El Botànic avança en les polítiques de protecció cap als animals

L'administració autonòmica valenciana "li porta la davantera" al Govern espanyol, que va aprovar el divendres el projecte de llei de protecció animal

Guardar

Animals preparats per a ser beneïts el dia de Sant Antoni a Quart de Poblet
Animals preparats per a ser beneïts el dia de Sant Antoni a Quart de Poblet

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat la llei de protecció animal que regula la relació amb els animals de companyia per a donar resposta al creixent rebuig de la societat contra el maltractament, l'abandonament i el sacrifici animal. En ser preguntada per aquesta qüestió, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va recordar que la Generalitat "li porta la davantera" al Govern espanyol pel qual respecta a aquesta llei.

El Consell va aprovar el mes d'agost un avantprojecte de llei de Protecció, Benestar i Tinença Responsable dels Animals de Companyia. En aquests moments, segons fonts de Conselleria, aquesta iniciativa es troba en estat de tramitació, ja que encara ha de ser aprovada en Les Corts pels grups parlamentaris. Tanmateix, això no succeirà fins dins d'un temps, detallen les mateixes fonts.

El text que va ser aprovat per l'administració autonòmica és pioner a escala estatal i reconeix als animals éssers sensibles, estableix el sacrifici zero i regula la tinença responsable que fa referència a les condicions de vida digna de l'animal. Això implica atenció, supervisió, cures i condicions higienicosanitàries: espais adequats, a més d'alimentació i beguda suficient i convenient per al seu desenvolupament.

El nou marc legislatiu preveu la creació d'un registre de persones i entitats inhabilitades judicialment per maltractament als animals per a evitar que persones o associacions penades per mala praxi puguen tornar a gestionar nuclis zoològics. També es prohibirà l'ús dels animals com a regal, premi o reclam publicitari i l'educació agressiva, el lligam permanent i els espectacles circenses amb animals salvatges.

L'avantprojecte s'articula entorn del reforç de l'acció de les administracions en la tutela dels drets dels animals de companyia, les obligacions de les persones responsables per a garantir el compliment d'aqueixos drets i en la conscienciació social a través de la formació i educació en favor d'una conducta cívica i compassiva. Una altra novetat important és el reconeixement de les cases d'acolliment.

D'altra banda, el règim sancionador endureix les multes que poden ascendir fins als 45.000 euros i que tindran un caràcter finalista: han de destinar-se a actuacions de protecció dels animals. A més, brinda empara legal a pràctiques dins de l'àmbit municipal com la creació de fórmules públiques d'adopció o la regulació del nombre d'animals de companyia per habitatge amb la suficient flexibilitat i proporcionalitat.

La llei en l'àmbit nacional

El Consell de ministres va aprovar aquest divendres el projecte de llei de drets i benestar dels animals, que aposta per reduir a zero el maltractament i el sacrifici animal, al costat d'un altre projecte per a modificar el Codi Penal amb la finalitat d'elevar les penes per maltractament, que aniran de tres a 18 mesos de multa fins a 24 mesos de presó. Els textos seran remesos al Congrés dels Diputats per a iniciar la seua tramitació parlamentària.

D'altra banda, juntament amb el projecte de llei s'ha aprovat un avantprojecte de llei per a reformar el Codi Penal per a posar fi a la "impunitat" que ha gaudit el maltractament a Espanya fins ara, on "no hi ha retret a cremar a una rabosa viva". Així, la reforma del Codi penal establirà penes de presó de 18 mesos, la inhabilitació fins a cinc anys per a viure o treballar amb animals i, si el resultat d'aqueix maltractament és la mort de l'animal, la pena de presó ascendirà fins a 24 mesos.

D'acord amb el text de l'avantprojecte, l'abandonament d'un animal resultarà penat amb una multa d'1 a 6 mesos o treballs en benefici de la comunitat de fins a 90 dies i la pena d'inhabilitació d'un a tres anys per a exercir qualsevol professió relacionada amb animals o la seua tinença.

Un altre dels objectius del projecte de llei és lluitar contra l'abandonament animal, ja que, segons la ministra de Drets Socials Ione Belarra, cada any a Espanya s'abandonen 300.000 animals, 800 al dia. "Són xifres que el nostre país no es pot permetre", valora la ministra, que confia que una vegada que el text estableix que la cria d'animals només podrà ser exercida per professionals, la vacunació obligatòria i la creació de diversos registres estatals ajudaran a l'abandonament zero.

A més, el text assenyala que a Espanya un de cada tres llars posseeix un animal de companyia i 13 milions d'animals estan registrats i identificats, però s'estima que la meitat dels animals de companyia existents es troben fora del control oficial, al no estar identificats de manera legal, amb el risc que això suposa, no sols per a la seua adequada protecció sinó també per a la mateixa seguretat i salut pública.

Arxivat a:

Destacats