Els ajuntaments valencians valoren molt positivament la gestió de la Diputació

Una enquesta en la qual han participat més de 200 alcaldes i alcaldesses de la província reflecteix un elevat grau de satisfacció amb la institució en aspectes com l'autonomia municipal per a gestionar els fons rebuts, l'objectivitat a l'hora de repartir

Guardar

Diputació de València
Diputació de València

L'aposta decidida per la modernització i l'increment de l'autonomia municipal que ha desenvolupat la Diputació de València al llarg dels últims anys està tenint una resposta satisfactòria entre els ajuntaments de la província. Així es reflecteix en una enquesta en la qual han participat més de 200 alcaldes i alcaldesses, on han expressat majoritàriament un elevat grau de satisfacció amb la gestió realitzada per la corporació en diversos aspectes. En concret, la valoració que els responsables dels municipis donen al conjunt dels serveis prestats per la Diputació és de 7,8, amb més del 80% dels entrevistats qualificant entre notable i excel·lent.

Amb l'objectiu de conéixer de primera mà l'opinió dels alcaldes i alcaldesses valencians sobre les polítiques que està duent a terme la Diputació, i així poder treballar conjuntament per a planificar i recollir propostes de millora en els serveis que actualment presta aquest organisme, s'ha realitzat un qüestionari dirigit a tots els regidors municipals de la província, que, al cap i a la fi, són els destinataris directes de la seua gestió.

Entre els resultats que llança l'enquesta, destaca per damunt de tots ells l'ampli consens existent entre els ajuntaments sobre la importància i utilitat del paper que juga la Diputació en la gestió dels seus municipis. Més d'un 90% d'ells qualifica de molt o bastant important la funció que desenvolupa l'ens provincial. Es tracta del major percentatge aconseguit respecte a qüestionaris anteriors, la qual cosa bandeja qualsevol debat sobre la utilitat d'aquesta institució en el dia a dia dels ciutadans.

També destaca la valoració que fan els alcaldes i alcaldesses respecte l'augment de l'autonomia que té cada municipi per a destinar els fons que reben de la Diputació. Així, nou de cada deu reconeixen l'aposta municipalista, impulsada durant aquesta legislatura, d'assignar més fons per a l'autonomia municipal, un dels senyals d'identitat de l'actual equip de govern que presideix Toni Gaspar.

Una altra de les categories més valorades i que més ha millorat en comparació amb l'última enquesta és la percepció que tenen els ajuntaments respecte a l'objectivitat dels criteris emprats per la institució a l'hora de repartir els recursos econòmics. Quasi un 85% valoren el repartiment com bastant o molt objectiu, la qual cosa posa de manifest les millores realitzades sobre aquest tema en els últims anys.

Una de les novetats que ha inclòs el qüestionari ha sigut l'opinió sobre la capacitat de resposta que va tindre la Diputació durant la crisi provocada per la pandèmia de la Covid i, segons sembla en els resultats, una aclaparadora majoria (81%) dels ajuntaments es va sentir recolzat des del primer moment per la corporació provincial. De fet, la Diputació va ser la primera institució que va fer arribar als municipis tant materials de protecció com recursos econòmics, en uns moments especialment complicats, sobretot per a les localitats més xicotetes.

Lideratge de Toni Gaspar

Per a finalitzar el qüestionari, s'ha volgut conéixer l'opinió dels responsables municipals sobre el lideratge del president de la corporació. La figura del president Toni Gaspar ix reforçada com a impulsor de les principals polítiques que han desembocat en la millora de la percepció que tenen els ajuntaments sobre la gestió de la Diputació. D'aquesta manera, una majoria clara (76%) dels alcaldes i alcaldesses enquestats valoren la línia de treball del president de la Diputació en la modernització de la institució i suport a l'autonomia dels municipis entre el notable i l'excel·lent. Gaspar rep una nota mitjana de 7,61.

Treballant per a agilitar els tràmits

Les puntuacions menys elevades de l'enquesta fan referència a l'agilitat del funcionament de la Diputació en la tramitació dels diferents procediments que duen a terme els ajuntaments. Malgrat que tres de cada quatre regidors es mostren d'acord que s'han reduït els tràmits burocràtics en les seues gestions amb aquesta administració, l'opinió estesa entre els enquestats és que encara queda treball per fer en eixe sentit.

Així mateix, pel que fa a la disponibilitat i accés a les ajudes que posa la Diputació a la disposició dels ajuntaments, quasi un 70% dels responsables ho qualifica d'excel·lent o notable. No obstant això, sembla apuntar-se l'opinió, sobretot entre les localitats de menys de 2.000 habitants, que existix un buit temporal millorable entre la disponibilitat de recursos i l'accés a aquests.

Precisament eixe és un dels aspectes en els quals més s'està esforçant l'actual equip de govern en el seu propòsit de modernitzar la institució i amb això agilitar tots els procediments. Donen mostra d'això les diferents mesures aprovades sobre el tema com per exemple, fer bianual el Pla d'Inversions o que cap pla de subvenció es puga presentar després del 30 de maig, amb la finalitat de donar temps als ajuntaments per a executar els seus projectes.

Destacats