El Campello, el municipi d'Alacant on ja 'no existeix' el valencià

El govern municipal del Campello, amb l’aprovació d’una de les lleis proposades per VOX, ja no publica documents oficials en valencià, sinó únicament en castellà; després de dos mesos d’espera, l’oposició ha respost sobre aquest tema

Guardar

Ayuntamiento_El_Campello
Ayuntamiento_El_Campello

"Yo he venido aquí para luchar por lo único que nos une, el español". Segons una de les portaveus de Compromís per El Campello, Adriana Paredes, aquestes van ser les paraules que va pronunciar María José Sañudo, edil de VOX al municipi, quan el seu partit es va incorporar en el govern de la localitat.

Des de fa dos mesos, el govern municipal de El Campello, situat a la comarca de l'Alacantí, està conformat per una coalició entre el PP, Ciutadans i VOX. Al juny, aquests partits van eliminar el català dels documents que emanen de l'ajuntament del municipi. "Això és un pas cap enrere", afirma Vicent Vaello, portaveu de PSPV-El Campello, qui també denuncia que "aquesta mesura presa per VOX va en contra de la Política de Llei i Ús del Valencià".

DOS MESOS D'EXCUSES PER PART DE VOX

Tota l'oposició està enterament d'acord amb el fet que VOX ha de donar la cara i deixar d'excusar-se. "Hem esperat dos mesos per a denunciar-ho públicament, perquè ells ens van dir que el programa era nou i encara estaven començant-lo... Però ara veiem que tot eren excuses", declara la portaveu de Compromís.

Les paraules de Paredes coincideixen amb les de Vaello: "Ells s'excusen dient que ha canviat el programa però ja ens hem cansat d'esperar". Així doncs, tant Podem, com Esquerra Unida, PSPV i Compromís estan d'acord que cal actuar una vegada comence el curs acadèmic.

UNA MESURA QUE INCOMPLEIX LLEIS

Des de Compromís per El Campello, ens avancen que ells, junt amb la resta de l'oposició, aniran "al Síndic de Greuges, ja que el govern municipal està incomplint la norma de Promoció del Valencià, i això és totalment denunciable", afirma Paredes.

Vicent Vaello també assevera que "existeix una llei que expressa que els formularis han de redactar-se en castellà i valencià, de forma bilingüe, igual que ho fa el DOGV o qualsevol altre ajuntament de la Comunitat; per tant, estan incomplint les lleis".

UNA POSICIÓ "PARADOXAL"

Vaello afirma que, allò més paradoxal d'aquesta mesura presa per VOX, és que "la gent que compon aquest partit en la localitat parla des de sempre en valencià, és a dir, fa ús del valencià però no el defensa, i això és molt confús per a nosaltres".

Aquesta situació demostra que, una vegada més, VOX ha usat la llengua com a instrument partidista per a guanyar vots, i això ho veuen des de l'oposició, una oposició que, a partir de setembre, ha decidit posar-se a la feina per a lluitar contra una injusta mesura que, a part de perjudicar la nostra llengua, també perjudica tots els seus parlants.

Arxivat a:

Destacats