El Botànic minimitza el retard dels pressupostos i l'oposició veu al tripartit "trencat i desprestigiat"

Guardar

Imatge dels diputats en un ple de Les Corts
Imatge dels diputats en un ple de Les Corts

PSPV, Compromís i Unides Podem defensen que l'important és que aquest dimecres s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat per a 2022 i no que arriben amb retard respecte al calendari previst, mentre l'oposició assegura que el pacte de govern està "trencat des de fa temps" i que això "només els desprestigia a ells".

Així ho han traslladat representants dels sis grups de Les Corts abans de la junta de síndics, a un dia de la reunió extraordinària del Consell que aprovarà els comptes. Va ser un acord que va aconseguir el dissabte la nova comissió política encarregada d'elaborar els comptes, amb l'objectiu que la tramitació parlamentària acabe abans de cap d'any per a així evitar prorrogar els pressupostos actuals.

Com a síndic socialista, Manolo Mata ha reconegut que el retard "no està bé" i "haguera sigut desitjable" evitar-lo, però ha confiat que es podrà esmenar durant el tràmit parlamentari i posat l'accent que l'important és que els comptes estiguen vigents l'1 de gener i no siguen uns pressupostos "prepandèmia".

Ha descartat així que la comissió política no haja funcionat, garantint que la prioritat és el contingut i que el Botànic "es posarà d'acord malament que els pese" a PP, Cs i Vox. "Si ens passem el dia parlant de la metodologia, això sembla una assemblea de la facultat", ha il·lustrat Mata, per a afegir que els governs de coalició són difícils i que "més complicat ho tenen a Andalusia que van a eleccions".

Fran Ferri (Compromís) ha coincidit que "l'important no és el com ni el quan" i ha remarcat que els pressupostos s'aprovaran "en temps" i mantindran el nivell de despesa social, alguna cosa que ha assegurat que va ser un "mantra" dels tres grups en la comissió política.

Segons ha explicat, el principal escull va ser com quadrar aquesta prioritat amb l'infrafinançament autonòmic, el deute històric i la disminució d'ingressos per l'eliminació del fons COVID del Govern. Ferri també creu que el Botànic ha innovat amb la comissió interna i que no va haver-hi divisió perquè cada any "cada conselleria i cada grup posa damunt de les taules les prioritats".

"UN SOMNI HUMIT DE LA DRETA"

També s'ha mostrat satisfeta la portaveu de Unides Podem, Pilar Lima, afirmant que "uns dies de retard no és el més important" i que els tres socis van aportar iniciatives. Ha celebrat especialment l'"increment històric" en la Conselleria d'Arquitectura Bioclimàtica, sense quantificar-lo, però garantint que serà "considerable".

"Hi ha un canvi", ha asseverat, per a negar que s'haja "forçat" l'aprovació de pressupostos perquè l'objectiu és que foren "els millors per als valencians". Mentre "a Andalusia i a Madrid s'han prorrogat", Lima ha insistit en la "capacitat política" del Botànic per a arribar a un acord i ha ironitzat amb què dir que el tripartit està trencat "és un somni humit de la dreta".

Entre l'oposició, el portaveu adjunt del PP Miguel Barrachina ha denunciat que el Botànic "incompleix l'Estatut d'Autonomia" i s'ha preguntat si el retard es deu a les discrepàncies per implantar una taxa turística, pel "tantes vegades promés canvi de model de finançament" o pel "cabreig" entre la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra (Compromís), i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler (PSPV).

Però ha advertit que "cada baralla del Botànic té una única víctima: els valencians", una cosa que ha lligat amb la petició de Compromís de demolir l'ampliació del port de València o amb l'"exclusió" de Carlos Mazón --president del PPCV i del patronat de turisme de la Costa Blanca-- d'una reunió amb agències de viatge en la World Travel Market de Londres. "Això només se supera votant", ha resolt el 'popular'.

De Ciutadans, Ruth Merino ha enlletgit al tripartit el "menyspreu a les institucions" amb un retard que ha definit com una tragicomèdia i una negociació que "sempre acaba al límit i amb bregues, protagonitzades principalment per Soler i Oltra". Això demostra, al seu judici, que prevalen els "egos, personalismes i partidismes" abans que el benestar dels ciutadans.

La síndica 'taronja' ha lamentat que enguany han anat "un pas més enllà" cometent l'"acte irresponsable" de no aprovar el projecte de pressupostos com a marca el calendari, a més d'alertar que estableix "un precedent perillós i sobretot els desprestigia a ells". "Clar que és important el quan, no sols el que com vol fer-nos creure Oltra", ha recalcat.

I de Vox, Ana Vega ha rebutjat el retard perquè creu que demostra que el Botànic està "completament trencat" i que "no confien en els uns i els altres". També ha descartat que siguen els pressupostos més expansius perquè ho ha lligat amb una pujada d'impostos per a "tornar a beneficiar als seus quiosquets i a l'estat del benestar polític", per la qual cosa ha promés votar en contra després d'estudiar-los "minuciosament".

Destacats