Coordinadora Valenciana d'ONGD espera una justícia "exemplar" amb Blasco en un dels casos "més immorals" patits

"Ens preocupa que s'haja sembrat aqueix dubte en les organitzacions quan el problema ha estat dins de l'Administració", assenyalen

Guardar

conseller_blasco
conseller_blasco

La Coordinadora Valenciana d'ONGD espera que la justícia siga "exemplar" i "no done en cap moment una possibilitat d'entendre que hi ha impunitat" en el judici que arranca dilluns que ve en el que s'asseurà en el banc dels acusats l'exconseller de Solidaritat, el 'popular' Rafael Blasco, i altres 23 persones més acusades d'irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití que no va arribar a dur-se a terme, un dels casos "més immorals que hem patit".

A més, des d'aquesta organització veuen "inviable" que es produïsca un pacte de conformitat --del qual s'ha arribat a parlar-- entre totes les acusacions (les populars, la Generalitat i Fiscalia) i els processaments que evitara la celebració del procés i consideren que només acceptarien "valorar una rebaixa de les penes" si "hi haguera un pagament efectiu i una reparació del mal".

Així ho han manifestat aquest dimecres en una trobada informativa el vocal de la Junta Directiva de la Coordinadora i portaveu de l'entitat per al cas Cooperació, Carles Xavier López, i l'advocat de l'organització i acusació popular en el judici, Raúl Vidal.

En la vista que arranca el dilluns es jutgen delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental en dues peces del conegut com a 'cas Cooperació' --2 i 3--, encara que la Coordinadora demana que se'l denomine 'cas Blasco'.

El judici oral s'obri contra Blasco --actualment condemnat per un frau d'ajudes al Tercer Món en la primera de les peces del cas--; el seu excúpula en la Conselleria (l'exsecretaria general, Tina Sanjuán; l'exdirector general, José María Felip i l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares) i els empresaris Augusto César (igualment condemnat en el primer judici) i Arturo Tauroni, a més de treballadors de les empreses de Tauroni, persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses i responsables d'avaluar i puntuar els projectes solidaris que concorrien a les convocatòries per a l'obtenció de subvencions.

En la trobada amb periodistes, Carles Xavier López ha explicat que "el mal més important" que s'ha causat en aquest cas "ha sigut la falta de moralitat, el repugnant que significa robar i desviar diners destinats a la lluita contra la pobresa i la desigualtat als països més empobrits del món" i "que aqueixa xarxa de desviament haja sigut a empreses i a persones d'una trama que es va constituir des de dins de la Generalitat, amb el comandament de Blasco i amb el suport imprescindible de Tauroni com a coordinador de tota la trama d'empreses i pseudoentitats socials".

El portaveu de la Coordinadora per a aquest cas ha exposat que els preocupa "que la ciutadania es confonga i pense que el que s'està jutjant en el cas Blasco és el funcionament de les organitzacions de cooperació internacional". Així, ha defensat que les organitzacions valencianes porten "30 anys fent cooperació internacional, acció humanitària, educació per al desenvolupament i la ciutadania global, promovent el comerç just i el consum responsable" i són "organitzacions transparents i honestes", que "compleixen tots els requisits en les subvencions públiques" i donen comptes "de tots els projectes que es realitzen".

"Ens preocupa que s'haja sembrat aqueix dubte en les organitzacions quan realment el problema ha estat dins de la pròpia Administració, en aqueix moment amb Francisco Camps com a president i amb el suport que li feia a Blasco, i aqueixa infraestructura empresarial", ha sostingut.

"VALOR SIMBÒLIC" DEL JUDICI

Ha assenyalat també que aquest cas és "un dels més immorals que hem patit". "La corrupció és dura perquè és aprofitar-se dels diners de tots per a usos personals, però en aquest cas aprofitar els diners que anava destinat a la solidaritat internacional, per a la lluita contra la pobresa i la desigualtat, per a la defensa dels drets humans, que això s'haja desviat a les butxaques d'empreses i persones per a lucre personal o empresarial ens sembla repugnant", ha desenvolupat.

D'aquesta manera, ha destacat que "és un cas d'alt valor simbòlic" i ha afirmat que "la justícia ha de ser exemplar, efectiva i que no done en cap moment una possibilitat d'entendre que hi ha impunitat".

POSSIBLES PACTES

Preguntat per la possibilitat que es donen possibles pactes de conformitat entre les acusacions i els acusats, López ha apuntat que la Coordinadora ho "valorarà" quan hi haja una proposta de pacte en ferm però ha precisat que creen "que no es donen en aquest moment les condicions". "No podríem estar treballant en un hipotètic acord que no deixe la força de la justícia exemplaritzant en aquest cas tan moral", ha agregat.

Sobre aquest tema, el lletrat Raúl Vidal ha indicat que "perquè no se celebrara el judici hauria d'haver-hi un acord de totes les acusacions respecte a tots els acusats", alguna cosa que considera "inviable". Així mateix, ha assegurat que l'acusació popular contemplaria una rebaixa de penes "si hi haguera un pagament efectiu i hi haguera una reparació del mal".

En aquest sentit, ha explicat que la Coordinadora demana quatre milions d'euros en concepte de responsabilitat civil, a més d'altres quanties en concepte de multes i danys morals. Vidal ha xifrat els diners presumptament malversats en aquestes dues peces del cas en "una quantitat de quatre o cinc milions", encara que ha explicat que aquesta xifra "és allò que s'ha pogut justificar que es va desviar directament a empreses que no van fer treballs". "La realitat és que probablement s'haja malversat més diners", ha afegit.

CONCENTRACIÓ I CROWFUNDING

La Coordinadora Valenciana d'ONGD ha convocat una concentració davant la Ciutat de la Justícia de València prèvia a l'arrencada del judici per a "explicitar que és necessari que la justícia siga implacable per la dignitat com a poble". Així mateix, l'organització llançarà també el dilluns una campanya de micromecenatge per a continuar finançant la seua presència com a acusació en aquest cas, les despeses del qual ja superen els 45.000 euros des de l'any 2014.

Destacats