El PPCV demana crear una direcció general d'Atenció Primària dotada de 500 milions d'euros

Guardar

El portaveu de Sanitat del GPP, José Juan Zaplana
El portaveu de Sanitat del GPP, José Juan Zaplana

El Grup Popular ha presentat una esmena als Pressupostos de la Generalitat 2022 per a la creació d'una Direcció General d'Atenció Primària en sanitat, dotada de 500 milions d'euros.

"La pandèmia de Covid ha confirmat la importància de l'Atenció Primària en Sanitat, i si aquesta no funciona o va desbordada es produeix un coll de botella que embossa la resta d'àrees, des de proves diagnòstiques fins a especialistes", ha assenyalat el portaveu de Sanitat del GPP, José Juan Zaplana.

El diputat popular ha recordat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, "ha anat rebaixant les seues propostes per a reforçar l'Atenció Primària fins a deixar-lo en el nomenament d'una comissionada". "Fa ara un any Puig anunciava un procés participatiu per a la reforma d'Atenció Primària, i com sol ser ja habitual en ell s'ha quedat en un ximoanunci", ha afegit.

Entre les esmenes de Sanitat presentades pel Grup Popular figuren també la realització d'una auditoria externa de tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana, "amb els mateixos paràmetres per a tots per a poder determinar l'asimetria assistencial existent entre ells", així com aplicar un nou sistema de coordinació en matèria de llistes d'espera entre els departaments, "buscant el màxim rendiment de la xarxa pública i dotar de total transparència amb criteris equànimes les derivacions a la privada pel pla de xoc o els plans concertats i no concertats".

El GPP també ha inclòs en les seues esmenes una reivindicació de les províncies de Castelló i Alacant, afectades per la supressió del servei del CICU que Puig ha centralitzat a València. Així, es demana modificar l'estructura física i funcional de CICU d'àmbit autonòmic vertebrant la resposta a urgències i emergències amb seus en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

A més, en les esmenes se sol·licita l'elaboració d'un Pla especial de RH per als hospitals i centres de salut en llocs de difícil cobertura, com Alcoi, Vinaròs, Requena, Llíria o Torrevieja, i es posa l'accent en les infraestructures sanitàries. "Hi ha obres compromeses que porten en els pressupostos des de 2016 i 2017 i no poden esperar més. Cal accelerar les reformes, ampliacions i construccions", explica José Juan Zaplana.

Així mateix, les esmenes recullen un apartat específic sobre la Covid, entre les quals es demanen la recuperació de serveis tancats o mantenir els rastrejadors i documentalistes. Finalment, s'han presentat esmenes per a dotar dels recursos necessaris el Pla de Xoc per a la salut mental infantil i juvenil, oblidada en el projecte de pressupostos.

Destacats