El PP de Bonig obté el pitjor resultat de la seua història en la Comunitat

Els populars descendeixen fins als 19 escons, 6 menys que l’anterior mínim de Barberà en 1987 i 36 menys que el màxim de 2011

Guardar

isabel Bonig EP
isabel Bonig EP

El recompte va finalitzar passades les tres de la matinada, amb un xicotet vaivé d'escons entre el PP i Compromís. Finalment, es va confirmar el traspàs d'escó de Compromís, que es quedava amb 17 -2 menys que en 2015- i PP, que després d'hores amb 20 passava a marcar 19; el pitjor resultat dels populars en la Comunitat en tota la democràcia.

L'augment de Ciutadans i Vox no ha sigut suficient per a sumar una majoria de govern amb el partit liderat per Isabel Bonig, que ha obtingut 12 menys que en les eleccions 2015. Després d'aqueix xicotet transvasament d'escons, Bonig va eixir a valorar els resultats: "La fragmentació de la dreta ens ha perjudicat", va assenyalar. Per a la popular, "no ha sigut fàcil" arribar fins a aquest moment "amb la motxilla que té el PP": "Si al Botànic els diuen que arriben per la mínima i de penal, no s'ho hagueren cregut".

Per a la candidata, l'avantatge de les forces progressistes enfront del bloc de dreta, amb 5 escons més, és una victòria mínima i de la qual culpa a la fragmentació de la dreta. No obstant això, entre uns pocs aplaudiments, Bonig va presumir que "el bloc de centredreta el lidera el PP". Els populars no podran repetir un pacte "a l'andalusa", com hi havia dutxe el seu líder i també el de Ciutadans, Toni Cantó. La ultradreta amb la qual tots dos pensaven pactar obté 10 diputats, però no els suficients per a, amb la suma de PP i Ciutadans, arrabassar la Generalitat a l'esquerra.

La posició de Bonig en el PP nacional, després d'aquests resultats, queda afeblida. No obstant això, també a Espanya el nou líder, Pablo Casado, ha obtingut un dels pitjors resultats dels populars, amb només 66 diputats; segona força però a 57 de la primera i amb 71 menys que en les últimes eleccions de 2016.

Pitjor que el debut de Barberà

Fins al moment, el menor nombre de diputats aconseguits pels populars -llavors Aliança Popular- va ser en les eleccions autonòmiques de 1987, en les quals va debutar com a cap de llista a la Generalitat Rita Barberà i va conseguir 25. En les primeres, en 1983, Aliança Popular en va obtenir 32.

Des de 1991, primer amb Argamunt i Zaplana per a acabar amb Camps, el partit va iniciar una successió de millores de representació; 31, 42, 49 i 48. Aquest últim va millorar encara més els resultats per a aconseguir 54 en 2007 i 55 en 2011. No obstant això, després dels greus casos de corrupció i en plena crisi, el PP liderat per Fabra va baixar a 31 en 2015. Llavors va passar Bonig a primera línia, amb la qual el partit ha aconseguit 19, el pitjor resultat de la història.

Els diputats aconseguits per Bonig són també menors als aconseguits mai pel PSPV en la Comunitat. El mínim van ser 23 en les passades eleccions, ja amb Ximo Puig al capdavant. No obstant això l'augment de Compromís i la irrupció de Podem va permetre formar el Botànic.

Destacats