribarà a les estacions a les quals, els que estem ací, decidirem arribar". Així s'ha expressat aquest dimecres Jorge Rodríguez, secretari general d'Ens Uneix, durant el I Encontre de partits independents que ha tingut lloc a València.

Una trobada que ha comptat amb la participació de més d'un centenar de representants municipals de tota la Comunitat Valenciana i que, en aquest moment, únicament es marca la meta d'"aglutinar el municipalisme i fer saber a la gent que formem part de partits independents que no estem solos i que ens podem ajudar".

El líder d'Ens Uneix recordava que "històricament sempre han existit partits independents en les diferents institucions, mai s'ha aconseguit articular un ens que ens permeta aglutinar forces i fer front a reptes que té el municipalisme". Precisament, amb aquesta trobada de càrrecs electes "pretenem crear sinergies entre els diferents partits independents perquè la ciutadania puga saber que existeixen alternatives en els partits tradicionals que té com a únic objectiu posar els interessos de la gent per damunt de sigles i ideologies per a millorar la seua qualitat de vida", ha destacat.

Rodríguez ha insistit que, en aquests moments, l'objectiu no és ni arribar a les Corts Valencianes ni al Parlament espanyol sinó tindre capacitat d'influència a través d'ajuntaments i diputacions. Per al també alcalde d'Ontinyent, "hem de ser capaços que el vot independent a escala de partit judicial sume i ens permeta continuar a la Diputació de València i entrar a unes altres, com la de Castelló o Alacant, o tindre presència en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) on els independents no tenim veu. Són qüestions que podem aconseguir en aquesta fase".

"Hi ha una força incipient que vol organitzar-se per a aconseguir les màximes millores. La unió fa la força", ha incidit, recordant que per a plantejar-se objectius majors ha d'haver-hi "unes mínimes garanties d'èxit". "Hui naix un projecte coral, transversal. Estem cansats dels projectes jeràrquics. Més enllà dels partits tradicionals hi ha alternatives", ha finalitzat Jorge Rodríguez.

I Encontre de partits municipalistes
I Encontre de partits municipalistes

Reforçar el municipalisme

En aquest sentit, la jornada començava amb una visita institucional a la Diputació de València on la seua vicepresidenta primera diputada d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, com a amfitriona, donava a conèixer l’ens provincial i aprofitava l’ocasió per agrair als més de 100 representants municipals per participar d’aquest encontre que "és el principi d’una gran història. De fet, estem fent història. El primer encontre de càrrecs electes ha servit per reforçar el municipalisme i visibilitzar la força que tenim els partits independents". Enguix també ha explicat que la jornada ha començat a la Diputació de València perquè "volíem mostrar com podem arribar a les institucions públiques per treballar per la nostra gent i pels nostres pobles i comarques".

Així mateix, l’alcalde de Nules i un dels impulsors junt a l’equip d’Ens Uneix del moviment del municipalisme, David García, destacava que “l’objectiu d’aquest primer encontre és fer veure que no estem a soles. En el municipalisme a nivell estatal tenim més del 5% dels vots i això és una força considerable i hui volem crear sinergies i compartir experiències per ajudar-nos, que els vots no es perden per tindre més representació en la Diputació de València, així com en les diputacions d’Alacant i Castelló”.

Jorge Rodríguez al I Encontre de partits municipalistes
Jorge Rodríguez al I Encontre de partits municipalistes

Un futur municipalista

El I Encontre de càrrecs electes de partits municipalistes ha inclòs dues taules redones al Centre Cultural La Beneficència. La primera d'elles s'ha centrat en "Bones pràctiques del municipalisme" amb les intervencions de representants dels municipis de Morella, Alberic, Oliva i Loriguilla. Aquesta primera taula redona ha servit per a exposar que els municipis governats per partits independents tenen com a objectiu gestionar i escoltar a la ciutadania. En aquest sentit, Yolanda Pastor (Oliva) indicava que "l'esforç i el sacrifici és l'essència del partit" mentre que Montserrat Cervera (Loriguilla) explicava "ser un grup independent ens permet prioritzar al veïnat per damunt de sigles polítiques. El que ens interessa i pel que treballem és pels interessos de la població". En aquesta mateixa línia es pronunciava, Toño Carratalá (Alberic) qui destacava que "l'element diferencial és escoltar a la gent i oblidar-se de grans promeses i parlar clar a la ciutadania, i sobretot estar al seu costat".

La segona taula redona ha abordat els "Desafiaments i reptes del municipalisme" amb intervencions de representants d'Ontinyent, Calp, Carcaixent, Nules i La Pobla de Vallbona. Durant aquesta taula redona, l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha exposat que "ens hem reunit per a crear sinergies i per ajudar-nos mútuament en tasques tan variades com puguen ser comunicació, assessorament jurídic o simplement compartir experiències".

D'altra banda, Ana Sala (Calp) manifestava que aquest encontre és "l'inici d'un camí llarg, però també d'una cosa gran" on com a partit independent "la nostra prioritat són les persones. Estem en contra del concepte de disciplina de partit, on valen més els càrrecs que les persones". D'altra banda, David García (Nules) explicava que "no som conscients de la força que tenim. En moments de polarització política, hem sabut construir una nova esperança i una nova manera de fer política: centrada en les persones i en millorar la seua qualitat de vida". Així mateix, Jaime Ruiz (La Pobla de Vallbona) afirmava que en el cas dels partits independents com el d'ell i la resta de persones presents "treballem per arribar a consensos més enllà de les sigles. No som ni d'esquerres ni de dretes perquè la nostra ideologia és el vallbonisme". També Ana Calatayud (Carcaixent) exposava que "no tenim sigles" i que tot i ser un camí llarg "tindre representació en la Diputació de València garanteix que aquest projecte arribarà a bon port".

Així mateix, l'acte ha estat conclòs pel president de la Diputació de València, Vicent Mompó, qui ha destacat la importància del municipalisme, que "és el que permet junt amb Natàlia Enguix estar gestionant la Diputació de València tenint en compte la importància de vertebrar les necessitats dels pobles" i recordava que "a la Diputació treballem totes i tots a una, gestionant cadascú la seua àrea amb la importància que això suposa i amb l'objectiu de millorar i dotar de serveis els pobles".

Entre els més de 100 representants electes participants que han participat en aquest primer encontre estan els representants de localitats com Ontinyent, Nules, La Pobla de Vallbona, Loriguilla, Algimia d'Alfara, Almoines, Bufali, Benaguasil, Benicolet, Benicull de Xúquer, Benissoda, El Palomar, El Perelló, Massalfassar, Montixelvo o Villamalur, entre d'altres.

Destacats