Els presidents dels parlaments autonòmics insten el Govern a reformar el "caducat" sistema de finançament

Guardar

Els presidents dels parlaments autonòmics acorden per unanimitat instar el Govern a reformar el finançament
Els presidents dels parlaments autonòmics acorden per unanimitat instar el Govern a reformar el finançament

La Conferència de Presidències de Parlaments Autonòmics (COPREPA) ha acordat, per unanimitat, incloure en la declaració institucional la proposta del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, en la qual s'urgeix al Govern a impulsar "amb urgència" la reforma del "ja caducat" sistema de finançament autonòmic, que "no soluciona ni la suficiència financera per a prestar els serveis que presten les comunitats autònomes ni els reptes climàtics i energètics ni la despoblació".

En aquest sentit, el president Morera proposarà als grups parlamentaris valencians que ratifiquen aquesta declaració perquè Les Corts Valencianes "mostren el seu suport i reivindiquen el paper legislatiu fonamental de les cambres autonòmiques, que han de ser impulsores de normes específiques territorials i que, lluny de crear confrontació, generen un model d'estat descentralitzat eficient, eficaç i pròxim a la ciutadania", ha indicat Les Corts en un comunicat.

En la trobada de presidències de parlaments autonòmics, celebrat en el Parlament de les Illes Balears, s'ha elegit precisament per unanimitat al president d'aquesta cambra, Vincenç Thomàs, com a president de COPREPA.

Aquest organisme ha reconegut que s'han passat dos anys "molt complicats marcats per una pandèmia". "Hem aconseguit adaptar la nostra activitat perquè la democràcia representativa no parara, hi ha hagut una col·laboració de tots els parlaments i assemblees legislatives de l'estat espanyol i una unió per a afrontar els reptes i oferir respostes i solucions en un moment global complex marcat per la incertesa", ha assenyalat. De fet, el president de les Corts Valencianes continua formant part del comité permanent de COPREPA.

Morera, d'acord amb la declaració institucional, ha destacat que actualment "no podem retrocedir en assoliments aconseguits", per la qual cosa "és necessari defensar el valor de la democràcia representativa com a millor sistema de protecció dels drets de la ciutadania i posar en valor el pluralisme ideològic des de la cooperació i la diversitat".

En la reunió s'ha acordat un pla de treball, que se centra en una concepció multidimensional del repte demogràfic per a oferir propostes i solucions i, d'altra banda, la millora de la sostenibilitat i la igualtat en les assemblees, amb més digitalització, modernització i interconnexió.

Destacats