El PSPV demana "sentit comú", Compromís i UP més restriccions i l'oposició no fiar-ho tot al passaport COVID

Guardar

Un local mostra a la seua porta l'exigència de mostrar el passaport Covid
Un local mostra a la seua porta l'exigència de mostrar el passaport Covid

Els partits valencians han marcat posicions aquest dimarts davant l'escalada de contagis i hospitalitzacions en la Comunitat, a un dia de la conferència de presidents autonòmics convocada per Pedro Sánchez a les portes de Nadal. Mentre el PSPV apel·la al "sentit comú", Compromís i Unides Podem aposten per endurir les restriccions i l'oposició insisteix a reforçar el rastreig i no fiar-lo tot al passaport COVID.

Així han valorat representants dels sis grups de les Corts, en declaracions en corredors abans del ple de pressupostos, un dia després que la Generalitat acordara demanar al TSJCV estendre el passaport COVID a tota la restauració i a cinemes, teatres o gimnasos.

Com a síndic socialista, Manolo Mata ha demanat un esforç col·lectiu en les festes nadalenques i ha advocat per tornar a implantar l'obligatorietat de la màscara i reforçar la vacunació. Amb tot, ha recordat que "el que arriba prompte i malament és el virus" i que l'any passat es van adoptar les restriccions "més importants a Espanya", com el tancament perimetral, i malgrat això la Comunitat va tindre els pics més alts al gener.

De Compromís, el diputat Carles Esteve ha defensat que la conferència de presidents adopte "alguna proposta que torne a prioritzar la salut" perquè els hospitals no estiguen saturats en Nadal per a atendre altres urgències. Ha reconegut que Sánchez arriba "justet" amb aquesta convocatòria perquè "qualsevol mesura serà complicada de posar en marxa" a dos dies de Nit de Nadal, "però millor tard que mai".

En la mateixa línia, la portaveu d'UP, Pilar Lima, ha instat la Conselleria de Sanitat a pensar en "possibles escenaris a mig-llarg termini" i ha reconegut que una possibilitat podria ser el tancament de l'oci nocturn igual que Catalunya. Però sobretot ha demanat estar alerta del col·lapse hospitalari i que els presidents "tanquen files i no facen polítiques els uns contra els altres".

Entre l'oposició, el 'popular' José Juan Zaplana ha advertit que és "curiós" que el passaport es demane en gimnasos o cinemes i no en hospitals, a més d'exigir que es reforce el rastreig i les PCR i que la conferència no siga "una campanya de màrqueting" de Sánchez. Ha criticat que Puig (PSPV) no comunique les restriccions als partits abans d'anunciar-les i que oferira una roda de premsa "sense màscara" l'endemà passat de tindre un contacte estret.

La síndica de Cs, Ruth Merino, ha coincidit que Sánchez "arriba tard" perquè "el Govern igual que la Generalitat peca de falta de prevenció" i el passaport "no és la panacea i pot donar una sensació de falsa seguretat". Ha descartat tornar al toc de queda en la Comunitat i ha exigit més test d'antígens, rastreig i proves diagnòstiques, perquè en cas contrari "arriba l'ona i ens arrasa".

I de Vox, José Mª Llanos ha denunciat que el passaport COVID "només serveix per a espantar i marcar a la població" quan creu que "el poble valencià és prou adult com per a prendre les mesures pertinents". "És un joc més dins d'aquest circ (...), una persecució a la llibertat", ha dit.

Destacats