El Botànic rebutja les baixades d'impostos que demanen PP i Cs perquè "només beneficien a les elits"

Guardar

El diputat del PSPV José Muñoz en el Debat de Política General
El diputat del PSPV José Muñoz en el Debat de Política General

PSPV i Compromís han rebutjat aquest dimecres en nom del govern del Botànic les baixades d'impostos que proposen PPCV i Cs, advertint que només beneficiarien a "les elits econòmiques", i han advocat per reforçar la Hisenda valenciana per a consolidar el sistema actual on els que més guanyen paguen més.

En l'última jornada del Debat de Política General, abans de les votacions d'aquesta vesprada, els 'populars' han defensat una proposta de resolució que recull la reforma fiscal que van presentar fa unes setmanes per a "retornar als ciutadans l'esforç realitzat durant la pandèmia".

Inclou mesures com bonificar al 100% l'impost de patrimoni i al 99% el de successions, així com establir trams en el de transmissions patrimonials, canviar l'escala de l'IRPF i rebutjar la possibilitat de crear una taxa turística per visitar la Comunitat.

Ciutadans, per part seua, aposta per una baixada d'impostos "a tots els valencians mentre siguen penalitzats com a espanyols de segona" per l'infrafinançament autonòmic, mitjançant la reducció del tram autonòmic de l'IRPF.

Tant PSPV com Compromís, socis al costat de Unides Podem, han descartat aquestes propostes i han tret pit de la política progressiva iniciada fa anys. "Una de les nostres primeres mesures va ser passar a un dels sistemes fiscals més justos d'Espanya", ha asseverat el socialista José Muñoz, cridant a acatar les recomanacions de les institucions europees.

En aquesta línia, els grups del Botànic aprovaran amb la seua majoria una proposta per a consolidar la progressivitat dels impostos i així mantindre l'Estat del Benestar, per al que advoquen per reforçar el paper de l'Agència Tributària Valenciana i la seua coordinació amb la Hisenda estatal en la lluita contra el frau fiscal i la deslocalització de contribuents.

PP: "PUIG VA MENTIR DESCARADAMENT"

Durant el debat, el 'popular' José Antonio Rovira ha carregat contra el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, per "mentir descaradament" en el debat d'aquest dilluns quan va dir que "és fals que ací es pague més IRPF que en cap lloc", ja que ha assegurat que la Comunitat té el segon més alt en el tipus mínim.

És més, li ha convidat a imitar al president d'Andalusia, Juanma Moreno (PP) després de la seua reunió de la setmana passada, perquè "acaba de baixar els tipus de gravamen" en aquesta regió, així com a Múrcia que bonifica fins al 100% l'impost de patrimoni per als quals inverteixen en sectors clau.

El socialista, encara que ha reconegut que el debat sobre els impostos "cal posar-lo damunt de la taula", ha criticat que "el PPCV ha decidit defensar a les elits perquè la seua reforma només va dirigida a l'1% de la població". "Aquest 'neozaplanisme' ha tornat", ha dit, i ha alertat que "volen un infern social" i que amb propostes com aquesta no eixiran de l'oposició.

CS APOSTA PER UNA BAIXADA ASSENYADA

En el seu torn, Tony Woodward (Cs) ha defensat que la reforma fiscal del seu partit no sols beneficiaria als rics, però ha demanat que la baixada siga "realista i assenyada", i ha plantejat altres mesures com complementar el salari mínim dels joves amb els fons europeus de reconstrucció.

De Compromís, Mònica Àlvaro li ha etzibat que la seua proposta "de progressista i progressiva té poc" i que li deixa "mentalment gelada" la possibilitat de complementar salaris quan cal centrar-se en el fet que siguen "dignes". També ha convidat a Cs a "penjar la tovallola i posar-se a treballar, que ja estem al setembre".

Arxivat a:

Destacats