La Diputació de València reforça i adapta el seu personal per a estar més prop dels ajuntaments i comarques

La nova RPT dona resposta a la intenció del govern provincial de facilitar la gestió als alcaldes i alcaldesses, amb un major assessorament per a millorar els servicis a la ciutadania

Guardar

Plenari de la Diputació de València
Plenari de la Diputació de València

La Diputació de València, que presidix Vicent Mompó, ha aprovat este dissabte en ple extraordinari, una nova Relació de Llocs de Treball (RPT) adaptada a les necessitats d'una institució que, segons el diputat d'Administració General, Ricardo Gabaldón, “pretén recuperar el pes a les comarques perquè els municipis senten el suport real d'una Diputació municipalista centrada en els pobles, afavorint que tots tinguen els mateixos serveis amb independència de les sigles polítiques dels seus ajuntaments”.

En esta línia, la proposta de RPT, que ha tirat avant amb els vots a favor de PP, Ens Uneix i Vox manté la capacitat operativa dels serveis i departaments i inclou un reforç de personal en àrees com a Carreteres, Medi Ambient, Benestar Social, Esports i Comarcalització, amb una unitat administrativa de nova creació per a impulsar el projecte d'oficines comarcals que acoste la institució als municipis.

Gabaldón ha subratllat que esta “modificació és realista, complix amb la legalitat i els objectius d'optimitzar i posar en valor tots els recursos propis de la Diputació i impulsar de manera definitiva el municipalisme, principal eix d'actuació política per a esta legislatura com ha deixat clar el president Mompó”. Per a això, ha explicat, “hi ha hagut una constant interlocució amb el personal i els responsables sindicals i s'ha arribat a un ampli acord amb ells”.

Nous plantejaments

La proposta de modificació de la RPT aprovada en este ple extraordinari afavoreix la provisió de llocs actualment vacants o ocupades en comissió de servicis o adscripció provisional, reduint l'índex de provisionalitat, i suprimix llocs que resulten innecessaris en l'actualitat. Al costat d'estos plantejaments bàsics, s'inclouen una sèrie de punts concrets per a reforçar determinades àrees o serveis, en resposta al full de ruta del govern de Mompó i a les demandes dels ajuntaments.

Entre estos punts, destaca la creació del Servici de Comarcalització, per a posar en marxa la xarxa d'oficines comarcals anunciada pel president i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix; la reactivació de la unitat tècnica de Benestar Social i un nou Servei d'Esports que canalitzarà les ajudes i subvencions per a les activitats esportives en els municipis; el reforç del servei d'assessorament tècnic i assistència a municipis, una de les grans demandes dels ajuntaments; l'aparició d'un Centre de Mobilitat Sostenible adscrit a l'àrea de Carreteres que dirigix Reme Mazzolari; i el desdoblament de Medi Ambient en dos serveis, d'una banda el de Medi Ambient i Sostenibilitat i per un altre el d'aigua, residus i empreses públiques.

Altres mesures incloses en la modificació de la RPT són la supressió del centre de Servicis Generals de Promoció Cultural, que queda integrat en el Servici de Cultura, i la dotació del personal necessari en Recursos Humans per a dur a terme tots els processos contemplats en el document aprovat en ple.

La proposta ha passat per la Taula General de Negociació, sota els principis de legalitat, cobertura pressupostària, obligatorietat, bona fe, publicitat i transparència (articles 33 i 37 del Text Refós de la Llei Estatut Bàsic de l'Empleat públic), i compta amb els informes favorables de la Secretaria i Intervenció de la Diputació de València.

El responsable de Personal, Ricardo Gabaldón, conclou que aquesta adaptació i reforç dels llocs de treball en la Diputació “ha sigut fruit d'una ingent labor d'anàlisi detallada de les diferents propostes remeses pels centres, serveis, departaments i diputats de la institució, degudament motivades i justificades, amb la finalitat d'adequar els recursos humans a la prestació dels serveis públics encomanats a la Diputació”.

D'altra banda, Gabaldón ha mostrat “el seu reconeixement als funcionaris de la diputació de València i el seu respecte per la institució”. “Aquesta relació de llocs de treball pretén actualitzar serveis i recuperar personal desmotivat que havia sigut abandonat a la seua sort”, ha assegurat.

Per part seua, el portaveu de Vox, Sergio Pastor, ha defensat el seu vot a favor “per i responsabilitat i la confiança que li genera el govern” i li ha demanat que “mantinga els seus despatxos oberts als treballadors”.
Des de Compromís, que s'ha abstingut, el seu portaveu, Pau Andrès ha esgrimit que no s'han oposat “pensant en la millora de les condicions dels treballadors”. En la mateixa línia, ha ressaltat “el xicotet avanç que s'ha donat en la causa pendent amb els subalterns”, però ha conclòs que “hi ha molt de cap i poca tropa”.

Per al PSOE, que ha votat en contra, “és un despropòsit”. El seu portaveu, Carlos Fernández Bielsa ha argumentat que “no beneficia en res als ajuntaments i que s'aprova amb presses i sense consens”.

Intervenció de Mompó

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha intervingut per a concloure el ple per a “lamentar que només s'arriben acords amb el PSOE quan es puja el sou als diputats de l'oposició”. “No entenc que s'oposen a una *RPT consensuada amb els sindicats”, ha expressat.

En aquest sentit, ha advertit que “el que no es vota en el ple, no es negocia després en els despatxos”. Finalment, ha detallat que “el ple s'ha posat a les 8:00 hores després de consultar a tots els portaveus i la presidència adaptar-se a les seues respectives agendes”.

Destacats