El PPCV denuncia que el Consell "ha paralitzat i posat en risc milions d'euros previstos per a les muntanyes valencianes"

La sotssecretària d'Ecologia denuncia els retards del Botànic i afirma que s'està invertint ara en plans dissenyats pel PPCV fa huit anys

Guardar

La sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Elena Albalat
La sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Elena Albalat

La sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Elena Albalat, ha denunciat hui que el Consell de Puig "ha paralitzat i lloc en risc milions d'euros previstos per a les muntanyes valencianes".

Albalat ha criticat els retards del Botànic a actuar en gestió forestal. "Han perdut un temps molt valuós per a les nostres muntanyes i han demostrat no tindre gens d'interés. Durant anys han excusat la seua inactivitat en un canvi de política forestal i quan han vist que no tenen una altra alternativa han fet cas als professionals del sector, executant les partides que el PPCV va deixar llistes per a les muntanyes de la Comunitat Valenciana", ha explicat. Albalat ha qualificat de "vergonyós" que el Consell "embena ara com a pròpies les iniciatives del PPCV en gestió forestal".

Així, la sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament ha recordat que en 2014 la Generalitat, llavors amb govern del PPCV, va programar el pressupost dels fons europeus FEDER (Desenvolupament Regional) i FEADER (Desenvolupament Rural) per al període 2014-2020. "Preocupats per la conservació i gestió del nostre patrimoni natural, es va fer un esforç en FEDER per a incloure una partida de més de 60 milions d'euros en projectes de Restauració Hidrològic Forestal amb la finalitat de realitzar la regeneració de les muntanyes afectades pels incendis forestals dels anys 1994-2012. Així mateix, amb FEADER es va augmentar notablement el pressupost de les mesures forestals per al període 2014-2020, dirigides a la conservació de xicotets propietaris forestals i empreses del sector, amb quasi 30 milions d'euros".

"No obstant això, amb el canvi de Govern el Botànic fa en 2015 una esmena la totalitat de les polítiques anteriors i paralitza fins i tot projectes o alienacions de fusta vigents, al·legant una nova política ambiental basada en la no gestió i qüestionament de la planificació en la prevenció d'incendis forestals", ha criticat.

Paràlisi

Albalat ha manifestat que la realitat d'aquests anys "ha sigut la paràlisi d'aquestes dues línies de finançament dels espais forestals valencians, deteriorant-se de manera evident i escanyant un sector clau dels nostres municipis rurals". "Les muntanyes estan en un estat lamentable de conservació i solo gràcies a una climatologia benèvola en precipitacions hem passat diversos anys sense haver de lamentar grans incendis forestals", ha indicat.

"El Govern valencià de botànic només té el nom, perquè la gestió mediambiental deixa molt a desitjar. Hi ha un desinterés flagrant i només s'han posat a la feina quan han vist el risc real de pèrdua de fons per la seua no execució pressupostària. És ací quan a correcuita s'han vist obligats a activar totes dues línies, amb diversos anys de retard", ha explicat Albalat. La dirigent popular ha indicat que les ajudes als xicotets propietaris forestals "van començar a rebre's en 2019, perdent tres anualitats potencials (2016-2018), amb la consegüent minoració de fons. Quant a FEDER comencen enguany els treballs, és a dir 8 anys després d'haver-los previst".

La sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del PPCV ha lamentat que el component "ideològic" del Consell "haja impedit aprofitar els fons en tota la seua amplitud" i ha afirmat que quan el PPCV torne a governar en 2023, "s'obrirà un nou espai on el protagonisme de les persones que habiten els territoris rurals serà el centre sobre el qual pivotaran les polítiques del Consell".

Arxivat a:

Destacats