El Botànic espera que l'"esquelet" del model de finançament arribe prompte i l'oposició tem "una enganyifa"

Guardar

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es va comprometre en el Congrés a presentar la seua proposta de model de finançament abans de final de mes, i l'últim dia del mes, aquesta encara no es coneix. Mancant aquest "esquelet" del futur model, els grups de les Corts mostren poca esperança que arribe durant el dia de hui: PSPV i Compromís ho esperen "prompte"; Unides Podem amplia el termini fins a final de desembre i l'oposició tem una nova "aixecada de camisa" als valencians.

Així ho han manifestat els diferents grups de les Corts en declaracions prèvies a la Junta de Síndics d'aquest dimarts. La portaveu adjunta del PSPV, Carmen Martínez, ha remarcat que és "la primera vegada des de 2014" que un govern afronta "de manera decidida la missió" de renovar el model encara que preguntada sobre quan arribarà, ha afirmat: "Això l'haurà de dir la ministra Montero. Crec que estarà molt pròxim, aqueix compromís es complirà", ha agregat.

Mentrestant, ha assegurat que la intenció del president de la Generalitat, Ximo Puig, és "arribar a la taula com més aliats millor" sabent que hi haurà "posicions oposades". A més, ha indicat que en el model "comptarà molt la població ajustada", i ha criticat al PP per no estar "gens legitimat per a parlar de finançament. "S'acaben d'apuntar corrent per a fer populisme, partidisme i electoralisme", ha agregat.

Mentrestant, des de Compromís, Fran Ferri ha esperat que "aquests dies" estiga damunt de la taula aquesta proposta i que compte amb la població ajustada. "El deute la té el govern amb els valencians. Qui ha de complir és el ministeri d'Hisenda presentant la proposta en aquests dies", ha agregat.

Per part d'Unides Podem, Pilar Lima ha assegurat que l'acord que van signar amb el PSOE és que hi haguera un esborrany "abans que acabara 2021" i ha valorat que "hi ha moviments importants referent a això" "Sembla que per primera vegada estem abordant això i que aquest compromís es complirà", ha considerat. Per això, ha confiat que arribe abans del 31 de desembre.

I és que, a l'abril, el Congrés va aprovar una iniciativa pactada entre Compromís i els socis governamentals --PSOE i Unides Podem-- per a instar el Ministeri d'Hisenda a presentar abans de final de 2021 la seua proposta d'un nou sistema de finançament autonòmic. No obstant això, en diverses ocasions -- l'última, el 3 de novembre--, Montero ha defensat en el Congrés el seu compromís d'exposar abans que finalitze el mes de novembre la seua proposta de reforma.

REUNIÓ AMB LA MINISTRA

Des de l'oposició no s'esperen novetats sobre aquest tema durant el dia de hui. "Tenim el convenciment que no hi haurà", ha manifestat la síndica del PP, María José Catalá, qui ha asseverat que així s'incompliran dos mandats de les Corts.

En aquest sentit, ha indicat que en cas que no hi haja proposada, aquest dimecres sol·licitarà una reunió amb la ministra, a la qual li agradaria que se sumaren la resta de grups per a "saber si hi ha intenció de presentar el model o són només paraules, paraules i més paraules". Martínez (PSPV) ha esperat que Catalá demane aquesta reunió per a "desmentir" que el PP donarà suport al model "lesiu" de 2002 que, segons ha defensat, secunda Pablo Casado.

A més, ha lamentat que "els socialistes i l'esquerra no compleixen", i ha etzibat a Compromís que, en cas de no complir-se, "no té sentit que mantinga el seu suport parlamentari a Pedro Sánchez". En la roda de premsa posterior, Fran Ferri ha respost a Catalá que "retirar el suport parlamentari" és una cosa molt "abstracta" i ha negat que Compromís vaja a votar "no" sistemàticament a les propostes del Govern.

No obstant això, Ferri ha considerat que està "molt bé que el PP reconega a Compromís aqueix paper en el Congrés", però que "estaria bé que els diputats del PP feren aqueixa tasca també a Madrid".

"Una enganyifa"

Per part seua, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha assenyalat que queden "hores perquè s'acabe aquest termini", que "no és el primer i ens temem que no serà l'últim".

En aquest sentit, Merino ha incidit en què "no deixa de ser una falta de respecte i desconsideració cap als valencians, que considera que estan "una mica farts d'aquesta enganyifa i una falta de respecte als valencians".

Mentrestant, la portaveu adjunta de Vox, Plans Massó, ha assenyalat que aquesta falta d'esborrany "ve a confirmar que és pràcticament impossible un acord de finançament autonòmic". "Som conscients que hi ha un infrafinançament en la Comunitat Valenciana, però la solució no vindrà per pactes i acords", ha agregat.

Per a Massó, "els que menys reben voldran rebre més", la qual cosa "es tradueix en més imposats i més despesa que hauran de pagar els ciutadans".

Destacats