El Síndic de Greuges obri investigació pel cobriment de les restes arqueològiques de la Plaça de la Reina a petició del PP

Guardar

Obres a la plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)
Obres a la plaça de la Reina de València - Xisco Navarro (València Extra)

El Síndic de Greuges ha admés recentment a tràmit la queixa presentada pel Grup Popular davant la falta de contestació del Govern municipal a les qüestions plantejades pel PP a la passada Comissió Informativa de Desenvolupament Urbà, Renovació Urbana, Habitatge i Mobilitat. En concret, els populars van presentar una bateria de 14 preguntes relatives a la situació actual de les obres de la Plaça de la Reina i, en particular, a les actuacions realitzades en relació amb les troballes arqueològiques descobertes en ocasió de les citades obres, sent contestades tan sols quatre d'elles i de manera incompleta.

"L'admissió a tràmit de la nostra queixa posa en relleu, una vegada més, l'obscurantisme i la falta de transparència amb la qual estan actuant les Delegacions de Mobilitat i de Gestió d'Obres d'Infraestructura en la Plaça de la Reina. L'opacitat de l'equip de govern afecta el dret d'accés a la informació pública i a la participació en la gestió dels assumptes públics", ha denunciat el regidor popular Carlos Mundina. Ara el Govern municipal disposarà d'un mes de termini per a presentar al Síndic un informe detallat en el qual done complida resposta a les preguntes plantejades pel PP a la passada Comissió d'Urbanisme.

"Des del Partit Popular, volem saber quins criteris tècnics s'estan seguint en la Plaça de la Reina i si les diferents Administracions Públiques implicades en aquestes obres ha actuat en tot moment de conformitat amb la Llei 4/1998, del Patrimoni Cultural Valencià; les Normes Urbanístiques i el Catàleg de Béns i Espais Protegits del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de València; així com amb el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella. Presentem una interpel·lació en l'últim Ple municipal, hem plantejat fins a 14 qüestions, la majoria d'elles per resoldre, i farem tot el necessari perquè el Govern de Ribó i PSOE rendisca comptes davant els valencians", ha assegurat l'edil popular.

En aquest sentit, els populars denuncien l'absència en sengles expedients dels informes i autoritzacions necessaris per a avalar el cobriment de les restes descobertes en la zona nord de la Plaça de la Reina. Més específicament, no consta en la documentació cap informe del Servei de Mobilitat Sostenible en resposta a la sol·licitud realitzada a l'Ajuntament per la Direcció Facultativa de les obres mitjançant escrit de 4 de novembre de 2021, com tampoc cap comunicació del citat Servei a la Conselleria de Cultura proposant autoritzar a Iberdrola a tapar els referits vestigis arqueològics, així com a tancar el tram de rasa realitzat, no figurant, així mateix, cap autorització a Iberdrola per part del Servei de Mobilitat o de la Conselleria de Cultura per a aquest propòsit.

"Així i tot, el Servei de Mobilitat va permetre cobrir amb formigó a principis de novembre les restes arqueològiques al costat de la Catedral, sense esperar si més no a les corresponents instruccions per part de la Direcció General de Cultura en relació amb la necessitat o no d'ampliar les excavacions previstes, una vertadera vergonya. Aquest és el respecte que li mereix al Govern municipal el passat de la nostra ciutat", ha criticat Carlos Mundina. Segons un escrit de la Direcció Facultativa, l'empresa adjudicatària i la Direcció Territorial Arqueològica dirigit a l'Ajuntament el passat 15 de desembre, "el Servei Territorial de Cultura i Esports de la Conselleria i l'Ajuntament de València segueixen sense ordenar o desestimar la proposta d'excavació arqueològica de data 14 de juliol de 2021".

"Segons un informe de la Direcció Territorial Arqueològica del passat 22 d'octubre, dels 131 metres quadrats d'excavació contemplats en el projecte arqueològic inclòs en el projecte de conversió en zona de vianants de la Plaça de la Reina, fins hui únicament s'han executat 20 metres quadrats, corresponents al tast número 1, la més pròxima al Miquelet", ha revelat el regidor Carlos Mundina, qui ha lamentat igualment que, sis meses després, seguisca sense disposar-se del modificat del contracte d'obres per a la reordenació de la Plaça de la Reina i, cosa que és més preocupant, seguisca sense conéixer-se a quant ascendiran els sobrecostos i quin serà el nou termini per a la finalització d'aquestes, amb el consegüent trastorn per als comerciants i hostalers de la zona.

Arxivat a:

Destacats